Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U RIJECI

Šef Zavoda za sudsku medicinu uhićen zbog korupcije

alan bosnar
Goran Stanzl/PIXSELL
10.04.2013.
u 22:40

Ugledni medicinar Alan Bosnar u četvrtak bi trebao biti odveden na ispitivanje u USKOK

Uskok je započeo istragu na riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, a danas rano poslijepodne uhićen je i zadržan u policiji prof. dr. Alan Bosnar, predstojnik Zavoda koji se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i više kaznenih djela primanja mita povezanih sa, kako se neslužbeno doznaje, obavljanjem obdukcija na Zavodu. U četvrtak bi ugledni riječki medicinar trebao biti odveden na ispitivanje u Uskok koji će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog.

Bosnar je bivši prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta , profesor na fakutetu i znanstvenik, a s funkcije prodekana sam se povukao 2011. godine. Od 2004. godine je čelni čovjek Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

O riječkom Zavodu u javnosti se više govorilo u lipnju prošle godine kada je objavljeno da su obdukcije koje obavljaju u slučajevima nasilnih smrti najskuplje u Hrvatskoj, čak 7000 kuna, što je tada bio sedam puta viši iznos nego cijena obdukcije u Zagrebu. No, istražitelji sada, kako se doznaje, istražuju sumnje da je predstojnik Zavoda koristeći svoj položaj i ovlasti od svojih podređenih, liječnika sudske medicine koji su obavljali obdukcije u slučajevima sumnjivih smrti i smrti po kaznenim djelima, po svakoj obavljenoj obdukciji zahtjevao određeni postotak od iznosa cijene obdukcije za koju novac osigurava Ministarstvo pravosuđa.

Sumnja se i da je od rujna 2007. do travnja ove godine u više navrata primio mito u iznosu od 320 tisuća kuna, a zlouporabom položaja i ovlasti u istom je razdoblju sebi i drugim osobama pribavio najmanje 480 tisuća kuna. Njegova je rabota najvjerojatnije razotkrivena kad je nekom od podređenih "bilo dosta" pa je šefa prijavio nakon čega su započeli izvidi koji su raspleli slučaj i doveli do uhićenja predstojnika Bosnara. Navodno je u svojem odnosu prema obducentima predstojnik išao toliko daleko da im je nudio povoljniji status, dopuštanje ležernijeg pristupa poslu i objavljivanje znanstvenih radova, naravno, ako su poslušni i redovno ga isplaćuju po obdukcijama koje su obavljane, a on ih je odobravao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije