o radu sabora i praznicima

Šeks: Skijanje? Ta vremena su prošla za mene. Skijat ću u dnevnoj sobi

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2014.
u 13:41

Zastupnici su danas završili su s radom za ovu godinu, a u saborske klupe vraćaju se nakon 15 siječnja

Zastupnici su danas završili su s radom za ovu godinu, a u saborske klupe vraćaju se nakon 15 siječnja.

Oporbeni zastupnici naviše kritika dali su na račun pretvaranja Sabora u glasačku mašineriju ili servis Vlade te na prazne saborske klupe tijekom rasprava. Nezavisna Jadranka Kosor kao najveći problem Sabora izdvaja nedolazak kolega na radno mjesto, što plaćaju porezni obveznici.

- Pristojno je ako ništa drugo doći na svoje radno mjesto - kaže Kosor. Njen bivši stranački kolega i bliski suradnik, HDZ-ov Vladimir Šeks smatra da je Sabor već godinama nevjerodostojno mjesto.

- Nije da se malo radi nego se radi slabo. Težište političke moći je potpuno prešlo s ove strane Markovog trga na Vladu koja se prema Saboru odnosi kao prema posilnom i zato je i taj nizak rejting - objašnjava Šeks te ipak dodaje kako ima i zastupnika koji vrijedno rade svoj posao.

Sa Šeksom se slaže i njegov stranački kolega Gordan Jandroković koji također zamjera sve veću dominaciju Vlade, zbog čega vladajuću većinu i predsjednika Sabora vidi kao produženu ruku premijera koja mu služi za provođenje njegove volje. Na pitanje novinara zašto u saborske klupe češće ne dolazi predsjednik njegove stranke Tomislav Karamarko koji je uz Željka Keruma najrjeđe u Saboru, Jandroković odgovara je da je to već više puta objašnjeno.

Građanima to očito ne smeta njegova taktika obilaska biračke baze, dodaje Jandroković, što dokazuje pobjeda njegove stranke na europskim i lokalnim izborima.

- Kada dođe vrijeme predsjednik HDZ-a bit će i u Saboru. HDZ je po svim brojčanim pokazateljima daleko najaktivniji klub, dojmovi građana su isto tako očito pozitivni i građani očito ne zamjeraju predsjedniku HDZ-a što je više na terenu, a manje u Saboru - pojašnjava Jandroković.

HDSSB-ov Josip Salapić uveo bi novčano kažnjavanje zastupnika-neradnika.

- Vjerujem da se oni koji pošteno rade nemaju čega bojati, a oni koji ne dolaze trebaju razmisliti o tome kako zarađuju plaću. Trebamo biti solidarni. Iako smo izabrani na izbornim listama, služimo građanima, a ne samima sebi. Oni koji se ljute neka se ljute, ali zalažem se za pošten rad i da Sabor bude servis građana, a ne neke političke stranke - vjeruje Salapić.

ORaH-ova Mirela Holy ne bi uvela novčano kažnjavanje, ali bi nagradila one vrijedne zastupnike.

- Bilo bi dobro da se plaće saborskih zastupnika isplaćuju na drugačiji način, odnosno da imamo paušal koji bi bio u iznosu prosječne hrvatske plaće, a da sve ostalo dobivamo zahvaljujući radu. Posao zastupnika nije da samo sjede u sabornici, nego da prvenstveno zastupamo interese građana, a to se može na daleko učinkovitiji način nego šo je samo raspravljanje u Saboru. Moj dojam je da nažalost kolegice i kolege ne razumiju dovoljno što je posao zastupnika nego uglavnom služe kao glasačka mašinerija svojih klubova – tvrdi Holy.

Laburist Dragutin Lesar vladajućima zamjera što oporbene zakonske prijedloge stalno drži na dnu dnevnog reda.

- Svaki zakon koji je u ovom mandatu Vlada predlagala u prosjeku je tri puta došao na popravak što dokazuje lošu pripremu. Loša je i prečesta izmjena poreznog sustava koja stvara jednu poreznu nestabilost, nismo uspjeli otvoriti temu koja se tiče blokiranih i građana koji su u dugovima i pod ovrhama. Oporba je često bila prisiljena koristiti metode na rubu Poslovnika, pauzama, replikama što nije uvijek najbolje – ocijenio je Lesar.

Za razliku od oporbe, SDP-ova Ingrid Antičević Marinović vjeruje da Sabor dobro radi, no priznaje da ružan dojam ostavlja prazna sabornica. Njen stranački kolega i predsjednik Sabora Josip Leko smatra da Sabor obavlja svoju funkciju. Iako se Vlada trudi, priznaje da njene mjere nisu urodile očekivanim rezultatima, što bio bio rast BDP-a i standarda građana.

- Vlast je nekim značajnim potezima uozbiljila hrvatsku situaciju, odgovorno odlučivala i predlagala u okviru objektivnih okolnosti. Mislim da bi trebao donijeti gospodarski Ustav kako bi u sljedećem periodu promijenili koncept ekonomskog razvoja Hrvatske, a to zahtjeva i dugogodišnje uporno provođenje reformi – tvrdi predsjednik Sabora.

Zastupnike smo pitali i kako planiraju provesti zimski odmor, a većina je odgovorila kako će ga provesti s obiteljima, ali i obavljajući svoje stranačke i zastupničke obveze. HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da će se kao član Predsjedništva stranke baviti i predsjedničkom kampanjom Kolinde Grabar Kitarović. Čini se da nitko ne misli na skijanje. - Na skijanje? Prošla su ta vremena skijanja za mene. Ja ću se skijati u dnevnoj sobi - zaključio je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Komentara 9

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
13:55 12.12.2014.

Zaradili ste plaće pa sad cijeli sabor, minstri, zamjenici, predsjednici možete na zasluženo skijanje i mozak na pašu, a sirotinja neka dere po depresivima.

AL
altec
13:50 12.12.2014.

Kako nam se Šeki ugodno popunio.... Oink, oink!!

DU
Deleted user
14:00 12.12.2014.

Seks bu doma cugal,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije