Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnja na špijunažu

Sedamdeset izopćenih ruskih diplomata napustilo Bugarsku

Russian embassy employees depart, after the Bulgarian government's decision to expel 70 Russian diplomatic staff, at Sofia airport
Foto: SPASIYANA SERGIEVA/REUTERS
1/2
03.07.2022.
u 19:29

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do nedjelje 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.

Sedamdeset ruskih diplomata s obiteljima je napustilo Bugarsku nakon što su izopćeni iz te članice Europske unije zbog sumnji na špijunažu.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do nedjelje 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.

"Prvi razlog je reciprocitet. Drugo, zbog aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilne s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", priopćilo je tada bugarsko ministarstvo. 

Rusija je u odgovoru zaprijetila da će u potpunosti zatvoriti svoje veleposlanstvo u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU-a kojoj se to dogodilo. 

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku veleposlanicu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da je stajala iza nedavnog izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, a dio zapadnih medija vjeruje kako bi Bugarska mogla postati slaba točka ruskog utjecaja u europskom savezu.

Vršitelj dužnosti bugarskog premijera zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U veljači je otpustio svog ministra obrane jer je odbio prozvati "ratom" ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Petkov je podržao europske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu, iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije