Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna rasprava

Šeks: Ćirilične ploče su glup i nerazuman potez Vlade

vukovar (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
24.10.2013.
u 18:08

U javnu raspravu uključila se i dr. Vesna Bosanac tumačeći zašto se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovar

Premda su na javnu raspravu o sudbini Vukovara pozvali cjelokupnu političku javnost, uključujući predsjednika, premijera i članove Vlade, danas se pozivu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u prepunom Europskom domu u Zagrebu odazvala samo oporba.

Iz redova HDZ-a stigli su Vladimir Šeks, Zvonko Milas i Tomislav Čuljak te Andrija Hebrang. Iz redova vladajućih, tek izaslanik predsjednika Vinko Kovačić, koji je u ime dr. Ive Josipovića pozdravio otvaranje dijaloga. Stoga se na raspravi nisu mogli čuti disonantni tonovi, tek jednoglasna potpora zahtjevu Stožera za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Vladimir Šeks istupio je kao jedan od 52 saborska zastupnika koji snažno podupiru zahtjeve Stožera. – Noćno postavljanje ćiriličnih ploča prepad je na suživot, sklad i toleranciju u Vukovaru, to je glup i nerazuman potez Vlade. Tražimo da se ta odluka suspendira sve do provođenja novog popisa stanovništva. Zahtijevamo moratorij na primjenu zakona te tražimo izmjenu čl. 12 prema kojoj bi se dvojezičnost uvela u općinama s više od 50 posto srpskog stanovništva – kazao je Šeks te najavio i službenu inicijativu u Saboru. Andrija Hebrang upozorio je da pravna država mora provoditi sve svoje zakone.

– Prioritet je kazniti agresore koji hodaju Vukovarom i potiho surađuju s vlastima. Treba kazniti srpske ubojice 7263 hrvatska civila, silovatelje vukovarskih žena i rušitelje 200 tisuća domova, pa tek onda raspravljati o pravima nacionalnih manjina – kazao je Hebrang.

U javnu raspravu uključila se i dr. Vesna Bosanac, tumačeći zašto se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovar.

– Zato što su nas ubijali slaveći ćirilicu. Zato što smo 1997. po povratku u Vukovar, čisteći ruševine svog grada, svojih domova i života, sa zidova najprije brisali ćirilicu. Mnogi od nas ni danas nisu našli svoje žrtve. Zato što su naše rane još otvorene, ćirilica nas vraća u to vrijeme, zato što svi imamo PTSP, ćirilica je okidač koji nas vraća unazad. Sve dobro što smo napravili 16 godina živeći uz one koji su u ratu bili s druge strane, sad je porušeno. Bez obzira na to što premijer kaže da ćirilica nije bitna, nama je bitna – kazala je ratna ravnateljica vukovarske bolnice koja je najavila da će, ne uspiju li ostvariti svoja prava, Udruga vukovarskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. potražiti pravdu u Strasbourgu.

Podršku Stožeru pružio je i Renato Šelj iz Hvidre Črnomerec, koji se zalaže za moratorij zakona na isti način na kojima je Srbima dopušteno da ne služe u Hrvatskoj vojsci, te Ivica Matošević iz Koordinacije braniteljske udruge grada Zagreba koji je pozvao vlast da prestane s omalovažavanjem i blaćenjem žrtava Domovinskog rata. Uz brojne građane, javnoj raspravi prisustvovali su i Vesna Škare Ožbolt, dr. Slaven Letica i Željka Markić iz inicijative "U ime obitelji". Tomislav Josić i Vlado Iljkić, uime Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, ponovili su da će, ne dođe li do zaokreta u politici Vlade, Stožer i branitelji učiniti sve da Vukovar tijekom studenog za njih ne bude gostoljubiv grad.

– U tom će slučaju Stožer pokrenuti kampanju raspisivanja referenduma – najavili su. Također su objavili da Stožer intenzivno radi na iznalaženju načina okupljanja i zajedničkog nastupa svih branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja, držeći da to mogu pokrenuti kroz "platformu za bolju i pravedniju Hrvatsku", koja će postati politički korektiv svakoj vlasti.

>> 'Ako ploče ostaju, Milanović i Sabo nepoželjni na Dan sjećanja'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije