Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV
Povratak na članak

Selak Raspudić: 'Čavajda ima pravo na pobačaj. No, ne razumijemo li mi i liječnike?'

SDP je iznio zakonski prijedlog koji je nestručan, amaterski i pamfletistički i koji će onemogućiti ozbiljnu raspravu o pobačaju i koji ne uzima u obzir niti regulira kasne pobačaje, što je najveći problem trenutačnog Zakona, smatra zastupnica koja je gostovala studiju Večernjeg lista

Komentari 38

PR
prahrvat
11:39 11.05.2022.

Populisti uvijek daju odgovore koji svima odgovaraju. Niš neočekivano.

VL
KO
Kološanin
11:40 11.05.2022.

Ovisno o osobnom političkom profitu, gospođa liječničku struku napada i ignorira (COVID), a u drugom slučaju je poštuje i za nju se zalaže. Bitno je biti dosljedan.

VL
DU
Deleted user
11:49 11.05.2022.

Nije bitno koliko pričaš nego što govoriš, nikada mi nije bila slušljiva a ulaskom u Most samo je potvrdila moje razmišljanje da elokventno ne znaći i pametno.

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:28 11.05.2022.

Ako je itko stručan da govori o ovom pitanu onda su to Filozofi !

VL
IV
Ivor
11:48 11.05.2022.

Bioetičarka?!? Meni prije zvuči da je nekoć, prije nego joj je politika postala glaavni izvor prihoda, možda i bila etična. I to je sve od bioetike od nje! Sad je političarka i gura u javnost sve ono što misli daa će joj donijeti glasove.

VL
MA
marta22
16:31 11.05.2022.

Malo više jasnoće ne bi škodilo, ali gđa Raspudić Selak je uglavnom u pravu. Jedino mi nije jasno zašto se skoro svi Mostovci deru. Meni je melem za uši slušati Branka Bačića koji se nikad ne dere, nego se isključivovo služi argumentima koje mi, kao i u svakom drugom slučaju, možemo prihvatiti ili ne. Dernjava sigurno ne pomaže, nego odmaže.

VL
DU
Deleted user
11:41 11.05.2022.

Meni je u cijeloj priči bitno da se sad ne počne lupetati o ukidanju priziva savjesti. Davno sam razmišljao o tome da bih možda bio liječnik i glavni i osnovni razlog za to bilo je liječiti ljude. Nedavno je slična razmišljanja imala i moja kćer. Bez obzira na okolnosti, u svakom slučaju ne bih bio za ubijanje kako god ono bilo opravdano. Argumenti koji se često čuju jesu "pa ne mogu svi imati priziv savjesti" i "u javnoj instituciji ima priziv savjesti, a privatno nema". U vezi "ne mogu svi" - ako u bolnici radi 5-6 ginekologa koji su educirani za pobačaj je li baš tako nemoguće da svi imaju priziv savjesti? Ono što je Tomašević rekao, "pa ne može cijela bolnica imati priziv savjesti" - naravno da je to malo vjerojatno, ali od cijele bolnice tj. više stotina zaposlenika njih je tek nekolicina educirana za pobačaj! U vezi "javno da, a privatno ne" - tu bi se trebale uključiti te razne udruge koje sad dižu buku. Trebalo bi promijeniti i zakon tako da isti liječnik ne može istovremeno u jednoj situaciji imati priziv savjesti, a u drugoj nemati. Udruge nakon toga mogu nadgledati liječnike i prikupljati podatke o takvim situacijama pa ih onda javno prozvati pa čak i podići tužbe ako se zakon uredi. Slično kao i kod sindikata, udruge ne bi trebale samo preko medija suflirati i nalagati političarima što da rade, nego bi aktivno trebale raditi na provođenju stvari za koje su zainteresirane.

VL
PE
Perspektivan
12:59 11.05.2022.

Kako razumjeti ljecnike kad u bolnicama imaju priziv a u privatnim poliklinikama nemaju!?

VL
RO
rogi
21:58 11.05.2022.

