Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljaci u Brodskoj županiji zbog mlijeka s traktorima izišli na cestu

- U ovih nekoliko dana dvije tisuće litara mlijeka pustio sam u kanalizaciju. Na taj način izgubio sam oko 5.700 kuna, rekao nam je zabrinuti mljekar Jerko Kadić iz Gundinaca.
23. veljače 2013. u 12:44 9 komentara 5 prikaza
seljaci
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Nakon što je Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 slavonskih farmi, a još ranije su to učinili i Meggle te Vindija, seljaci su danas (subota) oko 11 sati u Velikoj Kopanici i Lužanima u Brodsko-posavskoj županiji organizirali trosatni mirni prosvjed. Tridesetak traktora parkirano je uz prometnice, ali nisu blokirali cestu. Osim što su izrazili svoje ogorčenje privremenim prekidom otkupa mlijeka, prosvjednici su tražili i isplatu poticaja u cijelosti do kraja ožujka te pravedniji Zakon o poljoprivrednom zemljištu za obiteljska gospodarstva.

- U ovih nekoliko dana dvije tisuće litara mlijeka pustio sam u kanalizaciju. Na taj način izgubio sam oko 5.700 kuna. Desetak dana proteći će dok se ne naprave novi nalazi mlijeka i dok ponovno ne počnu otkupljivati. Ne znam kako ću sve to preživjeti, jer imam više od 20.000 kuna kredita mjesečno – rekao nam je zabrinuti mljekar Jerko Kadić iz Gundinaca.

Mljekari više nisu na koljenima, oni su već pali na zemlju i lupili o nju glavom!

Oni ni s predajom mlijeka nisu mogli živjeti, a ako im ga sada još na deset ili petnaest dana više nitko ne bude htio otkupiti, njihove krave više neće imati što jesti i morat će ih poslati u klaonicu – rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić u Slavonskom Brodu. On upozorava kako su seljaci još prošlog ljeta upozoravali ministre Jakovinu i Linića kako će doći do tog problema, tražeći dodatna financijska sredstva i prijeveremenu isplatu državnih potpora. Da su im udovoljili, on tvrdi kako aflatoksina u mlijeku danas ne bi bio, ili bi se javio u zanemarivom broju slučajeva. Međutim, Vlada nije imala sluha za njihove zahtjeve.

- Mi smo još u kolovozu determinirali problem u stočarstvu. Da su ministri to uvažili, struka bi rekla što se sve može napraviti u trenutku pripremanja hrane da ne dođe do ovoga do čega je došlo. Ovako, seljaci nisu imali novaca, nisu mogli investirati u ono u što su trebali i sada kao posljedicu imamo pojačanu koncentraciju toksičnih tvari u mlijeku – ističe Brlošić, poručujući ovoj i sljedećim vladama kako im ovo treba poslužiti kao škola da u budućim sličnim slučajevima uvaže mišljenje stručnjaka. On dodaje kako će najavljene interventne mjere, poput dostave nove, sigurne i zdrave hrane određenom broju farmi, državu koštati daleko više nego što bi to bila isplata potpora u vrijeme kada su to seljaci tražili. Utoliko više jer je, kaže, upitno postoji li uopće na tržištu zdrava i sigurna hrana.

Ako se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje i obitelji zaposlenih na hrvatskim farmama, seljaci su najavili kako će od 4. ožujka pokrenuti nove masovne prosvjede. Već u ponedjeljak tražit će hitan sastanak s ministrom Tihomirom Jakovinom.

>>Seljaci očajni, mlijeko sa 500 farmi nitko neće

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • -obrisani-:

  Nabili ste nezamislive poreze. Ozakonili ste otimačinu. Vidi se da nemate pojma o ničemu.

 • bvalen16:

  Stvarno mi nije jasno, kako je recimo mlijeko istog proizvođača masnoće 3,2% dobro a 2,8 % nije dobro ,po tome nisu krivi seljaci već prerađivač tj. Vindija,Dukat itd. Smrdi ,užasno smrdi

 • Avatar sjeverozapad
  sjeverozapad:

  Ako krava doji neispravno mlijeko onda je po vama kriva crvena vlada, komunisti, ako prerađivač mlijeka pusti na tržište neispravno mlijeko opet je kriva ta ista vlada, peronospora-dakle-nema teme ni događaja u zemlji da se ne koristi za pljuvanje aktualne ... prikaži još! vlasti, a nitko se ne pita čime se hrane te krave i zašto je mlijeko neispravno-svi ste samo stručnjaci u pljuvanju