Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikalcu i Radničkom vijeću dao veće plaće – za ukupno milijun kuna

Petrokemija je pod vodstvom Mesarića dobro poslovala sve do 2009. godine
06. svibnja 2014. u 21:05 4 komentara 2912 prikaza
Petrokemija Kutina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave sisačko-moslavačke podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku protiv 66-godišnjaka iz Kutine zbog zloporabe položaja i ovlasti. Doznajemo kako je riječ o bivšem predsjedniku uprave kutinske Petrokemije Borisu Mesariću.

Kako je priopćeno iz Policijske uprave sisačko-moslavačke, on je, suprotno internim aktima tvrtke i bez pisane odluke nadležnih tijela, omogućio predsjedniku Nadzornog odbora neograničeno korištenje dvaju osobnih automobila, mobitela i fiksnog telefona. Primjenom te odluke, od listopada 2005. do travnja 2010. godine, trgovačkom je društvu nanesena šteta veća od pola milijuna kuna.

Potpora zaposlenika

Također je početkom lipnja 2009. godine, suprotno odredbama zakona, predsjednik uprave čiji identitet policija nije priopćila, samovoljno donio odluku o povećanju plaće sindikalnom povjereniku te dvojici članova Radničkog vijeća, omogućivši im nepripadajuća veća primanja, čime je počinjena materijalna šteta veća od milijun kuna.

Inače, Boris Mesarić, koji je dužnost obnašao od od 2001. do 2010. godine, u Kutini je smatran stručnim i uspješnim predsjednikom uprave. U njegovo je vrijeme zabilježeno i najuspješnije razdoblje Petrokemije, koja je 2007. i 2008. godine poslovala pozitivno. Uživao je i potporu sindikata i zaposlenih jer je poštovao kolektivni ugovor.

Iako je 2009. i 2010. godine Petrokemija već poslovala s gubicima, upravo to ga je na kraju stajalo i funkcije jer je, mimo preporuke tadašnje vlade Jadranke Kosor, donio odluku da se 2010. godine za oko 2300 zaposlenih isplati regres u neto iznosu od 2500 kuna. Nakon što je premijerka Kosor još na sjednici Vlade RH najavila njegovu smjenu, 4. svibnja iste godine Nadzorni je odbor to i učinio.

Mesarić bez komentara

Boris Mesarić, inače sada predsjednik Županijske gospodarske komore u Sisku, bio je iznenađen viješću da je protiv njega podnesena kaznena prijava i nije želio komentirati slučaj.

Željko Klaus, koji je tada bio sindikalni povjerenik na kojeg se odnosila veća plaća, a od ožujka 2010. godine do srpnja 2012. godine obnašao je i dužnost predsjednika Nadzornog odbora, rekao je kako on nije koristio povlastice predsjednika NO-a.

– Nisam imao službeni automobil i mobitel, kao ni dvojica mojih nasljednika, Goran Kralj i Tomo Radoš. Posljednji je te pogodnosti koristio bivši saborski zastupnik, danas pokojni Željko Nenadić. A moja plaća i plaće dvojice kolega isplaćivane su po tada važećem koeficijentu koji je odredio predsjednik uprave – rekao je Klaus.

>>Dokapitalizacija u lipnju, inače je stečaj neizbježan

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • ksenija.tisaj:

  klaus nečudim se mesariću ni ostalim šefovim što konstantno kradu lovu al se čudim što si pljuvao po ostalim političkim lopovima nemoj molim te, više nikom popovat , e da kad bude trebalo ić branit radna mjesta u tvornici samo ... prikaži još! da ti kažem JA NE IDEM pogotovo ako ti zoveš izgubio si sve kredite kod mene,i ne pada mi na pamet da se tučem sa nekim zbog lopova uskoro se vidimo da se izčlanim iz sindikata

 • Avatar tajar
  tajar:

  Zar je i za korištenje fiksnog telefona trebala neka odluka nekog tijela!

 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Ima takvih primjera i u firmama koje su državne a nastale iz MORHA