Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačko sveučilište

Senat daje počasni doktorat Angeli Merkel

Angela Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
08.07.2014.
u 20:32

Bivša premijerka Jadranka Kosor željela je da Merkel počasni doktorat dobije 2011. godine, ali Fakultet političkih znanosti odbio je biti inicijator

Nakon niza počasnih doktorata koja su joj dodijelila različita sveučilišta diljem svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel ove jeseni mogla bi dobiti i počasni doktorat najvećeg hrvatskog sveučilišta – zagrebačkog. Na sjednici Senata Zagrebačkog sveučilišta rektor Aleksa Bjeliš predložio je, a članovi Senata jednoglasno podržali, pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata znanosti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, najmoćnijoj ženi svijeta, ali i fizičarki s podužom listom objavljenih radova iz metamorfoze plinova i dobitnici brojnih međunarodnih nagrada i počasti.

Odluka u rujnu

– Gospođa Merkel važna je osoba i ima izrazito važnu ulogu u političkom životu Europe i svijeta. Sjećamo se njezine podrške u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU i njezina odnosa prema Hrvatskoj. Mislimo da zato zaslužuje počasni doktorat našeg Sveučilišta – objasnio je motive svoje inicijative rektor Sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš. Iako su pojedinci protumačili da će se doktorat kancelarki Merkel dodijeliti za njezina posjeta Dubrovniku sljedećeg tjedna, to ipak nije moguće. Naime, procedura dodjele doktorata traje određeno vrijeme.

– Povjerenstvo treba pripremiti detaljno obrazloženje dodjele doktorata, a na sljedećoj sjednici Senata, koja će se održati 16. rujna, članovi Senata odlučit će je li im obrazloženje prihvatljivo. Ako ga prihvate, kreće se u organiziranje svečane dodjele doktorata – objašnjava nam rektor Bjeliš. Inače, ovo nije prva inicijativa za dodjelu počasnog doktorata njemačkoj kancelarki. Prije tri godine tadašnja premijerka Jadranka Kosor tražila je od Fakulteta političkih znanosti da inicira taj postupak, no fakultet je to odbio.

Sjajna vijest

– Drago bi mi bilo da joj je doktorat dodijeljen dok sam bila predsjednica Vlade. Zaista zaslužuje priznanje zbog realne potpore Hrvatskoj u vrijeme pristupnih pregovora s EU. Rekla bih, bila je to potpora bez popusta, prijateljska, ali uz zahtjev da ispunimo sve svoje obveze i uvjete EK. Podržavala je europski put Hrvatske, ali uz uvjet da Hrvatska provede reforme, mijenja politiku i društvo. Bila je to najbolja potpora. Ovo je sjajna vijest – kazala nam je bivša premijerka Jadranka Kosor i dodala kako se nada da će je pozvati na svečanu dodjelu.

Komentara 9

ĆA
ćaćaća
21:20 08.07.2014.

sve me strah da se ivo ne zabuni pa joj udjeli 3 puse..naravno ako ga ova i pogleda...

Avatar tituš
tituš
09:34 09.07.2014.

Valjda EU ima i drugih prioriteta većih i važnijih od proširenja! Volio bih da mi netko, ali i svima, objasni pojam "regije" ili je to Regija ili ... To se svakodnevno koristi u medijima, pogotovo na državnoj TV, da sam već zbunjen gdje to živim, regiji, Regiji, EU, Hrvatskoj, Zapadnom Balkanu, Jugoslaviji, SHS-u i od koga nedaj Bože trebam tražiti dokumenta, ako bi poželio otići negdje gdje se ti pojovi ne rabe ..

Avatar Becarina
Becarina
23:20 08.07.2014.

Ova vlast se zamjerila Njemackoj , to počasni doktorat dotorat ne moze ispraviti . Dolazak Merkel (ako dodje) nije sluzbeni posjet Predsjedniku Josipovicu a mislim da ga nikada nece ni posjetiti . I to sve zbog nekog udbaskog terminatora ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije