Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nakazna logika sistema'

Sedlar: Naslovnica Vjesnika prikazana u filmu je autentična

06.02.2013., Zagreb - Redatelj, scenarist i producent Jakov Sedlar Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
08.04.2016.
u 13:32

U Sedlarovu filmu koji je nedavno premijerno prikazan u Hrvatskoj, prikazana je naslovnica Vjesnika iz svibnja 1945. godine na kojoj je otisnut naslov "Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava je donijela do Zagreba", a za koju portal Lupiga tvrdi da je falsificirana

Redatelj filma "Jasenovac – istina" Jakov Sedlar opovrgnuo je da je u filmu koristio fotomontažu naslovnice Vjesnika iz svibnja 1945. istaknuvši kako je riječ o autentičnoj naslovnici "koja pokazuje svu nakaznu logiku sistema u kojemu je nastala".

U Sedlarovu filmu koji je nedavno premijerno prikazan u Hrvatskoj, prikazana je naslovnica Vjesnika iz svibnja 1945. godine na kojoj je otisnut naslov "Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava je donijela do Zagreba", a za koju portal Lupiga tvrdi da je falsificirana, odnosno da je zapravo riječ o naslovnici Vjesnika od 15. svibnja 1945. na kojoj je otisnut isti članak, ali uz drugi naslov i koja se može pronaći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Sedlar kaže kako je naslovnica prikazana u filmu specijalno izdanje Vjesnika koje nije pronašao u Zagrebu, u NSK nego, kako navodi, "na jednom drugom mjestu". 

"Bez obzira na to što iz današnje perspektive može izgledati čudno, ona je autentična i pokazuje svu nakaznu logiku sistema u kojemu je nastala", odgovorio je Sedlar na Hinin upit da prokomentira tvrdnje da je u svojem filmu objavio falsificirani dokument.

Najavio je i da će "uskoro biti u prilici pokazati javnosti još neke originalne dokumente koji su iz današnje perspektive smiješni, ali su stvarno tiskani u tom, za mnoge Hrvate, tragičnom vremenu".

Tvrdeći da je riječ o falsificiranom dokumentu, portal Lupiga, uz ostalo, navodi da je tekst objavljen ispod obaju naslova isti, no da po sadržaju ne odgovara naslovu prikazanom u filmu, font prikazane naslovnice ne odgovara fontu koji je Vjesnik koristio u to vrijeme, a praznine oko naslova velike su i netipične za to doba.

>> Sedlar: Ovaj film ne želi revidirati povijest osim u dijelu koji se odnosi na ponavljanje laži

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar IvanIvic1984
IvanIvic1984
14:26 08.04.2016.

Što portal Lupiga nije na svoje stranice stavio "original" naslovnicu pa da svi budemo svjedoci velike "obmane"?

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
14:17 08.04.2016.

Bravo g.Sedlar. Samo hrabro protiv crvene aždaje koja diže glavu. Ima nas dovoljno za njih.

Avatar abakus
abakus
14:53 08.04.2016.

Citiram: "Da bi se izbjegle mnoge opasnosti i teškoće transporta u pojedine krajeve je dopreman mali broj primjeraka pojedinih centralnih listova, a onda su oni na terenu preštampavani i raspačavani. To se u prvom redu odnosilo na „Vjesnik“ i „Naprijed“." - 1945. Vjesnik je tiskan na više mjesta i pri tom su ubacivane i neke lokalne vijesti te mijenjani naslovi. Arhiva koju su pregledali s portala koji se ovdje spominje odnosi se na primjerke koji su tiskani u Zagrebu, a ne na sve primjerke istog broja koji su pretiskivani na više drugih mjesta. Stoga su novine koje je Sedlar snimio vrlo vjerojatno originalni primjerak Vjesnika iz tog doba, ali ne onaj koji je tiskan u Zagrebu već u jednoj od drugih tiskara (štamparija) bivše Jugoslavije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije