Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE DEUR:

'Seljenje prava u Ministarstvo socijalne skrbi je povijesna sramota'

Ante Deur
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
20.01.2015.
u 15:45

Mi smo 100 dana u Savskoj, a vi još niste raspravljali o nama, rekao je Klemm

Odbor za ratne veterane tražit će danas od predsjednika Sabora Josipa Leke da saborski zastupnici u najkraćem roku rasprave Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao i Izvješće o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013. godinu. Članovi Odbora su istovremeno zadužili predsjednika Odbora Josipa Đakića i potpredsjednika Željka Sabu da od Leke pokušaju doznati postoji li mogućnost da se za vrijeme te rasprave zastupnicima obrati i predstavnik 100-postotnih HRVI kako bi im objasnio probleme s kojima se branitelji suočavaju. Osim toga, odbor je, na zahtjev predstavnika branitelja, zatražio od saborskih klubova da se u roku od osam dana izjasne podržavaju li njihov prijedlog da novi Zakon o pravima branitelja na čijoj izradi se trenutno radi bude ustavni ili ne.

Ovim zaključcima prethodila je prvo 40-minutna rasprava oko utvrđivanja dnevnog reda, a kasnije i rasprava trebaju li uopće članovi odbora i pododbora za izradu novog Zakona o pravima branitelja početi raditi na tom nacrtu dok ne znaju hoće li on biti ustavni, kako to branitelji traže, ili ne.

Predsjednik odbora Josip Đakić na početku sjednice predložio je da se zakone po kojima bi se opskrbnine i pitanje udžbenika, iz zakona o socijalnoj skrbi i o obrazovanju prebace u matični Zakon o pravima branitelja, te da se pokrene postupak promjene Ustava i omogući donošenje ustavnog zakona o braniteljima, no vladajući su se usprotivili takvom prijedlogu jer nisu dobili materijale na vrijeme, pa su glasovanjem izmijenili dnevni red.

SDP-ov Željko Sabo predložio je i da se o rangu novog zakona odlučuje tek nakon što članovi odbore naprave nacrt zakona i upute ga u saborsku proceduru.

- Ne možemo zauzeti nikakav stav dok nemamo konkretan prijedlog – rekao je Sabo, ali to nije zadovoljilo predstavnike branitelja.

- Hoćete reći da Sabor prije tog nacrta ne bi trebao raspravljati o hrvatskim braniteljima. Mi smo 100 dana u Savskoj, a vi još niste raspravljali o nama. Vi kao branitelji i zastupnici bi trebali biti inicijatori takve rasprave – čudio se Josip Klemm i podsjeća da su branitelji tražili od predsjednika Sabora da prva točka dnevnog reda bude rasprava o odnosu institucija prema braniteljima.

HDZ-ov Tomislav Ivić dodao je da se o toj problematici moglo raspravljati i kroz izvješće o provedbi zakona o pravima branitelja iz 2013. godine.

- Prvi put se u tekućoj godini nije raspravljalo o tom izvješću u tekućoj godini. Kako bismo napravili nacrt zakona treba nam detaljna analiza što je bilo dobro u provedbi zakona, a što ne, ali ta rasprava se namjerno gurala pod tepih i na dno dnevnog reda – komentirao je Ivić.

SDP-ov Darko Ledinski sve je članove odbora i pododbora pozvao da se fokusiraju na izradu strateškog zakona koji bi riješio nepravde i nelogičnosti iz drugih zakona vezano uz branitelje.

- Budemo li išli parcijalno, može nam se dogoditi da od šume ne vidimo drveće – vjeruje Ledinski.

Branitelji nisu bili zadovoljni tijekom pregovora te su ponovili da je iznimno važno da sva prava branitelja moraju biti pod jednim zakonom koji bi trebao biti ustavni kako ga svaka vlast ne bi mogla mijenjati kad joj to padne na pamet.

- Seljenje prava u Ministarstvo socijalne skrbi je povijesna sramota hrvatske države i jedan od razloga Savsku – rekao je Ante Deur, a Josip Klemm je dodao da se ne mogu igrati s ljudskim sudbinama te da je vrijeme da konačno riješe problem branitelja i digniteta Domovinskog rata.

- Ljudi, uozbiljimo se. U zadnjih deset dana bila su tri suicida branitelja, u ponedjeljak pokušaj suicida – upozorio je vanjski član Odbora Ilija Vučemilović, a Darko Ledinski je dodao kako je svako samoubojstvo tragedija.

- Samoubojstvo hrvatskog branitelja je i opomena, nit vodilja da radimo što kvalitetnije – zaključio je Ledinski.

Na kraju sjednice, predsjednik Odbora Josip Đakić članove je izvijestio da je član Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Čedomir Višnjić 16. siječnja ove godine podnio ostavku na svoju dužnost, te da je u tijeku je postupak preimenovanja članova Upravnog vijeća centra.

Komentara 6

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:56 20.01.2015.

Raspravljaju oni o tome kako bivšeg četnika instalirati u centar Domovinskog rata ,kako Documentu instalirati u Hr udžbenike,kako da Frljić jednog dana vodi ministarstvo kulture a Dragan Zelići dobije najveće državno odličje .

RO
Rodaletic
19:39 21.01.2015.

Ali o "švicarcima" odmah rasprava!! Sramota

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:17 20.01.2015.

bore se protiv komunizma ali uisto vrijeme im pašu komunističke dotacije i da država brine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije