Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVATIVNA ZAŠTITA

Sekvoju visoku kao Cibonin toranj folija štiti od katastrofalnih požara

REUTERS
22.09.2021.
u 22:50

Od divovske sekvoje visoke 83 metra moglo bi se napraviti gotovo 630 tisuća dasaka ili 5 milijardi šibica

Veličanstvenoj Golemoj šumi smještenoj u američkom Nacionalnom parku Sekvoja koja je, kako joj i sam naziv kaže, dom nekima od najmasivnijih stabala na svijetu, prijeti još jedan u nizu velikih požara koji su ovog ljeta pustošili Kaliforniju. U opasnosti su se tako našla i divovska sekvoja poznata kao General Sherman, a riječ je o najvećem stablu na svijetu volumena više od 1500 metara kubičnih.

Visine Cibonina tornja

Možda je malo teško predočiti o kolikom se gigantu radi, pa recimo samo kako bi se od tog 1814 tona teškog drveta moglo napraviti gotovo 630 tisuća dasaka ili više od 5 milijardi šibica. Sherman i druge sekvoje prirodno su otporne na požare slabijeg intenziteta jer imaju koru koja slabo gori te na mjestima može biti debela i više od pola metra, a i grane im se nalaze vrlo visoko, izvan dosega plamena. Ipak, više od 2 tisuće vatrogasaca i još stotinjak zaposlenika tog Nacionalnog parka odlučili su i dodatno zaštiti Shermana i druga stabla.

– Ove su godine u Kaliforniji već izgorjele tisuće četvornih kilometara šuma. Broj i intenzitet požara u zapadnom se dijelu Sjedinjenih Država posljednjih godina višestruko povećao, a i sezona požara se produljila. Zbog toga smo Generala Shermana i još neke od golemih sekvoja omotali u vatrootporne zaštitne pokrivače nalik aluminijskim folijama koje će ih zaštiti od vatrenih stihija – kazala je Christy Brigham, jedna od zaposlenica Nacionalnog parka.

Samo lani je u požarima izgorjelo gotovo 10 tisuća stabala divovskih sekvoja, odnosno oko 10 posto populacije tog drveća čija se starost, barem kada su u pitanju ona na području tog Nacionalnog parka koji se proteže u duljini od čak 640 kilometara, procjenjuje na 2 tisuće godina. Zanimljivo je kako, iako riječ o najvećim, ipak nije riječ o najstarijim stablima na svijetu, pa je tako ta titula pripala 6 tisuća godina starim smrekama iz švedske provincije Dalarne koje su otkrivene 2004. godine.

Unatoč impresivnim dimenzijama 83 metra visok Sherman, što je tek malo niže od Cibonina tornja, nije ni najviše stablo na svijetu, nego je ta titula pripala obalnoj sekvoji visokoj 115 metara koja je također smještena u istom Nacionalnom parku nekoliko stotina kilometara dalje od Shermana. Iako sam Nacionalni park Sekvoja sadrži oko 64 kilometra različitih staza, većina tog parka je neprohodna divljina i danas je u stanju u kojem je i bila i vrijeme prije nego što su prvi europski doseljenici stigli u Ameriku.

U njemu možete otkrivati lokalne špilje, slapove i livade ili se uputiti povijesnom rutom koja prikazuje nekadašnji život Indijanaca na tom području. Park je dom raznim divljim životinjama poput risova, lisica, crnog medvjeda, zmija, a tu je obitavao i kalifornijski grizli kojeg na žalost više nema.

Preimenovali ga u Karl Marx

Park sekvoja pamti i neke zanimljive epizode u kojima su ljudi pokušavali živjeti ovdje u skladu s prirodom. Naime, u 19. stoljeću na ovom području nastanila se tzv. kolonija Kaweah – grupa utopista i ljubitelja prirode koji su neslužbeno preimenovali Generala Shermana u Karl Marx.

Smatrali su kako drvo ne bi smjelo nositi ime čovjeka koji je sudjelovao u ratovima protiv Indijanaca te bio odgovoran za njihovo nasilno preseljenje. No američke vlasti smatrale su pak kako ti “socijalisti” ne bi trebali živjeti u parku pa su im pokazali vrata krajem 19. stoljeća i uništili dio njihovih drvenih kuća u kojima i danas znaju “skvotati” određeni avanturisti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije