Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šefice u vojsci: 3000 žena radi u HV-u, zapovijeda ih samo 300

Ministarstvo je prvi put objavilo podatke o broju žena u obrambenom sustavu te na zapovjednim i voditeljskim dužnostima
01. lipnja 2013. u 08:24 0 komentara 1423 prikaza
žene u vojsci, vojnikinje (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Svijest o ravnopravnosti spolova i stvaranju jednakih mogućnosti u razvoju karijere ugrađuje se u državne institucije, polako ali sigurno, a ovih dana i tradicionalno muški resor Ministarstva obrane počeo je javnu kampanju podizanja svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca.

Dodatno obrazovanje

MORH je, naime, na svojim internetskim stranicama objavio što je dosad učinjeno u promoviranju spolne ravnopravnosti unutar sustava, koje se institucije brinu o tome te što se namjerava učiniti ubuduće kako bi se osigurala ravnopravnost. Tako se, među ostalim, planira obrazovanje djelatnika MORH-a i Oružanih snaga (OS), odnosno njihovo upoznavanje sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. – 2015. Navedeno je i kako osobe na voditeljskim dužnostima moraju uzeti u obzir podzastupljeni spol pri zapošljavanju, napredovanju u službi, slanju na usavršavanje te promicanju djelatnih vojnih osoba u više činove i postavljanju na voditeljske i zapovjedne dužnosti.

Tako su, primjerice, tijekom raspisivanja natječaja za popunjavanje radnih mjesta nadležni obavezni staviti napomenu kako se na natječaj mogu javiti osobe obaju spolova. Kako bi se sve zacrtano i provodilo, osnovano je Glavno povjerenstvo za razmatranje eventualnih povreda slobode i dostojanstva pripadnika OS-a te su imenovane Koordinatorica za ravnopravnost spolova, Povjerenica za etiku te Povjerljivi savjetnik. Njihov je posao pratiti provođenje zadanih mjera te reagirati kada im se neka pripadnica, ili pripadnik, OS-a požali na kršenje svojih prava.

MORH je na internetskim stranicama prvi put objavio i detalje o zastupljenosti žena u sastavu OS-a, i to po činovima, te MORH-a. Iz toga je vidljivo kako žena u MORH-u i OS-u ima 16 posto, da ih kao službenica i namještenica u MORH-u ima 44,8 posto, a među djelatnim vojnim osobama ih je 9,8 posto.

Poraznije brojke

Otprije je poznat podatak da nemamo nijednu generalicu, što bi se navodno trebalo promijeniti tijekom mandata sadašnjeg ministra, a među višim časnicima (bojnik, pukovnik, brigadir) ima ih 12,5 posto. Žene su gotovo dvostruko zastupljenije na pozicijama časnica (14,7 posto) nego među vojnicima i dočasnicima (8,3).

Kad je riječ o voditeljskim i zapovjednim dužnostima, žene su zastupljene sa 7,7 posto (323), upola manje od ukupne zastupljenosti u vojnom sustavu. U MORH-u 34,3 posto takvih dužnosti zauzimaju žene dok je u OS-u statistika osjetno poraznija. Najmanje žena na zapovjednim mjestima je u ratnom zrakoplovstvu (4,6 posto) i u kopnenoj vojsci (5,1) a najviše na Hrvatskom vojnom učilištu (13,6).  

>> Hrvatska vojska dobila tri nova generala

ŽALBE Nema diskriminacije po spolnom op

ŽALBE

Nema diskriminacije po spolnom opredjeljenju

Zaposlenici u MORH-u i OS-u mogu se, među ostalim, žaliti na ogovaranje, klevete, uvrede, psovke, davanje dezinformacija, spolno uznemiravanje te diskriminaciju na temelju boje kože, rase, spola, spolnog opredjeljenja, bračnog stanja i slično.

Kako bi se spriječilo izravno nadređene zapovjednike da sprečavaju podređene djelatnike da se žale na njihove postupke, otvorena je mogućnost žalbe višem zapovjedniku.

A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.