Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljaci: Markići su nasilni, lažu i duguju državi

Braća poriču napade za koje ih optužuju, ali priznaju da nisu državi plaćali doprinose
13. srpnja 2015. u 21:43 63 komentara 14004 prikaza
ivan dasović mirko kolić ivan vladić i hrvoje ciganović protiv obitelj markić OPG bikovi
Foto: Davor Javorović/Pixsell

        – Predstavljaju se kao žrtve, a nasilnici su, lažu i državi su dužni gotovo pola milijuna kuna za doprinose – ustvrdili su jučer u Budrovcima poljoprivrednici iz đakovačkoga kraja kojima je, kažu, dosta optužbi obitelji Markić iz Đurđanaca. Hrvoje Ciganović, Mirko Kolić, Ivan Dasović te Ivan Vladić ne žele, poručili su, više šutjeti, a pozivaju istražitelje da utvrde “tko se zapravo okoristio” na spornom natječaju za zakup državnog zemljišta 2011. Najavljuju i tužbe.

“Obračun” na njivi

– Ja sam, kako tvrde Markići, krivotvorio dokumente, iskoristio veze, financirao izbore, a dobio sam 44 hektara. Njih se šikaniralo i dobili su 211 hektara. Pa sami zaključite tko je više izvukao – ironičan je Ciganović. Prozivali su ga, nastavio je, i da je dobio zemlju za OPG na kojemu nema ni grlo stoke.

– Proizvodimo stočnu hranu za tvrtku Lactis, čiji sam također vlasnik, dakle za nas. Oni su, pak, prijavili šest OPG-ova na natječaj, a stoka im je na samo jednom – naveo je on. Vladić je završio na sudu sa Zoranom Markićem zbog “obračuna” traktorima na njivi.

– Udario je svojim traktorom u moj da ja ne bih imao čime obrađivati zemlju. Ne želi mi ni platiti 15.000 kuna odštete koju mu je sud odredio. Stavljali su balvan na moju parcelu, a mene su prikazivali kao nasilnika i lagali da sam izvlačio pištolj na njih – naveo je Vladić.

Za nasilje je Markiće optužio i Dasović.

– Njih su osmorica s pet traktora okružili moga sina da ga ubiju, policija je sve slikala – prepričao je Dasović događaj iz travnja.Vlasnik je, nastavio je, 90 goveda, a hrani ih na četiri lokacije jer ne može doći do zemlje, napraviti štalu i zaposliti dva radnika.

– Jedino preko moje parcele Markići mogu doći do svoje, a meni nisu dali zemlju koju radim od 2009. – rekao je Dasović. Pokazao je i ispis dugova za doprinose na ime OPG-ova u vlasništvu braće Zorana, Darka i Gorana Markića, a ukupni je iznos 427.000 kuna.

– Nisu platili, kad se preračuna, ni lipu državi otkako su otvorili ta tri OPG-a – ustvrdili su okupljeni seljaci.Hvata ih panikaMarkići ne spore dug.

– Nismo dobili ni hektar zemlje otkako smo otvorili OPG 2006. pa nismo imali od čega ni platiti. Rješavamo to polako – kazao je Zoran Markić. Poriče navodni napad na Dasovićeva sina.

– To je laž! Nisam ni Vladića udario traktorom, nego je on podletio pod moj traktor – tvrdi Z. Markić. Ciganović je trebao, dodao je, “licitirati za svoju zemlju, a ne za našu – svoju nije htio”.

– Hvata ih panika jer su krivotvorili dokumente pa lažu. Moraju i spašavati gradonačelnika Zorana Vinkovića i ostale koji su napravili nered. Nismo mi jedini oštećeni, svi su pravi seljaci ostali bez zemlje – zaključuje Z. Markić.     

>> Braća Markić dobila pozive da se jave u DORH

>> Tko su Markići? 'Zbog nepravde će i glavom kroz zid'

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • Djeca_Arbata:

    Evo, javili se komunisti iz Slavonije...lijepo...znači i tamo ih ima iako u to razuman čovjek ne bi nikad povjerovao...ali to je to...komunisti u Slavoniji...pa sada vode i dalje revoluciju iz 1917 godine...

  • istina00:

    uzalud partija ocrnjuje hrvate, narod vas je pročitao!

  • zeze12:

    partija preko svojih krakova po slavoniji nastoji omalovažiti sve što ima veze s predsjednicom ili HDZ-om. jadni pokušaji, stvarno jadni..