Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kroje se pravila

Šeks reže broj delegata da opet pobijedi Jadranka Kosor

'05.10.2011,Osijek - U sportskoj dvorani Zrinjevac mladez HDZ-a organizirala je mini sabor cetvrte izborne jedinice na kojem je sudjelovala i premijerka.,Branko Bacic,Jadranka Kosor,Vladimir Seks Phot
'Davor Javorovic/PIXSELL'
23.01.2012.
u 10:00

Kosor ima većinu, no promjene potvrđuje i Sabor HDZ-a. Potpisi delegata vrijedit će kao suho zlato jer će po novom moći podržati samo jednog kandidata

Promjene u izbornim pravilima sabora stranke bit će predložene na predsjedništvu, na sjednici na kojoj će odrediti i hodogram unutarstranačkih izbora. Činjenica je da je 1500 delegata puno lakše kontrolirati, pa će na predsjedništvu stranke plamsati rat oko prijedloga promjena izbornih pravila u HDZ-u.

Predsjedništvo, nakon izbornog poraza na parlamentarnim izborima, jest podijeljeno, no, procjenjuje se, Jadranka Kosor ima većinsku potporu. Istodobno se neki od članova predsjedništva pokušavaju držati neutralno; očito čekaju da se vidi pravi omjer snaga u stranačkom vrhu. V. Šeks je, naravno, obavio u međuvremenu razgovore sa svim njima, kao i otvorenim oponentima.

Prođu li ove poslovničke i statutarne promjene, nije još sve gotovo. Još ih moraju prihvatiti i potvrditi delegati na saboru stranke, jer ovo stranačko tijelo djeluje "po poslovniku što ga sam donosi".

Mislio je, mislio i ...smislio! Poput lika iz hrvatskog crtića, profesora Baltazara, Vladimir Šeks sprema se ponovno šokirati članstvo HDZ-a i protukandidate Jadranke Kosor. Ovih je dana ustvrdio da će sadašnja predsjednica stranke J. Kosor dobiti unutarstranačke izbore i pobijediti premoćno, još u prvom krugu. Dakle, da će dobiti više od 50 posto glasova delegata na Izbornom općem saboru stranke, pa "pripetavanja" u drugom krugu neće ni biti. S obzirom na stanje u stranci - na veliki broj kritičara sadašnjeg vrha i najave kako će skori sabor stranke biti mjesto gdje će biti izabrano novo vodstvo, te na činjenicu da se već javilo 5 protukandidata - Šeksova tvrdnja čini se ludo hrabrom.

Tisuću delegata manje

No, iz izvora u vrhu stranke doznaju se detalji plana kojim bi bila toliko izmijenjena izborna pravila HDZ-a, u Poslovniku i Statutu, da bi to uistinu moglo okrenuti predizbornu "sreću" u korist sadašnjeg vrha. Plan koji je, navodno, osmislio trojac V. Šeks, J. Kosor i Branko Bačić, glavni tajnik, bit će predložen na današnjoj sjednici predsjedništva HDZ-a.

Prva važna izmjena je smanjivanje broja delegata s dosadašnjih 2500 na samo 1500 delegata. Druga promjena odnosi se na ukidanje dosadašnjeg pravila da svaki od delegata može, kada kandidati za najviše funkcije počnu prikupljati potpise za kandidaturu, dati, želi li svakome od njih, ili ponekome svoj potpis.

Da bi kandidatura bila pravovaljana, na saboru stranke kandidat za predsjednika mora prikupiti 400, a onaj za njegova zamjenika 300 potpisa. Promjenom pravila sada će se predložiti da delegat može potpis dati samo jednom. Time potpisi delegata postaju vrijedni kao suho zlato, a bude li ih 1000 manje, kako se predlaže, kandidati će se boriti za potpise u jako smanjenom bazenu od - njih tek 1500.

Teoretski, moguće je da samo tri kandidata za predsjednika uspiju skupiti dovoljan broj potpisa. Taj, kažu, Šeksov inženjering sadrži još jedan "osigurač" koji ide u prilog J. Kosor. Predlaže se da se kandidature moraju formalno najaviti do 9. veljače, što znači da protukandidati neće moći mjesecima kombinirati, procjenjivati svoje snage i potporu u županijskim i gradskim organizacijama, pa se tek uoči Izbornog sabora međusobno dogovoriti tko će ići na koju od funkcija.

Primjerice, Milinović i Milošević, Karamarko, Kujundžić, Prgomet morat će već do 9. veljače znati tko realno ide na izbor za koju funkciju. Ovom promjenom bi, dakle, umnogome otpala mogućnost "udruživanja" stranačke oporbe, koja će već, s 1500 delegata, biti ionako oslabljena.

Ovim rješenjem de facto bi se iz igre izbacilo dosta kvalitetnih ljudi, koji bi – propadnu li u procesu prikupljanja potpisa – nakon izbora ostali niži članovi stranke.

Prijeti rat do istrebljenja

No, to nije sve. Promjene se planiraju i u glasovanju, koje bi bilo elektroničko, putem dobivenih šifri i, na saboru instaliranih kompjutora koje će nadzirati B. Bačić, pa je pitanje tko će nadzirati ono što on nadzire.

Na 7. općem saboru HDZ-a prije glasovanja u dvoranu nije pušteno oko 300 Pašalićevih delegata, premda su legalno izabrani na predizborima, a ušlo je 300 Sanaderovih koji nisu prošli predizbore. To je tada uspješno odradila ekipa Šeks-Glavaš-Drmić-Bačić.

Prihvati li predsjedništvo promjene, Šeksov plan mogao bi uspjeti, a umjesto demokratskog natjecanja, izbori u HDZ-u pretvorit će se u rat do istrebljenja. Prođu li promjene, nije sve gotovo. Mora ih još potvrditi delegati na Saboru stranke, jer on djeluje "po poslovniku što ga sam donosi".

Komentara 34

BB
brle brkić
10:39 23.01.2012.

Evo naših kuhara koji su skuhali svake naše izbore a tako i ove zadnje,dobar tek.

DU
Deleted user
10:14 23.01.2012.

Ma lako za ova unutr. trvenja i jedino je sigurno - onaj tko ispred zgrade gdje se budu održavali unutarstr. izbori podigne štand za brušenje noževa, e taj će se obogatiti tog dana. Ali, ona scena kad Šeks plače kao ljuta godina kad su izgubili vlast - e to je neprocjenjivo, a za sve ostalo je tu Master s card! Takva ljudina, prebolio smrt vlastitog sina kao čašu vode popit, a plače k o beba zbog vlasti. Eto, to je vlast - ono što je Šeksu tako milo... I na kraju, vojni poligon na Slunju bi bio idealno mjesto za unutarstr. izbore HDZ-a. Podijeliti im na ulazu AP i streljiva i Vojna Policija nek čuva rubove poligona.

Avatar tkozna
tkozna
11:46 23.01.2012.

Gledaj ti broja komentara, pa ta stranka je mrtva, nitko ništa ne komentira, neću ni ja, adio HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije