Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas štrajk

Šef SSSH Novosel: Borite se za pravo na dostojanstven rad

štrajk,sindikati
Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2012.
u 11:19

SSSH se protivi komercijalizaciji javnih usluga! Kvalitetne i dostupne javne službe trebaju biti opći društveni interes, poručio je Novosel

– Borite se za pravo na dostojanstveni rad, za kvalitetna radna mjesta i pravednu plaću za obavljeni rad, za prava koja se jamče i štite kolektivnim ugovorima, a koji je vama otkazan. Kada se tako jednostrano otkaže kolektivni ugovor, nema ni socijalnog mira – poručuje Mladen Novosel, šef Saveza samostalnih sindikata Hrvatske štrajkašima.

SSSH izražava sindikalnu solidarnost i daje punu podršku današnjem štrajku za očuvanje razine prava i radnih uvjeta, što ga u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama, organiziraju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Planirano smanjenje izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstava za plaće u zdravstvu dovest će do daljnjeg srozavanja kvalitete tih javnih usluga, te će, posljedično, kvalitetna zdravstvena usluga i obrazovanje postati privilegij bogatih, ustvrdio je u svom dopisu SSSH, a takve pogrešne i neučinkovite Vladine mjere štednje stvorit će još veće nejednakosti među građanima.

– I SSSH se protivi komercijalizaciji javnih usluga! Kvalitetne i dostupne javne službe trebaju biti opći društveni interes – poručuje Novosel.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vital
11:43 29.11.2012.

Ukupni proračun MZOS-a od 2007. do danas porastao s 10,8 milijardi na više od 12 milijardi kuna, koliko je iznosio nakon rebalansa 2012., najveći dio proračunskih sredstava odlazi na masu plaća čiji je udio u proteklih šest godina značajno povećan: s oko 71 posto na oko 81,5 posto. U isto vrijeme broj zaposlenika u sustavu znanosti i visokog školstva porastao je za čak 26 posto. U osnovnom i srednjem obrazovanju broj učitelja i nastavnika porastao je pak za 10 posto, dok se broj učenika smanjio za 10 posto. 1-Kada primjerice u Americi padne broj djece, škole se zatvaraju, učitelji štrajkaju da bi uopće imali posao. Kod nas obratno. 2-Svi se sjećamo kako su devedestih plaće bile 200DEM. Pa evo tko je generirao rast i zašto su hrvatski radnici skupi . 3-desetljećima dijelite i tražite nešto što samo u hrvatskom umu postoji, nepostojeći novac, dug. M ene neće pogoditi kao vas: “imao pa nemao“. Ovako ćete svi ostati bez svega. Pa valjda vama bi najviše trebalo biti stalo da ne režete granu na kojoj sjedite, da ne ubijate kravu koju muzete ...bla...bla...bla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije