Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNI PREGOVORI Pravaši traže očitovanje DORH-a i Vlade o sastanku Perković – Zagorec

Šeks branio Mesića

04.07.2007.
u 21:02

Zbog pravnih i drugih prijepora o ulozi predsjednika Mesića i njegova ureda u aferi Mesić – Zagorec, pravaš Pero Kovačević na početku je saborske sjednice uime kluba HSP-a zatražio očitovanje Glavnog državnog odvjetnika te izvješće Vlade o ulozi predsjednikova savjetnika Saše Perkovića, koji se sastao s umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem. 

Pravaš želi znati čiji je Perković bio ovlaštenik, predsjednika ili DORH-a, te u čije je ime nudio, ako je to istina, Zagorcu status pokajnika, odnosno odustanak od tjeralice. S obzirom na to da su takve ponude dio ovlasti DORH-a, Kovačević smatra kako postoji mogućnost da je Perkovićeva ponuda predstavljala kršenje zakona i Ustava.

Ustrajni na zahtjevu
– Ako su ove informacije točne, onda je to miješanje Ureda predsjednika, odnosno samoga predsjednika, u pravosuđe, što zakonski i ustavno nije dopušteno – rekao je Kovačević.
Iako predsjednik Sabora Vladimir Šeks nije izravno odbacio zahtjev, iz njegova se odgovora može zaključiti da je tome bilo tako, a donekle je izazvalo čuđenje to što se, braneći Mesića, žestoko obrušio na novinare.

– Prava i dužnosti predsjednika Republike utvrđeni su Ustavom RH, a Ustavom je utvrđen i odnos između predsjednika i Hrvatskog sabora. Na medijska nagađanja žutog lešinarskog tiska ja se ne kanim osvrtati – rekao je Šeks i odmah prešao na prijedlog Zakona o financijskom osiguranju, čime je rasprava o aferi prekinuta.

Pravaši kažu da neće odustati od svog zahtjeva, a Bajića namjeravaju suočiti s time tijekom rasprave o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2006. koje bi se uskoro trebalo naći pred zastupnicima. No, neku veću podršku za to vjerojatno neće dobiti s obzirom na to da ih, osim HDZ-a, neće podržati ni SDP ni HNS.

Šef kluba narodnjaka Dragutin Lesar rekao je da stranka ne komentira poteze HSP-a, dok je esdepeovka Ingrid Antičević-Marinović zadovoljna Bajićevom izjavom novinarima.

“Zna što radi”
– Kako se gospodin Bajić očitovao, kontakt s mjerodavnim institucijama je ostvaren. Predsjednik zna što radi i u tome ne bi trebalo biti ništa sporno – rekla je I. Antičević-Marinović.

Liberal Zlatko Kramarić smatra da Mesićev postupak proizlazi iz šireg tumačenja njegovih ustavnih ovlasti, a jedan od rijetkih koji smatra da je predsjednik pogriješio nezavisni je zastupnik Slaven Letica, koji u svakom slučaju očekuje Bajićevo očitovanje pred zastupnicima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije