Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RUČAK NIJE STIGAO, IAKO GA JE MILANOVIĆ POZVAO, DARINKO KOSOR IZ HSLS-A

Šefovi oporbe uveli bi dvostruko pravo glasa za manjine ispod 1,5%

ručak
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
20.01.2010.
u 14:59

Interes nam je da se postigne suglasnost oko glasačkog prava pripadnika manjina te i o pitanju referenduma, kazao je Milorad Pupovac.

Prije sutrašnjeg sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, šefovi oporbe sastali su se danas na ručku u restoranu Jadran Bota Šare u Zagrebu. Bez slavljenika, jer “on je predsjednik svih građana, a ne jedne stranke”, predsjednici stranaka koje su podržale Ivu Josipovića, slavili su uz birane riblje specijalitete pobjedu na predsjedničkim izborima i razgovarali o ustavnim promjenama te stanju u državi.

Kava u drugom planu

– Razgovarali smo o svemu što je ispred nas, o potrebi promjena u Hrvatskoj, o javnoj potrošnji, ustavnim promjenama, ako baš hoćete – kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji “pretpostavlja i da će se danas sastati i s premijerkom u četiri oka”:

– Tu sam, i uz termosicu kave, ali kava je u drugom planu. Stranke oporbe jučer nisu usuglasile jedinstven stav s kojim bi danas mogli nastupiti pred premijerkom, tek su zaključili kako su im stajališta o ustavnim promjenama i stanju u državi prilično ujednačeni.

Na sastanku se spominjalo dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine s manjom zatupljenošću od 1,5 posto, dok bi pripadnici ostalih manjina mogli birati žele li glasovati na manjinskoj ili općoj listi na kojoj glasuje većina birača.

Kad je riječ o referendumu, rasprava na oporbenom ručku išla je u smjeru rješenja koji bi glasovanje za dijasporu ograničio isključivo na konzulate i veleposlanstva, dok bi biračka mjesta izvan tih prostora bila zabranjena.Zoran Milanović na ručak je pozvao predsjednike HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a te HSLS-a. Nakon nesreće u Mađarskoj, po prvi put se u javnosti pojavio i Radimir Čačić iako je bilo najava da bi ga mogla zamjeniti Vesna Pusić. Od pozvanih, nije došao samo Darinko Kosor, dok je Milorad Pupovac (SDSS), također član vladajuće koalicije, bio na ručku.

Na pitanje, boji li se da bi mu premijerka Jadranka Kosor mogla zamjeriti ručak s čelnicima oporbe, Pupovac je kazao kako je on član skupine za izmjenu ustava i da ima mandat osigurati što širu potporu za pitanje biračkog prava manjina”.

- Zašto bi mi to zamjerila, i ona će se sastati s vođama oporbe. Dosta je bilo prijekih riječi. Vrijeme je da se počne razgovarati u skladu s ozbiljnošću situacije. Ustavne promjene i ekonomska kriza od općeg su interesa - kazao je Pupovac.

Koji je ručak bio bolji?

Potpredsjendik SDSS-a nije mogao ocijeniti je li bio bolji ručak s vladajućima ili s oporbom jer su onaj s premijerkom Kosor sami kuhali, a ovaj jučerašnji s Milanovićem bio im je poslužen.

Da se pitalo novinare, jednoglasno bi za bolji odredili božićni ručak vladajućih, za taj se znalo da je u Banskim dvorima, dok je Zoran Milanović sat vremena prije ručka promijenio lokaciju pa su novinari bili ispred Bota Šare na Novoj Vesi, dok je oporba blagovala u istoimenom restoranu u Zvonimirovoj ulici. Inače, taj restoran javnosti je postao poznat nakon što je otkriveno da su se u njemu prodavali ispiti u aferi Index.

Za ručkom nije bilo riječi o proširenju kastavske skupine na HSU i SDSS te HSLS čijega predsjednika i nije bilo na ručku, ali sudionici su komentirali kako je “Zoran Milanović uvelike promjenio retoriku, realnije no inače sagledava situaciju i svjestan je da su šanse za prijevremene izbore minimalne”. Sastanak tzv. kukuriku koalicije zakazan je za idući mjesec.

Komentara 138

OB
-obrisani-
23:05 20.01.2010.

Mihac da ti mozes prcati ne bi zvao Srbe da se vrate ,kako bi ti pomogli u ispunjavanju bracnih obaceza .Ona tvoja kaze da ga ne mozes staviti ni kasikom za cipele.

MA
manga69
19:12 20.01.2010.

Živjeli partizani!!! Živio drug Milanović!!!

ŠB
Široki Brijeg
20:06 20.01.2010.

Dragi prijatelji, rasizam i šovinizam živi i stanuje u Zagrebu, a ne u Hercegovini, a to su pokazali zorno i ovi zadnji izbori!!! Zbog istočne Slavonije Hrvati u BiH su ostali bez svoga entiteta u Daytonu, HR HB koju suu stvorili na vlastitoj krvi jer u protivnom naša Hrvatska nikad ne bi došla na svoje istočne granice!! A to se danas svakodnevno reflektira na naš život ovdje,živote naše djece, Hrvati nestaju, a politika iz Zagreba shizofreno podržava one koji žele obespraviti, diskreditirati i iseliti Hrvate iz BiH!Podržava one koji predstavljau Hrvate u najvišim bh tijelima vlasti, a da se dobro zna da ih hrvatski narod nije niti izabrao!! Tragično!! Hercegovina se spominje u medijima samo kad se nešto negativno desi, a kad samo npr u sportu počnete \"prebirati\" po genima, kao što je to \"prebirano\" cijelo vrijeme tijekom zadnjih izbora, onda se može naći da bh hrvatske gene imaju sportaši: Boban, Šuker, Šimić, Stanić, Jurčević, Jurčić, Niko I Robert Kovač, šimunić, Tomislav i Mario Marić, Dražen i Aco Petrović, Čutura, Arapović, Rozić, Bogdanović, Repeša, Ćiro, Pako Ćavar, Goluža, Buntić, Alilović, Čilić, Ljubičić,... i još na desteke i stotine drugih Hercegovaca i Bosanaca kojima se danas u Zagrebu rasisitički i fašistoidno lijepi atribut podrijetla!!! Koliko su vam samo Hercegovci donjeli radosti u sportu, ratu, umjetnosti...koliko se volite dičiti Vukotićem, Tenžerom, liječnicima i opernim divama, humanistima i književnicima, a danas se Hercegovac kao pejorativ uporabljuje od ljudi koji su polupismeni, nesposobni, neintelektualni i zločesti u svakom pogledu, ali su eto \"morlana\" vertikala jer su odlični pljuvači!! Ma volimo mi Hercegovci našu braću u Hrvatskoj, samo nažalost smo ivas prečesto voljeli više nego mi sami sebe pa zato i jesmo sad ovdje gdje jesmo!!! Kad vi spoznate kroz vaše komlekse, da vam nitko nije kriv što niste vrijedni kao Japanci i marljivi kao Njemci, da tome nije uvijek kriv netko treći (Srbi, Hercegovci, Muslimani, ..) već da ste jednostavno - Balkanci koji baš nevole rediti, avole puno trošiti, biće nam svima lakše i bolje!! Živjeli!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije