Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reži, štedi, smanji

Seljaci bez milijarde, HŽ i zdravstvo gube po pola mlrd. kuna

vlada
Robert Anić/Pixsell
08.02.2012.
u 07:30

Sustav zdravstva naslijedio 5 milijardi duga iz 2011., a poljoprivreda za poticaje milijardu. Samo snijeg zaustavio traktorske blokade.

Milijarda kuna manje za resor poljoprivrede, pola milijarde manje za zdravstvo, oko 400 milijuna kuna bit će manje i u budžetu MUP-a. Uži kabinet Vlade u četvrtak bi trebao staviti "točku na i" na prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, teškog 117,9 milijardi kuna. Rashodi bi trebali biti za 4,3 milijarde kuna niži od lanjskih, što je 300 milijuna manje nego što je navedeno u smjernicama.

Očekuju povrat duga

Rezanje poticaja izazvalo je buru u seljačkim redovima, ali dosta nervoze bilo je kod pojedinih ministara koji su se nadali da će smanjenje biti manje od limita koje im je postavio ministar financija. Seljaci su prijetili da će već danas izvesti traktore na ulicu, a osim snijega, teško da ih je u tome spriječilo objašnjenje da će manjak nadomjestiti većim priljevom iz fondova EU.

– Ne mogu svi imati veći proračun a da konačni rezultat bude smanjenje za više od četiri milijarde kuna – komentar je jednog člana Vlade koja glavnu uštedu pronalazi u smanjenju izdataka za plaće od dvije milijarde kuna, rezanju subvencija poljoprivredi i željeznicama te kresanju drugih rashoda po resorima.

Ako ostane na tome, najveći su proračunski gubitnici seljaci. Posljednjih deset godina država je isplatila 27 milijardi kuna poticaja, ali usprkos tome, poljoprivredna proizvodnja godinama pada, a raste uvoz hrane. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tvrdi da su 2010. godine državne potpore poljoprivredi i ribarstvu iznosile 4 milijarde kuna i udvostručene su od 2003. godine. Prema planovima stare vlade, ove su godine poticaji trebali biti oko 2,7 milijardi kuna.

Jučer su se u Banskim dvorima koplja lomila najviše oko te stavke, pa će se tek u četvrtak znati konačna odluka. Resor poljoprivrede zacijelo će biti najvrući resor u Vladi, jer poljoprivrednici tvrde da im država duguje oko milijardu kuna za 2011. godinu. Nije to jedini minus koji se vuče iz prethodne godine – ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji mora uštedjeti pola milijarde na socijalnim transferima građanima, tvrdi da je u sustavu zdravstva prenio oko 5 milijardi kuna dugova – bolnice duguju oko tri milijarde, a HZZO dvije milijarde kuna.

U sustavu znanosti i obrazovanja glavna će ušteda biti na stavci plaća dok su, navodi ministar Željko Jovanović, izdvajanja za školarine, kapitalne investicije, udžbenike, stipendije i preventivne programe veća nego lani. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić neugodno je iznenađen napisima prema kojima bi njegovo ministarstvo ove godine imalo 300 milijuna kuna manji budžet, čak 11 posto manje nego lani.

U mirovinu 10.000 ljudi

– Proračun Ministarstva pravosuđa svakako će biti umanjen, ali ni približno objavljenom podatku. Kao i ostala ministarstva, i mi ćemo zbog uštede na prekovremenim satima, raznim bonusima na plaće i drugim materijalnim troškovima imati budžet za nekih pet posto manji od lanjskog. Osim toga, u sklopu opće racionalizacije uštedjet ćemo još nešto novca na projektima koji nisu nužni, ali sveukupni proračun mog Ministarstva neće biti 11 posto manji nego lani – rekao je Miljenić.

Sugovornik iz Banskih dvora kaže da će Vlada za svoj "hladni pogon" ove godine potrošiti oko 29,35 milijuna kuna, što je 0,3 posto manje nego lani, dok će Ured predsjednika Vlade imati na raspolaganju 4 posto više – 8,4 milijuna kuna. Više novca usmjerit će se i u resor ministra financija zbog povećanih troškova za kamate. I danas se država zadužila za 1,6 milijardi kuna putem dvogodišnjih trezorskih zapisa, čime će premostiti najnezahvalnije razdoblje u godini. Oko pola milijarde kuna veći će biti rashodi za mirovine, zbog usklađivanja mirovina s troškovima života, ali i zbog 10 tisuća novih umirovljenika.

Ključne riječi

Komentara 120

OM
omer
07:42 08.02.2012.

Ovoj vladi ni profesor BALTAZAR više ne može pomoći, jedina nada da vrate Kradeze,, Sanadera , Šukera ,i čarobnjaka Škegru, ako su znali pokrasti, onda bi možda znali i vratit pokradeno...

MO
moral
07:48 08.02.2012.

Pa što? Ljiudi su to pričali i u kampanji, jel da? Kao da se nije znalo da je plan 21 u stvari 21 prazan list, kako netko reče. A akteri plana su stari izučeni zanatlije u laganju i prevarama. Pri tome ne trebaju ništa uraditi, jer tu su mediji i DORH, koji odrade sve što treba, da bi se instalirali, prevaranti i lopovi, ubojice i ostali kriminalci, a uz to komunjare, jugonostalgičari itd. današnji premijer slavi uz drugare Tita, Josipović slijepo sluša svog šefa Tadića, Vesnica stalno trabunja o povlačenju optužnice protiv Srbije. Da bi se uništila RH, kao država, trbao je onaj kleptoman Sanader da odradi prljavštinu na desnom biračkom tijelu, a sada su instalirani oni koji će je dotući. To bar oni tako misle. A neće biti tako, vjerujte mi. Ima Hrvatska svoje sinove, a netko će ih već i organizirati.

OB
-obrisani-
07:33 08.02.2012.

Seljaci : za svoje neisplaćene poticaje obratiti se Čobankoviću i Friščiću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije