Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja, štednja

Šefu odjela oduzet će od plaće ako njegovi liječnici previše troše

operacija
Robert Anić/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
18.05.2012.
u 08:00

Šef HZZO-a Varga nada se da će tom mjerom prestati i pomama za šefovskim foteljama.

Dug hrvatskog zdravstva koji, prema riječima ministra Rajka Ostojića, doseže i sedam milijardi kuna, natjerao je vladajuće da racionalizacijom, posebice skupog bolničkog aparata, pokušaju uštedjeti. Jedna od zakonskih mjera, koja će se početi primjenjivati u siječnju, uvođenje je odgovornosti za bolničke rukovoditelje koji će kazne za rasipanje novca plaćati iz svojih plaća.

Primamljivi bonusi

Bude li sve prema planu novog šefa HZZO-a Siniše Varge, ta će mjera smanjiti pomamu za šefovskim foteljama na bolničkim odjelima. Dosad je, naime, HZZO potpisivao ugovore s bolnicama pa se i odgovornost za loše poslovanje pojedinih odjela prebacivala na ustanovu u cjelini, a kazne plaćale iz ionako škrtih limita.

– Biti pročelnik odjela trenutačno je najpoželjnija funkcija jer ni uz kakvu odgovornost šef dobiva i dobar bonus na plaću – objasnio je Varga. Zato za pogreške, ističe, koje liječnici na nekim odjelima čine iz neznanja ili dokazujući vještinu kreativnog fakturiranja, plaća bolnica. Inspekcije HZZO-a pronalaze da neki odjeli šalju račune za pretrage koje po povijesti bolesti pacijenta nisu trebali ispostaviti.

– Za takvo stanje, posebice u velikim bolnicama, ne može biti odgovoran samo ravnatelj jer je fizički nemoguće kontrolirati rad stotina liječnika – objasnio je Varga.

Dodao je i da ravnatelji bolnica, koji se mijenjaju nakon svakih izbora, imaju problem kontrole šefova odjela i koji bez obzira godinama ostaju isti.

Kažnjeni bili pacijenti

Dosadašnji način kažnjavanja bolnica, koji je iznosio od jedan do pet posto limita, nepravedan je, ističe, ne samo prema odjelima koji rade transparentno nego i prema pacijentima.

– S obzirom na to da oko 70 posto limita odlazi na plaće, 15-ak na režije i hladni pogon, bolnica kaznu plaća od preostalih 15 iz kojih se financira potrošni materijal, lijekovi i postupci liječenja pacijenata – naglasio je. Dodao je i da, kada je u pitanju ovaj segment Zakona o zdravstvenoj zaštiti, HZZO odgovornost rukovoditelja za postupke liječnika na odjelu samo želi staviti u postojeće pravne okvire.

– Kaznu za pušenje u tvrtki plaća pušač, njegov nadređeni te tvrtka – objasnio je. Da bi ovu mjeru proveo u djelo, Varga očekuje pomoć Ministarstva zdravlja jer su potrebne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Njezinim provođenjem očekujemo dodatnu uštedu od pet posto bolničkih limita – poručio je Varga.

Komentara 14

PA
patavo
08:29 18.05.2012.

naslov je takav da bi narod klicao ...bravo oduzmi šefovimaaaa!!!! a moglo se napisati i to da se ograničavaju skupi pregledi i narode tko ima novaca pa iste plati kod privatnika taj ima nade za ozdravljenje,a tko nema neka se se uzda u sreću...gdje ćeš štedjeti nego na sirotinji

DU
Deleted user
08:33 18.05.2012.

Ja bi volio vidjeti ovakav scenarij. Vozi Čačić auto i sudari se sa Karamarkom, dođu obadvojica u bolnicu a šef odjela kaže. Prekoračili smo proračun pa idite u drugu bolnicu.

DU
Deleted user
08:24 18.05.2012.

Brod luđaka. Rastrošni liječnici.. hm To je slično kao kad su ustanovili limit od 2000 kw za potrošnju struje. Onda su samačka domaćinstva i vikendice ispali šparni, a obitelj sa troje djece rasipnici koji onda plaćaju skuplji kilovat. Sami luđaci na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije