Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šefica distribucije zaposlila sina, kćer, snahu i zeta

Sin Ljiljane Čule radi u Elektri Zagreb, kći u tvrtki HEP odmor i rekreacija, snaha u kadrovskoj
02. rujna 2014. u 12:32 141 komentara 32403 prikaza
ljljana čule
Foto: Duško Mirković/Pixsell

Uprava HEP-a jučer poslijepodne odlučila je dati suglasnost Skupštini HEP distribucije, svojoj tvrtki kćeri, za smjenu predsjednice uprave te tvrtke Ljiljane Čule. Od šest članova uprave za smjenu su bili predsjednik Tomislav Šerić te članovi Ivan Matasić i Krunoslav Grgić Bolješić. Ostala tri člana uprave bila su suzdržana, no presudio je glas šefa.

Sporo reagirala?

Uprava je, naime, smatra odgovornom zbog sporog reagiranja u slučaju lažne diplome Valtera Krizmanića, direktora Elektroistre. Naime, član uprave HEP-a Ivan Matasić još je neki dan za HTV rekao kako je internom istragom u HEP-u dokazano da Krizmanić ima lažnu diplomu, a da je Čule presporo reagirala.

Krizmanić je, naime, dobio otkaz tek nakon što su se mediji uključili u priču i raspisali o njegovoj lažnoj diplomi, dakle mjesecima nakon što je protiv njega podignuta prijava. Matasić je pak na televiziji bio spustio loptu na zemlju pa je rekao da je pregruba ocjena da je Lj. Čule štitila Krizmanića. Po njegovim riječima – nije se dobro snašla.

Čule je, prema našim informacijama, i zaposlila Krizmanića koji je imao lažnu diplomu sarajevskog fakulteta. Da bi on dobio posao direktora Elektroistre, smijenila je Davora Miškovića, magistra elektrotehnike, koji je godinama radio u sustavu HEP-a.

Osim toga, u HEP-u su, prema našim informacijama, zaposleni sin Vinko Čule i snaha Iva Čule, kći Ivana Mrkoci i zet Ivan Mrkoci! Zaposlenici HEP-a tvrde da su zaposleni na intervenciju same Ljiljane Čule, dakle da je riječ o nepotizmu.

No, u HEP-u to nisu željeli službeno komentirati. Sin Ljiljane Čule, kako doznajemo, radi u Elektri Zagreb, kći u tvrtki HEP odmor i rekreacija, snaha u kadrovskoj službi, a zet u Sektoru za informatiku i telekomunikacije HEP distribucije.

Da gotovo cijele obitelji rade u pojedinim javnim poduzećima u Hrvatskoj nije izoliran slučaj. Takvi su primjeri poznati i u Hrvatskim autocestama, Cestama...

Ljiljana Čule članica je HNS-a, a na funkciju šefice uprave HEP distribucije imenovana je u srpnju 2012. godine.

Još lažnjaka

Inače, mediji imaju potvrdu da su na Krizmanićevoj diplomi potpisani dekan i rektor koji u to vrijeme uopće na sarajevskom fakultetu nisu radili. Protiv Krizmanića kaznenu je prijavu podnijela, pisali su mediji, grupa građana Poreča, a on je sam iz jednog mjesta pokraj Poreča. Pisalo se da je Krizmanić na poziciju došao uz pomoć lokalne politike.

Osim Krizmanića, HEP-ovi sindikalci tvrde da ima još zaposlenih s lažnim diplomama i zato se navodno provjeravaju sve diplome.

>>Direktoru Elektroistre izvanredni otkaz zbog sumnje na lažnu diplomu

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke