Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA OPTUŽBE OLUJIĆA

Šeks odgovorio: 'Postupci nekih sudaca ne smiju bacati sumnju na pravosuđe, a takve treba brzo razriješiti'

Zagreb: na Mirogoju održana komemoracija za bleiburške žrtve
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
22.03.2021.
u 18:13

Ustvrdio je kako su pravosuđe, sudbena vlasti i državno odvjetništvo potpuno neovisni od politike te da takvi trebaju i ostati

Član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je svaka Vlada pa i HDZ-ova odgovorna u svojem dijelu u "onom opsegu koji se odnosi na pravosuđe" ali i poručio da se ne mogu određene ekscesne pojave u pravosuđu stavljati na teret političke vlasti.

Šeks je, uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, odgovorio bivšem predsjedniku Vrhovnog suda Krunislavu Olujiću koji je HDZ imenovao glavnim krivcem za stanje u pravosuđu, podsjetivši ga da je on bio jedan od glavnih aktera u kreiranju pravosudnih politika.

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i na svoje pogrešno mišljenje. Krunislav Olujić je bio koliko se ja sjećam predsjednik Vrhovnog suda, bio je glavni državni odvjetnik, tako da je on jako participirao sa značajnim udjelom u hrvatskom pravosuđu. Bio je i član moje ustavne komisije i saborski zastupnik, bio je i potpredsjednik Odbora za Ustav. Tako da je on sve do razrješenja s dužnosti predsjednika Vrhovnog suda bio jedan od glavnih aktera u kreiranju politike u pravosuđu", izjavio je u ponedjeljak Šeks uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Šeks je dodao kako svaka etapa u razvoju Hrvatske, njenih politika i politike pravosuđa ima svoje značajke te kako svaka Vlada ima svoj udjel u kreiranju ukupne politike prema pravosuđu.

Na pitanje o tome ima li krivnje u redovima HDZ-a kada je riječ o sadašnjoj situaciji u pravosuđu, Šeks je uzvratio kako se ne može govoriti o krivnji, nego se može govoriti o odgovornosti.

"Svaka Vlada pa i Vlada HDZ-a je odgovorna u svojem dijelu, onom opsegu, koji se odnosi na pravosuđe. Ne mogu se određene ekscesne pojave u pravosuđu, određeni postupci stavljati na teret političke vlasti", smatra Šeks.

Ustvrdio je kako su pravosuđe, sudbena vlasti i državno odvjetništvo potpuno neovisni od politike te da takvi trebaju i ostati.

"A hoće li se oni u punoj mjeri koristiti svojim ustavnim položajem da budu nezavisni, nepristrani od političke vlasti, to je stvar svakoga pojedinca u kamenčiću sudbene vlasti", naglasio je Šeks.

Istaknuo je kako se uglavnom govori i sporom pravosuđu, što smatra "velikom istinom" te da se trebaju poduzeti vrlo radikalne mjere da se brojni postupci, osobito kapitalne naravi, ubrzaju i dovedu u takav okvir u kojem neće izazivati sumnju u koruptivnosti pravosuđa.

Smatra kako pojedini postupci određenih sudaca ne bi smjeli bacati sjenu na cjelokupno pravosuđe, te kako ne smiju zatamniti 99 posto hrvatskih sudaca, državnih odvjetnika i svih pravosudnih djelatnika koji časno i odgovorno obnašaju svoje dužnosti.

"Taj jedan mali promil treba vrlo brzo razriješiti i dovesti do jedne situacije da se jasno zna u čemu je stvar", zaključio je Šeks.

 

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Komentara 9

OR
Orilogorilo
19:39 22.03.2021.

Seks hoce reci, postupci nekih sudaca koji su otkriveni, nikako ne smiju dovesti do demontaze pravosuđa u kojem ja i moji kumovi imamo glavnu riječ.

Avatar madcap
madcap
18:57 22.03.2021.

Gle, i njega je Mamić izvukao iz brloga. Dobro je Zdravko zatresao bogami.

ST
Stipan
20:03 22.03.2021.

Javio se pravi da mulja o poštenju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije