Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesno

Šefovi država odlučuju o ratu i miru u Europi

Zoran Milanović
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
12.02.2015.
u 07:00

Premijeri i predsjednici 28 država danas raspravljaju i o strožim kontrolama na granicama Schengena te mogućem izlasku Grčke iz eurozone

Europska unija imala je puno “povijesnih” summita, ili sastanaka Europskog vijeća, ali nijedan poput današnjeg, na kojemu premijeri i predsjednici 28 država praktički odlučuju o tri nevjerojatno važna pitanja: o ratu i miru u Europi (ovisno o ishodu sinoćnjih pregovora u Minsku, Europsko vijeće raspravlja kako dalje s Ukrajinom i Rusijom), o postroženju kontrola na vanjskim granicama Schengenske zone (kao odgovor na terorističke napade u Parizu) te o mogućnosti da mladi lijevi radikali koji su došli na vlast u Grčkoj odvedu tu zemlju van iz eurozone. I pored ozbiljnosti tih triju pitanja s dnevnog reda današnjeg summita, mnogi promatrači bave se još jednim trivijalnim, ali znakovitim pitanjem: hoće li novi grčki premijer Alexis Tsipras biti prvi član Europskog vijeća koji se na sastanku pojavljuje bez kravate?

Ovo je prvi dolazak Tsiprasa na summit EU, gdje su svi muškarci praktički oduvijek dolazili u košulji, kravati i odijelu. Jedini premijer kojeg pamtimo da je odstupio od tog pravila je – Zoran Milanović. Hrvatski premijer je na summitu 23. listopada 2014. preko košulje i kravate, a ispod sakoa od odijela, nosio vestu. No, dok bi Tsipras mogao izostanak kravate pravdati kao vizualni simbol svoje revolucionarne politike (takvu tezu za Tsiprasova ministra financija Yanisa Varoufakisa dala je britanska sveučilišna profesorica grčkog podrijetla Maria Kyriakidou), nitko nije smisleno uspio rastumačiti što znači Milanovićeva vesta. Boris Banović, modni dizajner i bloger poznatiji kao Fashion Guru, na Twitteru je komentirao da premijer u tom modnom izdanju izgleda “kao da predaje vjeronauk u osnovnoj školi”. To sigurno nije vizualni simbol koji bi Milanović želio komunicirati.

"Bit će ovo summit kao nijedan dosad"

Tsipras, dakle, nije prvi koji odstupa od standardnog kôda odijevanja na summitu EU, no on i njegova kravata koje nema u međuvremenu su postali politički faktor. Talijanski premijer Matteo Renzi javno je darovao grčkom kolegi jednu kravatu talijanske proizvodnje. Tsipras je obećao da će je početi nositi tek kad europski vjerovnici otpišu dio grčkog duga, što je glavni, ali ujedno i najteže izvediv zahtjev njegove vlade.

Tako se pitanje Tsiprasove kravate posredno tiče i pitanja hoće li Grčka zbog radikalnog odbijanja štednje napustiti euro. A pitanje novih pregovora o grčkom dugu utječe i na pitanje odnosa EU i Rusije. Ne dobije li od EU ono što želi, Tsipras bi mogao uložiti veto na nove sankcije EU protiv Rusije, a njegov ministar obrane javno govori o tome da bi Grčka mogla posuditi novac od Rusije ako joj Njemačka i EU okrenu leđa.

– Bit će ovo summit kao nijedan dosad – rekao nam je jučer u Bruxellesu jedan diplomat koji je svjedočio brojnim dosadašnjim sastancima Europskog vijeća.

>>'Njemačka ne poštuje narode Europe koji su u nevolji'

>>Uvođenjem drahme Tsipras bi Grčku bacio u novu katastrofu

Komentara 9

DU
Deleted user
14:27 12.02.2015.

Ovaj članak ima fenomenalan naslov nakon kojega sam postao potpuno politički prosvijetljen. Naime, u svoj groznoj neukosti do sada sam mislio da o ratu i miru u Europi odlučuju oni koji prekapaju po kantama za smeće, a kad tamo ispada da su to to šefovi država i vlada. Oj Večernjače, dobro je što te imamo. Blago nama.

RR
rrushihajdari
11:08 12.02.2015.

hej faco kaces u savskoj resiti probleme

RR
rrushihajdari
11:06 12.02.2015.

nedaj boze dase ti pitas za mir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije