Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutarstranački izbori

Šef HNS-a – Vrdoljak, Štromar ili Posavec

Ivan Vrdoljak, Predrag Štromar i Matija Posavec
Foto: Patrik Macek/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
16.01.2016.
u 18:27

Neki iz HNS-a smatraju kako bi za stranku bilo najbolje da se “dečki dogovore” tko će biti novi šef HNS-a kako bi izbjegli sudbinu SDP-a

Nešto više od tisuću stranačkih delegata tajnim glasovanjem izabrat će 16. travnja novog predsjednika HNS-a. Aktualna šefica stranke Vesna Pusić u više je navrata rekla kako se više neće kandidirati i da stranku priprema za tranziciju, odnosno za smjenu generacija.

Dogovor Štromar-Posavec?

Zasad je na stolu jedna kandidatura – varaždinskog župana Predraga Štromara koji je već prije i u stranci i javno rekao kako bi želio biti novi šef stranke. U HNS-u očekuju da će u utrku za predsjednika stranke i ministar gospodarstva, potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te međimurski župan Matija Posavec.

– Ne razbijam time glavu. Ali imam dosta političkog legitimiteta za biti predsjednik stranke jer sam od svih HNS-ovih kandidata na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio najveći broj preferencijalnih glasova. A izbori su uvijek najbolje mjerilo nečijeg rada. Ja sam dobio 18.122 preferencijalna glasa, moj kolega Štromar dobrih 16.790 glasova, a očekujem i kandidaturu kolege Vrdoljaka koji je četiri godine bio uspješan ministar. Još ću vidjeti hoću li se kandidirati – rekao nam je jučer Matija Posavec.

Ivan Vrdoljak jučer nam je preko posrednika poručio kako ne želi reći ništa na temu unutarstranačkih izbora u HNS-u i o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika stranke, dok iz Štromarova kruga poručuju kako je velika vjerojatnost da će se on kandidirati.

No to ipak ne znači da će delegati 16. travnja birati novog predsjednika HNS-a između njih trojice. Doznali smo kako će Posavec razgovarati sa Štromarom između ostalog i o mogućnosti da jedan od njih odustane od utrke za šefa stranke kako se glasovi članova HNS-a iz sjeverozapadne Hrvatske ne bi rasipali.

– Za naše organizacije u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, ali i za sve HNS-ovce iz sjeverozapadne Hrvatske bilo bi jako dobro kada bi novi predsjednik HNS-a bio jedan od njih – rekao nam je izvor iz HNS-a. Stoga je moguć i scenarij da će članovi HNS-a birati između Vrdoljaka i Štromara ili Vrdoljaka i Posavca.

Njih trojica nisu jedini kandidati za koje se nagađa da imaju ambiciju naslijediti Vesnu Pusić na čelu stranke. U ponedjeljak će HNS organizirati konferenciju za novinare na kojoj će svi koji se u tom kontekstu spominju u medijima stati pred novinare i javno odgovoriti na sva pitanja, što je, kažu u HNS-u, za stranku bolje nego da anonimni izvori iznose svoja nagađanja u medije.

– Na presici će biti svi koji su se u medijima spominjali kao mogući kandidati za novog predsjednika stranke. Pred novinare će stati Ivan Vrdoljak, Predrag Štromar, Matija Posavec, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić, a na presici će govoriti i Vesna Pusić – doznajemo iz HNS-a.

Za samo jednog kandidata

Neki pripadnici stare garde HNS-a smatraju kako bi za stranku bilo najbolje da se “dečki dogovore” tko će biti novi šef HNS-a.

– Zašto? Pa dovoljno je pogledati samo što se događa u SDP-u. Mislite li da će dobro završiti sukob Komadine i Milanovića? – kaže naš sugovornik.

>> Vrdoljak: Nijedan dužnosnik HNS-a neće biti u Vladi

>> Predrag Štromar: Vladu HDZ-a i Mosta ni slučajno nećemo podržati

Komentara 28

Avatar majmunranko
majmunranko
18:57 16.01.2016.

E, to su momčine, a ne onaj Orešković koji je bio samo globalni financijski direktor globalne megakorporacije. Ma vidi ih samo kako su cukreni, odmah vidiš da su super sposobni trošiti tuđi novac.

DU
Deleted user
18:44 16.01.2016.

hrpa nesposobnih nebitnih olfo politicara....kolko 1, 5 %

MP
mladen.pavlinic
18:59 16.01.2016.

Koji je od njih srbin taj pobijedjuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije