Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN KRAJ

Seli se iz kamp-kućice: Branitelj bez doma dobio stan

alenko barač (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/3
19.09.2011.
u 13:51

Alenku Baraču Roji ključeve podstanarskog stana uručio je Dragan Primorac, predsjednik Cro Unuma.

– Prošao sam rat, Bosnu, čuke, amo-tamo i, evo, danas, zahvaljujući dobrim ljudima useljavam u stan. Pozdrav mojim “Japancima” s kojima sam bio kada nam je pucalo oko glave. Sada sam sritan, ali osjećam nekakvu napetost u prsima, što ja znam... – rekao je Alenko Barač Roje, razvojačeni branitelj i beskućnik, gutajući suze nakon što je od Dragana Primorca, predsjednika Udruge Cro Unum, dobio ključeve podstanarskog stana u splitskoj Varoši.

Alenko je bivši pripadnik 142. drniške brigade, voda Japanci. Nakon rata, u koji je dragovoljno otišao, živio je na brodu, a u posljednjih 10 godina njegov je dom bila kamp-kućica na splitskom Poljudu. O njemu se pisalo 2006. godine kada je ispred Caritasove pučke kuhinje pronašao 50.000 kuna i vratio ih vlasniku. Dobio je nagradu Ponos Hrvatske, ali kada su se ugasila svjetla i kamere, ostao je živjeti u “limenci” dimenzija 4 x 2 metra, bez sanitarnog čvora, struje i vode.

Tako je bilo do neki dan kada je umirovljeni profesor Marte Nikolić u Rojin dom doveo Dragana Primorca čija je udruga željela pomoći. Pronašli su mu stan i plaćat će stanarinu i režije godinu dana, uz nadu da će Ministarstvo branitelja riješiti Rojin problem.

Živi od 2300 kuna mirovine

– Ovo je istinita priča o čestitom i poštenom hrvatskom čovjeku, branitelju koji živi u teškim uvjetima. Zahvaljujući divnim ljudima koji su pomogli realizirali smo ovaj projekt. Ovaj čovjek traži samo dostojanstvo – rekao je Primorac. Tijekom naredne godine Roje se nada kako će Ministarstvo branitelja riješiti njegov problem.

– Ovo je humanitarna akcija, ali ja se neću zaustaviti dok čovjek ne dobije ono što mu legalno pripada. Jadranka Kosor, dok je bila ministrica, na ruke je dobila njegovu dokumentaciju. Ministar Ivić također. Međutim, od Ministarstva je sve išlo prema Županiji, pa onda su oni poslali Gradu, a Grad opet Ministarstvu. To traje predugo. Čemu onda država, kada čovjek ne može dobiti prava koja mu pripadaju – poručio je Nikolić.

Roje živi od 2300 kuna mirovine. Premalo za stan.

– Dovoljno za tunju da je bacim s kraja i ulovim malo ribe – kaže Roje.

Komentara 4

SU
SUXESOR
18:43 19.09.2011.

...............caca: Pa sta cekas ?? sve ih na vjesanje, ako ne smijes sam to napravit pozovi dolazimo......................!!

ĆA
ćaćaća
17:00 19.09.2011.

nema se tu šta reći..naši branitelji sad dobivaju stanove na jedvite jade a u hrvatskoj puno bivših četnika je dobilo patizanske stanove i mirovine...

MV
Mato Vilac
23:53 19.09.2011.

Poznajem branitelja koji je bio u ratu, nosio iniformu od 1991. do 1998. g. Godine 1998. dobio je otpust iz vojske. Psihički je bolestan i bolnički je liječen od psihičkih bolesti. Posljednjih godinu i pol on, starica majka i otacotac ,starac; koji je bio 7 godina nepokretan, živili su od 500 kuna pomoći za njegu. 500 kuna za režije,hranu ...za život .Zbog malo zemlje izgubili su mala primanja (opskrbnina). Ne bi preživjeli bez pomoći susjeda, a ništa im nije bilo teže nego obratiti se nekome. Moliti pomoć pred trgovinom. Pred dva mjeseca otac je umro, a branitelj čeka rješenje komisije mirovinskog. Ma kakav odgovor bio, sramotno je zapostaviti ljude koji su 8 godina nositli hrvatsku uniformu. Poznajem stotine penzionera i invalida rata. Ovaj je najbolesniji ali i najsiromašniji i zato nema ništa. Presiromašan je da bi ga država primjetila. Presiromašan je da bi bio u mirovini ili imao neke prihode ( koje su brojni zdravi kupili).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije