Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN HOLOKAUSTA

Sedmaši u Osnovnoj školi Tenja učili i razgovarali o stradanju Židova

27.01.2009.
u 16:39

Holokaust je velika katastrofa, za koju mislim da se nikako ne bi smjela ponoviti. Treba mu posvetiti najmanje jedan dan godišnje, kada ćemo se svi podsjećati na činjenicu da je ubijeno šest milijuna nedužnih ljudi – kazao je danas Filip Ćorluka, učenik sedmog razreda Osnovne škole Tenja, u kojoj je za sve đake organizirano predavanje o najvećem genocidu 20. stoljeća te o Danu vjerskih sloboda.

– To treba biti upozorenje svima nama da svatko na svoj način doprinese zaštiti nedužnih jer nisu krivi samo oni koji ubijaju, krivi su i oni koji to ne spriječe – rekao je Filip.

O ljudskim pravima
Tri sedma razreda danas su pozorno slušali profesoricu hrvatskoga jezika Renatu Čeč, koja je i videoprezentacijom približila učenicima stradanje Židova tijekom II. svjetskog rata. – Osim što smo djeci održali predavanje o vjerskim slobodama i tome kako bi se svaki čovjek trebao postaviti prema sebi, ali i prema drugima, želimo učenicima prikazati sve o stradanju Židova, a također se nadamo da će ovakvo obilježavanje Dana holokausta u njima potaknuti ono najbolje u čovjeku, da jedni druge poštuju i pristupaju kao ljudima vrijednima divljenja bez obzira na greške koje radimo tijekom života – kazala je profesorica Čeč.

Ona je tijekom predavanja ukazivala djeci i na Konvenciju o ljudskom pravima, po kojoj smo svi jednaki, te je istaknula kako se svi trebaju u skladu s tim odnositi prema kolegama.

Najpotresnije mučenje
– Najviše me potresla priča o mučenju Židova. Neke od njih su zazidali kako se ne bi mogli micati i psihički i fizički ih ubijali kapima vode koja im je deformirala kosti glave. Strašno, to me najviše zgrozilo! I ja ću, kad odrastem, svoje potomke podsjećati na strahote koje su proživjeli Židovi u II. svjetskom ratu i truditi se da se nikad ne zaboravi taj najgori dio povijesti 20. stoljeća – rekao je sedmaš Matej Jurčević.

Znanje koje su učenici Osnovne škole Tenja imali o holokaustu danas je u značajnoj mjeri prošireno, a svi su nakon predavanja odlučno govorili o potrebi da jedni duge poštuju bez obzira na vjeru, boju kože, spol i druge različitosti.

– I mi ćemo svojoj djeci pričati o strahotama koje su Židovi proživjeli kako se nikada nikome ne bi ponovile – jednoglasni su bili učenici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije