Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnja

Šeks prijeti Bianci Matković: Odeš li u Sabor, zagorčat ćemo ti život

bianca
Patrik Macek/Večernji list
05.03.2010.
u 22:53

Zbog opasnosti da dolaskom u parlament oslabi snagu HDZ-a, Vladimir Šeks poručio joj je da će joj biti neizdržljivije nego u Vladi.

Ne nisam pozvana na spomenuti okrugli stol koji je održan u središnjici stranke – izjavila je Bianca Matković, predsjednica Zajednice žena "Katarina", koji je HDZ organizirao u povodu Međunarodnoga dana žena o temi "Promoviranje ravnopravnosti spolova na tržištu rada". To nije promaknulo novinarima, posebno što su prema riječima glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak pozvane sve ministrice i zastupnice te gradonačelnice HDZ-a.

Nije željela izrijekom reći je li poslala poziv ministrici Matković. Budući da je ministrica Matković samo dan prije razriješena dužnosti predsjednice Komisije za granice, i to na zatvorenoj sjednici Vlade, a na koju je imenovana kao državna tajnica u MVPEI-ju, počela su nagađanja o njezinu definitivnu odlasku iz Vlade. Naime, iako nije još formalno smijenjena s mjesta glavne koordinatorice za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s Europskom unijom, već je odavna ne pozivaju na sastanke. Sve aktivnosti o pojedinim poglavlja preuzeli su resorni ministri.

Za nju nema mjesta...

Nije tajna da premijerka Kosor baš ne ljubi Biancu Matković i da je na svaki način želi maknuti iz Vlade ili je makar marginalizirati iako je 2004. B. Matković bila zamjenica šefa kampanje J. Kosor u utrci za predsjednicu države. Uz to, B. Matković članica je Predsjedništva HDZ-a, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a.

No nepozivanje B. Matković na okrugli stol u povodu Međunarodnog dana žena jasan je signal da za nju više nema mjesta i da će unatoč tomu što je organizirala čak 13 uspješnih i vrlo posjećenih tribina o prevenciji raka vrata maternice i raka dojke biti maknuta s čela utjecajne organizacije žena i tako više neće biti ni članica Predsjedništva stranke. Iako se nagađalo da odlazi iz Vlade i da joj se ubrzano traži neko daleko diplomatsko odredište, po svemu sudeći ona razmišlja o aktiviranju svog saborskog mandata jer, navodno, više ne može trpjeti orkestrirane napade na sebe.

Prema zakonu, nitko joj ne može uskratiti aktiviranje mandata. Za takvo što potrebno je samo da osoba koja je osvojila mandat pošalje zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu sa zahtjevom za aktiviranjem mandata. Tako bi se pritiskanje B. Matković moglo obiti o glavu premijerki Kosor, kao i nedavna neuspjela epizoda ušutkavanja zastupnika Marića koji je bio spreman otići čak u nezavisne – da su ga maknuli s čela Odbora za financije. Kako doznajemo, s ministricom Matković preventivan razgovor obavio je Šeks nedvosmisleno joj davši na znanje kako je ne žele u Saboru te da će joj, aktivira li mandat bez njihove volje, ondje biti neizdržljivije nego u Vladi.

Osnivanje kluba

To nije čudno jer opravdan je strah čelništva HDZ-a od mogućeg povratka Biance Matković u Sabor jer ondje su još Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i Petar Selem, osobni Sanaderovi prijatelji. Oni ga se unatoč snažnim unutarstranačkim pritiscima i smjenama s čela Odbora za vanjsku politiku i Odbora za prostorno uređenje nisu odrekli, ali ne žele komentirati mogućnost osnivanja kluba.

Odluči li svoj mandat aktivirati B. Matković, iz saborskih klupa morat će izići njezin zamjenik Krešimir Ćosić. Tada bi postojala latentna opasnost da HDZ izgubi većinu u Saboru jer bi uvijek spomenuti zastupnici mogli prijeći u neovisne. Na taj način došlo bi do prijevremenih izbora jer HDZ bi izgubio većinu. Stoga je jasno zašto čelništvo HDZ-a ne želi B. Matković u Saboru.

Komentara 271

OB
-obrisani-
19:09 06.03.2010.

kakaBiH S M R D I

CH
chicony
23:16 05.03.2010.

U zadnjih nekoliko mjeseci HDZ jako muči matematika. Od saborske pa preko televizijske sve do šukerovske. Moglo bi se reći (ne)zgodna matematika.

WE
western01
09:07 06.03.2010.

..znam da ne govorim SRPSKI...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije