Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seizmolog Kuk objasnio što se događa u Jadranu: Glavni potres možemo usporediti s petrinjskim

U južnom priobalju, dakle u cijeloj južnoj Hrvatskoj, najsnažniji potresi mogli bi biti magnitude 7 prema Richteru pa i nešto više od toga, kaže seizmolog Krešimir Kuk.
30. ožujka 2021. u 11:44 9 komentara 61497 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Posljednjih dana serija potresa pogodila je područje Jadrana, od kojih je najsnažniji bio onaj subotnji magnitude 5,5 stupnja prema Richteru. Podrhtavanje se osjetilo na otocima, priobalju, ali i u Italiji. I jutros je zabilježen jedan, nešto slabiji od 4,2 stupnja.

HUMANITARNA AKCIJA Pomognimo obiteljima koje žele ostati živjeti na Banovini

– Posljednjih dana bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost na području srednjeg Jadrana, preciznije oko otoka Palagruže. Zabilježeni su desetci potresa od kojih su neki magnitudama bili izraženiji pa su se osjetili i u priobalnim gradovima – kazao nam je seizmolog Krešimir Kuk te dodao:

– S obzirom na to da serija potresa još traje s izrazitom aktivnošću, možemo slobodno kazati da će ih biti još. Naravno, ne znamo koliko će ih još biti i koliko će trajati.

Video – Pogledajte kako je Zagreb izgledao na dan potresa, a kako izgleda danas

 

Pojasnio je kako se još ne zna dovoljno da bi se mogao odrediti točan uzrok potresa u Jadranu.

– Ne možemo za svako područje kazati da se radi točno o tom rasjedu ili tom sklopu rasjeda. No, poznato je kako je šire područje Palagruže seizmički aktivno. Pa smo i prije nekoliko godina tamo imali jaču seriju potresa. A poznato je i kako je 1988. godine zabilježena velika serija potresa, njih više od 200 na tom području srednjeg Jadrana.

Dodaje kako nije realno očekivati da bi potresi mogli izazvati jači tsunami u Jadranu.

– Kad su se i događali, bili su vrlo malih amplituda. Dakle, veću ugrozu ne bi mogli izazvati. Jugo, recimo, izazove mnogo veće valove.

5,5 PREMA RICHTERU Snažan potres usred Jadranskog mora, osjetio se diljem Dalmacije: Ljuljalo je kao na brodu

Zašto se razlikuje doživljaj potresa na kopnu i moru?

– Mnogo više energije se potroši u moru od mjesta nastanka potresa do mjesta gdje ga doživljavamo pa su i efekti slabiji. Budući da je riječ o nenaseljenom području ispod morske površine, jednostavno manje energije dospije do mjesta gdje ga ljudi osjećaju pa ga slabije dožive. Ovi potresi imali bi znatno drukčije efekte da su se dogodili u naseljenom području. I ovaj glavni potres u Jadranu bio je snažan (5,5 stupnja) te ga možemo usporediti s onim petrinjskim.

potres ilustracija OSJETIO SE NA ŠIREM PODRUČJU Treslo se kod Vrlike: Slab potres uznemirio stanovnike

Koliko iznose procjene, prema poznatim podacima, o jačini potresa u Jadranu?

– U južnom priobalju, dakle u cijeloj južnoj Hrvatskoj najsnažniji potresi mogli bi biti magnitude 7 stupnjeva prema Richteru pa i nešto više od toga. Povijesno gledano, poznati snažni potresi koji su pogađali to područje jesu onaj iz 1667. kada je razrušen Dubrovnik pa 1976. u crnogorskom primorju te 1996. u Stonu – zaključio je Krešimir Kuk.

Video: Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • zagabria11:

    "riječ o nenaseljenom području ispod morske površine.." - pa di nalazite ovakve. Dajte nam radije Nives a ne nekakva nagađanja bez smisla i uporišta

  • nečešrazbojniče:

    Možda je vrijeme naseliti to područje i početi nešto sijati na njemu.

  • miro7v:

    pa najvjerovatnije ima nesto u vezi sa vulkanom na siciliji