Do kada ćete nam prezentirati raspudiće jućer nino (kin kong)danas sveznalica mu žena možda sutra cijela Čuprija sne revolucionari nesto su se Ukravatili sve u odjelima neznam ko imje sponzor i to im nebu pomoglo jer su najgora grupica neznalica.

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:58 11.05.2022.

Najlakse je napasti bilo cije misljenje, sto se vidi i po komentarima na ovu temu. A tema je vrlo ozbiljna i zahtijeva vrlo ozbiljnu analizu i raspravu. Selak Raspudic jednostavno ukazuje na sve manjkavosti sadasnjeg zakona, na dileme s kojima se lijecnici suocavaju, i priznaje da ona sama ne zna kako regulirati feticid jer o tome je potrebno misljenje strucnjaka iz razlicitih znanosti. Politicari u krajnjem slucaju donose zakon, ali ovo je stvar morala i etike, stvar kulture i vrijednosti jednog drustva, ljudskih prava, dileme kada zivot zapravo pocinje... Misljenja su izrazito podijeljenja od civilizacije do civilizacije, od kulture do kulture, od drzave do drzave, od osobe do osobe... a zakon kad se donese trebao bi biti isti za sve... barem u jednoj drzavi. Tanka je linija izmedju pobacaja odnosno namjernog izazivanja smrti djeteta koje se moze roditi zivo, i ubojstva. U etici i moralu, to nas vodi u "niciju zemlju", zemlju izmedju pobacaja i ubojstva. Ako je netko misljenja koje zahtijeva veliki oprez kad je mogucnost ubojstva u pitanju, pa makar i iz nehata, zasto bi to bio "populizam" ili "politicki oportunizam"?

VL
HR
hrleg
12:25 11.05.2022.

Evo moja baba se upravo moli, i kaže da će nastaviti, da i ti milo moje, dođeš u takvu situaciju, pa da vidimo koliko ćeš onda biti pametna...

VL
ZA
Zakarija
19:31 11.05.2022.

Nino ljubavi kakva sam bila ko cukrica marice

VL
AT
atlantisind
16:49 11.05.2022.

Ginekolozi koji odbijaju raditi pobacaje morali bi bi napustiti posao i raditi nesto drugo .Isli su u skolu i to su prihvatili da ce raditi a sada im neka svijest proradila.U pitanju su zdravlja trudnica .Dati im metlu pa neka malo ciste pa mozda im svijest proradi.

VL
SA
sanikol
15:06 11.05.2022.

Slažem se sa Selakicom jedino ako gospođa Čavajda potpiše da se slaže i da nalog da se njeno dijete ubije da bi se rodilo mrtvo. Ako to ne želi potpisati onda želi da se za smrt njenog djeteta okrivi netkoo drugi, kao na pr Beroš kao ministar koji to ne želi potpisati ili drugostepena komisija.

VL
NA
najposebniji
13:00 11.05.2022.

Human čin je što su naši liječnici pokazali spremnost da liječe fetus...otkad je produžiti patnju i agoniju human čin?

VL
PA
pax5
15:41 11.05.2022.

Kada majka može pod svojim srcem .... čemu se čudite ratovima...Majka Terezija

VL
HR
hrza
12:23 11.05.2022.

Da nisu možda i lječnici trudni pa nemogu radit?

VL
TO
tolitol
17:06 11.05.2022.

Vrlo zanimljiva razmišljanja zastupnice. Šteta što takvih političara nema više na našoj političkoj sceni, uključujući i u samom Mostu.

VL
BU
burza
12:26 11.05.2022.

Stalno pobacaj pobacaj to je krajnje rjesenje borite se da.se mladi i zene educiraju o zastiti nisu sve silovane pristale su dobrovoljno ali onda treba misliti o zastiti a ne to rjesavati zahvatom

VL
LL
lijepa_li si
13:07 11.05.2022.

mara uvijek argumentirano, smireno, parlamentarno. naravno populisti, politikanti i zemuničari će po parolama, borbenim i osobnim uvredama!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.