Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slab odaziv

Seljaci: Ako nas je na -25 toliko, koliko će nas biti na +25!

Prosvjed seljaka u Ferovcu (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/10
Autori: mf/VLM, zs, vb/VLM, dm/VLM
09.02.2012.
u 10:33

Seljaci iz Vukovara neće prosvjedovati jer tvrde da su prosvjedi usmjereni protiv SDP-a i Kukuriku koalicije

Ako nas je na minus 25 došlo ovoliko, možete misliti koliko će nas biti na plus 25! Zajednička je to poruka s današnjeg prosvjednog skupa u Lužanima, na kojemu se po velikoj hladnoći okupilo petnaestak traktora i pedesetak seljaka kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako kažu, konfuznim porukama koje dolaze iz Vlade.

Novi seljački bunt ponovo je počeo i u Ferovcu pokraj Kutjeva gdje se na raskrižju državne ceste Požega – Našice i županijske prometnice Pleternica – Orahovica okupilo stotinjak seljaka iz Požeške kotline s oko 40 traktora.

Vlada nas ignorira

– Pisali smo ministrima poljoprivrede i financija, predsjedniku Vlade, oni nas ignoriraju i ne žele razgovarati, ovo je prosvjed upozorenja koji će se uskoro proširiti ako se nešto ne učini. Spremni smo na smanjenje poticaja za postotak koliko se smanje njihove plaće – kaže Ivica Malnar iz Bekteža, predsjednik Udruge seljaka Ledina.

Slično razmišlja i Tomislav Majetić iz Milanluga, predsjednik Udruge proizvođača simentalskog goveda Simentalac koja je zajedno s Ledinom organizirala prosvjed.

– Smanjili su poticaj za pola kune po litri mlijeka, smanjena je i ukupna cijena za 1,34 kune, kako će to moje domaćinstvo sa 80 muznih krava podnijeti – pita se Majetić. Drugi pak stočar svinjogojac Zvonko Štimac iz Trenkova žali se na kašnjenje isplate poticaja. 

– Dužni su mi novac za 2010. godinu, dio za 2011., umanjeni su poticaji za 40 posto i još ih ne dobivam pa očekujem oko 80 tisuća kuna – kaže Štimac.

– Ne možemo prihvatiti tolika smanjenja poticaja u poljoprivredi jer su u svim europskim zemljama za nju veća proračunska izdvajanja, pa naši seljaci ne mogu preživjeti – zaključio je Malnar, koji je i član Stožera za obranu poljoprivrede.

U Lužanima se po velikoj hladnoći okupilo petnaestak traktora i pedesetak seljaka kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako kažu, konfuznim porukama koje dolaze iz Vlade. Među seljacima, koji nisu blokirali promet, bio je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić koji se ondje, kako kaže, pojavio u svojstvu seljaka jer ga tište isti problemi kao i sve njegove kolege.

Znatno manje prosvjednika, njih svega sedam i to bez traktora koje nisu mogli upaliti, okupilo se na raskrižju u Velikoj Kopanici. Unatoč slabom odazivu, i oni su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Sedamdesetak poljoprivrednika iz Međimurske županije okupilo se u podne na južnoj obilaznici Čakovca.

Na cesti Sisak – Popovača pedesetak poljoprivrednika s petnaestak traktora u podne je sudjelovalo u prosvjedu upozorenja. Cesta nije blokirana i promet se, pod nadzorom policije, normalno odvijao. Manji odaziv poljoprivrednika od najavljenog, organizatori prosvjeda iz Hrvatskog seljačkog saveza, Udruge proizvođača uljane repice iz Popovače i Udruge poljoprivrednika Središnje Hrvatske iz Ivanić Grada tumače vrlo hladnim vremenom, koje je blokiralo mnoge traktore.

Kod Bjelovara, točnije u Velikom Grđevcu okupilo se tek 20-tak nezadovoljnih seljaka. Kažu da neće dopustiti da im se uzme milijarda kuna iz proračuna.

Ni Zagreb nije daleko

– To je još jedan naš problem. Plavi dizel je sve skuplji, a vrlo loše kvalitete, pa mnogi traktori nisu mogli upaliti. Ne odustajemo od svojih zahtjeva da se ne smanjuju subvencije poljoprivrednicima za milijardu kuna, jer će to ugroziti poljoprivrednu proizvodnju. Ako se ništa ne učini, od 450.000 zaposlenih u poljoprivredi, mnogi će postati socijalni problemi. Nastavljamo s prosvjedima, a ni Zagreb nam nije daleko, jer se članovi Vlade ponašaju kao guske u magli – rekao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin. Ujedno je dodao kako ga iznenađuje naglašena nazočnost policije.

Svojim dolaskom potporu prosvjednicima dali su i dužnosnici HSS-a.

"Neka oni prosvjeduju, ali mi nećemo s njima"

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije neće se odazvati na poziv Stožera za obranu poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore, organizatora današnjeg prosvjeda najavljenog za 12 sati. Stjepan Filić, član Upravnog odbora Sindikata hrvatskih seljaka, kaže da seljaci Vukovarsko-srijemske županije neće izaći traktorima na ceste jer ovi koji sada organiziraju prosvjede nisu se pridružili prošlogodišnjim prosvjedima koje je organizirao SHS.

– Neka oni prosvjeduju, ali mi nećemo s njima. To su Čobankovićevi ljudi koji su opstruirali prosvjede koje smo mi organizirali dok je ministar poljoprivrede bio Čobanković. Ovi prosvjedi nemaju veze s nekakvim seljačkim zahtjevima, već su usmjereni protiv SDP-a i Kukuriku koalicije, a mi u takvim političkim čarkama ne želimo sudjelovati. Uostalom, i da hoćemo prosvjedovati, po ovoj zimi ne možemo ni upaliti traktore – kaže Stjepan Filić.

Filić, seljak iz Ilače, prije dva tjedna organizirao je prosvjed upozorenja na kojemu je bilo 60-ak seljaka s traktorima iz Ilače jer je općina Tovarnik dala u najam 516 hektara zemljišta poljoprivrednom poduzeću iz Tovarnika iako je zemlja u katastarskom području Ilače, dok ilački seljaci nisu mogli dobiti tu zemlju.

Komentara 127

TO
tom
10:54 09.02.2012.

rambo a ti si neuništiv! već si na broju 1001. fenomenalno. tebi i tvom komunističkom mozgu ni DDT ne može ništa! strava!

GO
godfather2
11:31 09.02.2012.

Jaka agro-politička mafija sustavno je godinama uništavala selo i seljake.Došlo je vrijeme da se sada kaže dosta.

OB
-obrisani-
15:18 09.02.2012.

Jučer sam slušao glasnogovornika polo. komore Novotnya kaže da su ukupna dugovanja zaključno sa 31.06.2012 oko 2,5 milijardi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije