Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVAN KONTROLE

Šef društva logoraša Rehak: U sustavu je 5% lažnih branitelja

Rehak
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
10.03.2014.
u 13:45

Podnijeli smo prijave, ali ništa nije učinjeno, kaže šef društva logoraša.

U vrijeme kada se još ne nazire oporavak od ekonomske krize, kada se uskraćuju brojna prava i dodatno reže državni proračun, skupina vukovarskih branitelja upozorava na višegodišnje neracionalno trošenje državnog novca. Oni su 1. listopada prošle godine vukovarskoj policiji prijavili jednu osobu koja već godinama neopravdano dobiva HRVI-jevu mirovinu.

U prijavi se navodi da S. Š. (podaci poznati redakciji) koristi prava i mirovinu kao hrvatski branitelj iako nijedan dan nije proveo u HV-u. Zahtijevaju da se utvrdi činjenično stanje jer se toj osobi već godinama svaki mjesec isplaćuje braniteljska mirovina od oko 6000 kuna. Ističu i da su na to već nekoliko puta upozoravali resorno ministarstvo i državne institucije, ali ništa nije poduzeto.

Provjerom u registru branitelja utvrdili smo da se S. Š. nigdje ne vodi, dok neslužbena provjera u HZMO-u pokazuje da S. Š. mjesečno dobiva nešto manje od 6000 kuna braniteljske mirovine. Branitelji koji su podnijeli ovaj zahtjev kažu da mu se braniteljska mirovina isplaćuje od 2000. godine. Drugim riječima, samo na ime mirovine S. Š. je dosad oštetilo državni proračun za oko milijun kuna, a tu nisu uračunate dionice i druga prava.

S problemom je prije više godina upoznato i Ministarstvo branitelja, odakle su Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata odgovorili da za dva takva slučaja znaju još od 2007. godine. U dopisu piše da su na osnovi pristiglih zahtjeva obavljene provjere i kako su pokrenuti postupci koji su obustavljeni te je i dalje na snazi prvostupanjsko rješenje.

– Nažalost, to nisu jedini takvi slučajevi. Podnijeli smo prijave s imenom i prezimenom, ali nikad ništa nije učinjeno. U pitanju je ogroman novac – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak koji je upoznat sa slučajem. Dodaje da je teško precizno govoriti koliko takvih slučajeva ima, ali on procjenjuje da se kroz sustav provuklo oko pet posto lažnjaka.

– Zna se i za slučajeve ljudi koji su bili u Njemačkoj, a mirovine primaju godinama. Očekivali smo da će se nakon objave registra nešto učiniti, ali nema rezultata. Imam osjećaj kao da se ne želi ništa učiniti. Ako je takvih samo tisuću i imaju oko 6000 kuna mirovine, oni mjesečno državu koštaju šest milijuna kuna. Godišnje je to 70-ak milijuna kuna bačenih u vjetar – zaključio je Rehak.

Komentara 8

DU
Deleted user
14:01 10.03.2014.

Gospodine Rehak ako znate imena tih 5% dostavite ih policiji pa neka oni rade svoje. Najlakše je lupiti neki postotak pa neka se narod glođe.

MI
Minasoto
21:48 10.03.2014.

Rehak objasbi ljudima tu na vecernjem zasto si lagao u korist Vukovarskog gradonacelnika Saboa da je bio branitelj kad i sam znas da niJE bio branitelj ?????????????

CA
campa
15:38 10.03.2014.

Gospodine Rahek prijavite one koji su lažnjaci to je i vaša građanska obveza.Ako nemate te podatke ispričajte se braniteljima i otkrite u čije ime iznosite ove tvrdnje te tko stoji iza vaše najavljene hajke protiv branitelja.Ako nemate podatke onda se sramite što čast domovinskog rata i branitelja prodajete za šaku škuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije