Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šef Croatia Airlinesa Jasmin Bajić kažnjen s 5000 kuna

Bajić je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, stoji u odluci Povjerenstva, i nabavom knjiga Menadžment zrakoplovne kompanije i Planiranje zračnog prijevoza od strane Croatia Airlinesa za vrijeme dok on obnaša dužnost direktora te tvrtke
07. prosinca 2018. u 19:17 3 komentara 569 prikaza
Jasmin Bajić
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je predsjednika uprave Croatia Airlinesa Jasmina Bajića obustavom isplate dijela neto plaće u iznosu od 5000 kuna jer je primio i zadržao nedopušteni dar. Bajić je prihvatio da mu troškove hotelskog smještaja za sudjelovanja na konferenciji Safran Aircraft Engines Winter Seminar u francuskom luksuznom skijališnom resortu od 9. do 13. siječnja 2018. plati organizator te konferencije, tvrtka Safran Aircraft Engines.

Plenković, Dalić i Marić NINO RASPUDIĆ Ni sukob interesa nije što je nekad bio

Ova je tvrtka vlasnik kompanije CFM od koje pak Croatia Airlines kupuje zrakoplovne motore i dijelove za njih. Povjerenstvo je zaključilo da je plaćanje hotelskog smještaja dar u vrijednosti većoj od 500 kuna, dok dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti, i to u najvećem iznosu do 500 kuna. S obzirom na poslovni odnos između Croatia Airlinesa i CFM-a, Povjerenstvo je zaključilo da je plaćanje tih hotelskih troškova moglo Bajića dovesti u odnos zavisnosti prema darovatelju. 

Bajić je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, stoji u odluci Povjerenstva, i nabavom knjiga Menadžment zrakoplovne kompanije i Planiranje zračnog prijevoza od strane Croatia Airlinesa za vrijeme dok on obnaša dužnost direktora te tvrtke. Suautor tih knjiga je Bajić, a tom kupnjom, navodi se u odluci, narušena je vjerodostojnost dužnosnika te povjerenje građana u dužnost koju on obnaša.

Zdravko Marić PROMAKNUĆE Marić: Spreman sam odstupiti ako je bilo što sporno u imenovanju njegove sestre

Iako je Bajić u svom očitovanju naveo da od prodaje tih knjiga nije imao nikakve materijalne koristi, Povjerenstvo je istaknulo kako autori knjiga ne ostvaruju samo materijalni probitak od njezine prodaje na tržištu već se time mogu i osobno promovirati te stjecati ugled i druge nematerijalne koristi. Croatia Airlines je od 2016. do svibnja 2018. kupila ukupno 58 spornih knjiga, koje je platila 16.500 kuna.

>> Pogledjte razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Sarajlija Jasmin dobro se snašao u tuđini....

 • nogogaz:

  Do kraja maja 2019 ocekujem stecaj croatie airlines. Zapamtite sta sam napisao pa me napadnite ako sam pogresia za koji misec....

 • lipica:

  Kako ce jadnik prezivjeti?