Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne želi tužiti

Seljaci: O svojim problemima izvijestit ćemo Europsku komisiju

bjelovar gudovac (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
06.09.2013.
u 14:17

- Smataramo da je ministar trebao u okviru isplate poticaja umanjiti sve sektore iz financijske omotnice za 20 posto i tada ovih nezadovoljstava uopće ne bi ni bilo.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića otvorio je danas na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara najveću poljoprivrednu manifestaciju u Hrvatskoj, tradicionalni 21. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

Na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji predstavit će se oko 500 izlagača iz Hrvatske i 14 europskih zemalja. Svoje proizvode izlažu na rekordnih oko 25.000 četvornih metara izložbenog prostora, a upravo te brojke najbolje potvrđuju da se bjelovarski sajam profilirao u najveću poljoprivrednu manifestaciju u ovom dijelu Europe. Najznačajniji poljoprivredni događaj iskoristili su i čelnici Stožera za obranu hrvatskog sela i poljoprivrede koji su pred novinare izašli s najnovijim informacijama o teškom stanju u hrvatskom agraru i koracima koje će poduzeti u narednom periodu.

- Nakon dva tjedna prosvjeda na cestama ovdje smo došli skupljati potpise potpore jer za nas tek počinje pravna bitka. Očekujemo da će ministarstvo konačno izaći sa službenim podacima o isplaćenim potporama kako bismo precizno izračunali što nam još duguju. O svojim problemima, a to su totalna podcijenjenost naših proizvoda i umanjenje poticaja za oko 37 posto, upoznat ćemo i Europsku komisiju koja u Gudovcu ima svoj štand - kazao je Zvonko Pipić, član spomenutog Stožera.

Seljački lideri najavili su da imaju spremne pravnike te samo čekaju službene podatke i kreću u pravnu bitku.

- Smatraamo da je ministar trebao u okviru isplate poticaja umanjiti sve sektore iz financijske omotnice za 20 posto i tada ovih nezadovoljstava uopće ne bi ni bilo. No, ne možemo prihvatiti to što je isplaćivao kako je kome htio od 50 do sto posto poticaja - kazao je Stjepan Kunovac u ime Hrvatske poljoprivredne komore dodajući da je ministar Jakovina time prekršio zakon što će biti i osnova za tužbu koju bi seljački lideri radije izbjegli.

-Sramota bi bilo i za ovu vladu i za hrvatsku državu da hrvatski seljak mora tužiti državu zbog nepoštivanja zakona o isplati poticaja - zaključio je Kunovac. Odgovarajući na prozivke seljaka ministar Jakovina kratko je poručio da je pričao o isplati poticaja za 2012. godine što se ministarstva tiče završila. -Ako seljaci misle da se nešto može riješiti sudskim putem to je njihovo legitimno pravo - zaključio je Jakovina.

>>HSS Vladi: Prestanite manipulirati i objavite podatke o potporama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije