Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks predsjedniku Mesiću poslao prijedlog da premijerki Kosor dodijeli treće po važnosti državno odlikovanje

Šeks Mesiću: Odlikuj Jadranku Kosor za borbu protiv korupcije!

Jadranka Kosor
Davor Puklavec/Pixsell
21.12.2009.
u 21:00

”Premijerka se istaknula u zaštiti ugroženih, deblokadi pregovora i borbi protiv korupcije.”

Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a i Sabora te predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, predložio je predsjedniku Stjepanu Mesiću da odlikuje premijerku Jadranku Kosor visokim odličjem Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Tri razine zasluga

Velered se uručuje dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske, hrvatskim i stranim predsjednicima parlamenata i vlada za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske.

Također, za izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima te najvišim vojnim dužnosnicima Oružanih snaga RH za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga.

– To je moj prijedlog predsjedniku Mesiću i on će o tome donijeti odluku – ističe Šeks, koji u razgovoru za božićni Večernjakov prilog “Obzor” obrazlaže razloge za to odlikovanje, iako je Jadranka Kosor na dužnosti premijerke tek nepunih šest mjeseci. Šeks svoj prijedlog potkrepljuje time da se premijerka istaknula na trima razinama djelovanja.

U prvom redu nezamjenjivo je njezino djelovanje u zaštiti prava branitelja, ali i svih ugroženih skupina u društvu te borba na prevenciji protiv zloporabe droga te nasilja u društvu i obitelji. Tu je deblokada pregovora sa Slovenijom te ubrzanje na putu ulaska Hrvatske prema EU.

No kao glavni razlog ističe to što se posljednjih mjeseci, otkako je na čelu Vlade, pokazala kao istinski i beskompromisan borac protiv korupcije i organiziranoga kriminala. A da je njegov prijedlog na mjestu, kaže, potvrđuje i to što je izabrana za osobu i političarku godine.

Iz Ureda predsjednika potvrdili su da je prijedlog pristigao i da je u proceduri. Inače, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom treće je odlikovanje RH po važnosti, a ustanovljen je 10. ožujka 1995. godine.

Republika Hrvatska ima 18 odlikovanja, podijeljenih u četiri velereda i 12 redova, dvije spomenice, dva priznanja i četiri medalje. Predsjednik dodjeljuje velered na vlastiti poticaj ili na prijedlog državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja RH, kojemu prijedloge mogu dostaviti predsjednik Sabora, predsjednik Vlade te ministri obrane ili unutarnjih poslova.

Kvadrat, mačevi, pleter

Znak velereda izrađen je od srebra u obliku stilizirana kvadrata, položen na prekrižene mačeve. Na licu velereda okrugli je zlatni medaljon uokviren troprutim pleterom na bijeloj emajliranoj podlozi. Na medaljonu je reljefno istaknut lik hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. s krunom, mačem u desnoj i križem u lijevoj ruci kako stoji na pramcu ratnog broda na kojem je natpis Krešimir IV.

Komentara 216

ZO
zoki5
22:33 21.12.2009.

A gdje je to zaslužila odličje i blentu? Očito po raznim podrumima po Zagrebu,kao i Mesić.On se skrivao iza Titova spomenika.Lopov kao i svi,sve z na a tobože mu niko ništa nemože,zato što je tobože predsjednik.ali kome,borcima JNA ako ih još ima.U stvari ima još krava koje su davale mlijeko partizanima,npr.Dimnjačar iz filma \"kapelski kresovi\" itd.Ma neka crkne.

OB
-obrisani-
23:30 21.12.2009.

iako nikad prije nisam volio hdz moram priznati da je kosor do sada pokazala da se ne boji teskih odluka i da je spremna krenuti u obracun sa korupcijom na svim razinam, za to je porasla u mojim ocima

PR
Protivcenzure
21:18 21.12.2009.

taj šeks ga zna provaliti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije