Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šefice u vojsci: 3000 žena radi u HV-u, zapovijeda ih samo 300

Ministarstvo je prvi put objavilo podatke o broju žena u obrambenom sustavu te na zapovjednim i voditeljskim dužnostima
01. lipnja 2013. u 08:24 0 komentara 1549 prikaza
žene u vojsci, vojnikinje (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Svijest o ravnopravnosti spolova i stvaranju jednakih mogućnosti u razvoju karijere ugrađuje se u državne institucije, polako ali sigurno, a ovih dana i tradicionalno muški resor Ministarstva obrane počeo je javnu kampanju podizanja svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca.

Dodatno obrazovanje

MORH je, naime, na svojim internetskim stranicama objavio što je dosad učinjeno u promoviranju spolne ravnopravnosti unutar sustava, koje se institucije brinu o tome te što se namjerava učiniti ubuduće kako bi se osigurala ravnopravnost. Tako se, među ostalim, planira obrazovanje djelatnika MORH-a i Oružanih snaga (OS), odnosno njihovo upoznavanje sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. – 2015. Navedeno je i kako osobe na voditeljskim dužnostima moraju uzeti u obzir podzastupljeni spol pri zapošljavanju, napredovanju u službi, slanju na usavršavanje te promicanju djelatnih vojnih osoba u više činove i postavljanju na voditeljske i zapovjedne dužnosti.

Tako su, primjerice, tijekom raspisivanja natječaja za popunjavanje radnih mjesta nadležni obavezni staviti napomenu kako se na natječaj mogu javiti osobe obaju spolova. Kako bi se sve zacrtano i provodilo, osnovano je Glavno povjerenstvo za razmatranje eventualnih povreda slobode i dostojanstva pripadnika OS-a te su imenovane Koordinatorica za ravnopravnost spolova, Povjerenica za etiku te Povjerljivi savjetnik. Njihov je posao pratiti provođenje zadanih mjera te reagirati kada im se neka pripadnica, ili pripadnik, OS-a požali na kršenje svojih prava.

MORH je na internetskim stranicama prvi put objavio i detalje o zastupljenosti žena u sastavu OS-a, i to po činovima, te MORH-a. Iz toga je vidljivo kako žena u MORH-u i OS-u ima 16 posto, da ih kao službenica i namještenica u MORH-u ima 44,8 posto, a među djelatnim vojnim osobama ih je 9,8 posto.

Poraznije brojke

Otprije je poznat podatak da nemamo nijednu generalicu, što bi se navodno trebalo promijeniti tijekom mandata sadašnjeg ministra, a među višim časnicima (bojnik, pukovnik, brigadir) ima ih 12,5 posto. Žene su gotovo dvostruko zastupljenije na pozicijama časnica (14,7 posto) nego među vojnicima i dočasnicima (8,3).

Kad je riječ o voditeljskim i zapovjednim dužnostima, žene su zastupljene sa 7,7 posto (323), upola manje od ukupne zastupljenosti u vojnom sustavu. U MORH-u 34,3 posto takvih dužnosti zauzimaju žene dok je u OS-u statistika osjetno poraznija. Najmanje žena na zapovjednim mjestima je u ratnom zrakoplovstvu (4,6 posto) i u kopnenoj vojsci (5,1) a najviše na Hrvatskom vojnom učilištu (13,6).  

>> Hrvatska vojska dobila tri nova generala

ŽALBE Nema diskriminacije po spolnom op

ŽALBE

Nema diskriminacije po spolnom opredjeljenju

Zaposlenici u MORH-u i OS-u mogu se, među ostalim, žaliti na ogovaranje, klevete, uvrede, psovke, davanje dezinformacija, spolno uznemiravanje te diskriminaciju na temelju boje kože, rase, spola, spolnog opredjeljenja, bračnog stanja i slično.

Kako bi se spriječilo izravno nadređene zapovjednike da sprečavaju podređene djelatnike da se žale na njihove postupke, otvorena je mogućnost žalbe višem zapovjedniku.

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.