Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sedam godina najbržeg nestajanja ledenjaka

Kilimanjaro 1993
Foto: NASA
1/4
26.12.2009.
u 22:06

Igrom slučaja prve su dvije fotografije snimljene sa satelita Landsat 5 i Landsat 7 praktično s istoga mjesta i u isto doba godine. Pri uspoređivanju snimki (prevučenih preko 3D elevacijske mape radi doživljaja dubine) iz veljače 1993. godine i veljače 2000. pogled najviše privlači drastično povlačenje ledene kape. U tom se razdoblju ledenjak s vanjskih padina Kilimandžara najbrže povlačio, a ta se katastrofa odvijala samo sedam godina! Drugi pogled na iste te slike otkriva nešto još strašnije: vegetacija karakteristična za predjele koji obiluju kišom i tekućom vodom u isto se vrijeme dramatično povukla u niže predjele. Treća i četvta snimka su od prije dvije godine i iz 2009. načinjene za preleta aviona. Sve je jasno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije