Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loši nasipi

Selima na lijevoj obali Save i dalje prijeti poplava

svinjicko,sisak,poplave,portal (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/7
09.04.2013.
u 16:55

Već osam dana dežuramo na nasipu, kako nas voda ne bi iznenadila. Svi su se mještani odazvali pozivu da pune i odvoze vreće, djeca, žene, vatrogasci i svi drugi, kaže predsjednik Mjesnog odbora Svinjičko Đuro Gajdek

Najveća opasnost od golemih količina vode na području Sisačko-moslavačke županije prijeti iz retencije Lonjsko polje stanovnicima Prelošćice, Lukavca, Gušća, Svinjičkog, Čigoča i drugih sela na lijevoj savskoj obali. Mještani tvrde kako je u retenciju nekontrolirano pušteno previše savske vode, pa strahuju da nasipi neće izdržati. U tom bi slučaju voda došla nadomak Siska, a ugroženo bi bilo oko 7000 građana.

Novi nasip u dužini šest kilometara nikad nije završen, a stari, uzak i raskvašen, teško odolijeva velikom pritisku. Zbog toga su sve snage obrane, ekipe Hrvatskih voda, sisačkog Komunalca, Hrvatskih šuma, vatrogasci i mještana, angažirani na utvrđivanju kritičnih mjesta na starom nasipu. Samo u Svinjičkom, već se dva dana puni desetak tisuća vreća s pijeskom, koje mještani traktorima odvoze na ugrožena mjesta.

- Već osam dana dežuramo na nasipu, kako nas voda ne bi iznenadila. Svi su se mještani odazvali pozivu da pune i odvoze vreće, djeca, žene, vatrogasci i svi drugi. Budući da je stari nasip raskvašen, mjestimično voda probija ispod njega, ali takva mjesta odmah saniramo - kaže predsjednik Mjesnog odbora Svinjičko Đuro Gajdek.

Na smjenu, vreće se neprestano pune i odvoze. Uz ostale, na tom smo poslu zatekli i najmlađe, osnovce Antoniju, Valentinu, Karla, Mihaela, Luku, Kristijana... Kažu da im nije teško, jer im područne škole ne rade.

- Stanje nije kritično, ali je teško i ozbiljno. Vodostaj retencije je čak pao dva centimetra. Dobro je što nema kiše i vjetra, pa sam uvjeren da ćemo se uspješno obraniti - rekao je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, koji je jučer obišao ugroženo područje. Predsjednik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje Agan Velić istodobno se u Kratečkom sastao s predsjednicima mjesnih odbora, kako bi ih upoznao sa situacijom.

>>U sisačkim selima deseci kuća pod vodom, najkritičnije u Žabnu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije