Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Senat prihavtio: Studenti će sami plaćati studij

Rektotor Bjeliš kaže da vjeruju da će Ministarstvo plaćati svoje obaveze i neće dovesti studente u situaciju da moraju sami platiti studij.
14. srpnja 2010. u 18:28 3 komentara 3 prikaza
bjelis
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je formulaciju koju su fakulteti unijeli u ugovore sa studentima, a kojima nameću studentima da plate troškove studija ako fakulteti taj novac ne dobiju od Ministarstva znanosti.

– Uloga Senata je savjetodavna i mi o tome ne odlučujemo. Prihvatili smo tu činjenicu sa 40 glasova za, a protiv su bili predstavnici studenata, njih šest – kazao je Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta. Ipak, kaže Bjeliš, vjeruju da će Ministarstvo plaćati svoje obaveze i neće dovesti studente u situaciju da moraju sami platiti. Nije jasno na čemu temelji povjerenje kad Ministarstvo Sveučilištu duguje 93 milijuna kuna za božićnice i posebne uvjete rada zaposlenika te za vanjske suradnike i pokrivanje troškova diplomskog studija.

Gruba je procjena da troškovi studija jedne akademske godine iznose oko tri tisuće eura.
– To se kreće od 2500 do 7500 eura, ovisno o fakultetu – kazao je rektor Bjeliš. Najavio je da će idući tjedan biti raspisan natječaj za primanje znanstvenih novaka.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Jorge
  Jorge:

  Da li će sutrašnji studenti plaćati dug koji je od jučer ili će im se naplatiti ako ne bude doznačen novac za njihovo školovanje? Da li će im se novac vratiti, ako država uplati novac nakon nekog vremena?

 • -obrisani-:

  Moram reći da je ovo ispravna i hrabra odluka rektora Bjeliša. Premda mi je teško vidjeti i etički je dvojbeno da se kola lome preko leđa studenata, tome s druge strane nije krivo sveučilište. Jer, tko je to vidio da ... prikaži još! isti radi i plaća uslugu koju pruža onome kome je pruža, pa tako ni nastavno osoblje na fakultetima. Država treba odlučiti treba li obrazovati narod ili ne, ako želi obrazovani narod mora to i platiti. No problem je u tome što naša znanost isključivo služi kao reklama političarima da bi mogli izjaviti: \"Mi imamo znanost\". Nakon onog razočarenja kada je rektor nepromišljeno pustio Bajiću i Sanaderu da od sveučilišta napravi medijski cirkus, nisam očekivao ovako odlučne poteze poput smjene lopova Tipurića i ove današnje odluke. Svaka čast i samo tako naprijed.

 • muthafka:

  ako već vjerujete da će ministarstvo podmirivati svoje obveze zašto tjerate studente da potpisuju takve izjave??? licemjerno do kraja