Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Seljačka buna: 3000 traktora ide na Zagreb

prosvjed, seljaci
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/5
Autori: Luka Capar, Nikola Sever Šeni
03.03.2010.
u 18:55

Sve što je dogovoreno bit će ostvareno. To što se netko koristi udrugama za svoje svrhe jer će nekoga rušiti, demokratsko je pravo. Svatko prema svom nahođenju, ali s punom odgovornošću, pokreće ljude, rekao je Friščić.

Tri dana traktori su na ulicama poljoprivrednih središta, rješenja nema. Ako se rješenje isplate poticaja u punom iznosu ni sutra ne nađe, oko tri tisuće traktora najkasnije u ponedjeljak blokirat će Zagreb. Neslužbeno, seljacima bi mogla biti ponuđena isplata dijela poticaja u umjetnom gnojivu te posve nov način isplate poticaja. No o svemu se tome tek treba dogovoriti. S više od dva sata zakašnjenja započeo je danas u Ministarstvu poljoprivrede sastanak seljačkih udruga s ministrom Petrom Čobankovićem o 40-postotnom smanjivanju poticaja vrijednom oko milijardu kuna.

Na sastanak su u dogovoreno vrijeme stigli predstavnici udruga među kojima i Hrvatskoga seljačkog saveza, Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, seljačke udruge Brazda... Na sastanak su kasnili predstavnici seljaka koji prosvjeduju i koji su svojim traktorima blokirali prometnice. Dio njih u petak će održati sastanak u Kutjevu na koji će biti pozvan i ministar Čobanković. Ako se ne odazove njihovu pozivu i ne udovolji zahtjevima, pobunjeni dio seljaka najavljuje kako će iz Kutjeva krenuti prema Zagrebu u subotu. Sat poslije početka sastanka dio seljaka napustio je pregovore.

– Dogovor nije postignut i nastavljamo s prosvjedima – rekao je Ivica Malnar, predstavnik pobunjenih seljaka iz Požeštine te dodao kako ih je ministar izvijestio da za sada nema rješenja i kako će se ono znati tijekom sutrašnjega dana.

Prije sastanka zasjedali HDZ i HSS

– Mi smo ovdje došli razgovarati o isplati poticaja u cijelosti, a o čemu oni dalje razgovaraju ne znam, vraćamo se ljudima na terenu – zaključio je Malnar.

Prije sastanka kod Čobankovića, u središnjici HDZ-a zasjedali su HDZ i HSS. Nakon sastanka dane su samo protokolarne izjave.

– Mogu reći da je naša suradnja uistinu odlična i čvrsta. Odličan sastanak, odlična suradnja, odlični zaključci – kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

– Koalicija nema tri odvojene poljoprivredne politike, nego je poljoprivredna politika jedna, da u proračunu imamo osigurana sredstva za ono što imamo, da vrata Vlade, ministarstava i političkih stranaka uvijek moraju biti otvorena za razgovore, dogovore i pregovore – nastavio je Friščić.

Ipak, novinari su se sjetili njegovih izjava iz lipnja 2009. kada je tvrdio da će, ne ispuni li Vlada obećano, biti prvi na traktoru.

Probleme seljaka nećemo rješavati na cesti

– Nećemo na cesti riješiti ove zahtjeve. U odnosu prema onom prosvjedu, ostalo je, prema izračunu ministarstva, oko 180 milijuna kuna i to je u proračunu i realizirat će se. Sve što je tada dogovoreno bit će ostvareno i to je u proračunu posve zatvoreno. To što se netko koristi nekim udrugama za svoje političke svrhe jer će nekoga rušiti ili neće rušiti, demokratsko je pravo. Svatko prema svom nahođenju, ali s punom odgovornošću, pokreće ljude - kazao je Friščić.

Iako nije imenovao one koji se koriste seljacima za svoje ciljeve, sve glasnije iz HSS-a takve optužbe idu na račun HDSSB-a koji koristi koalicijskim sporazumom uškopljen HSS.

Seljaci i političari jučer su, dakle, imali samo jedno zajedničko – volju za svađanje. Seljaci među sobom, pa s ministrom. Tu je i svađa sa zatvorenog sastanka u središnjici HDZ-a na kojem je packu dobio Božidar Pankretić koji je u tjedniku Globus žestoko napao HDZ-ova ministra Čobankovića. Usto, uspjeli su se, i to u središnjici HDZ-a, zakvačiti haesesovci Pankretić i Marijana Petir.

U HSS-u vrije između dviju frakcija. Prva je ona legitimnoga stranačkog vodstva, a druga okuplja šačicu ljudi i predvodi je Marijana Petir koja je poželjela biti predsjednicom HSS-a.

Komentara 242

OB
-obrisani-
22:41 03.03.2010.

flok Da imaš muda, uzeo bi kredit, stavio kuću na hipoteku, kupio koću i postao bogataš. Brzo bi promijenio ploču.

DO
doktorica
20:09 03.03.2010.

I mi ostali bi poticaje ali nam ne daju i moramo sami otplatiti svoje kredite i plaćati račune.

FL
flok
19:44 03.03.2010.

kakve veze ima glasanje sa ovim da mi je znati 3 mlrd kuna im je puno za poticaje, koja god vlada bude, to je puno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije