Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljušte sniženja od 20, 30 posto

Sedam dana avionom u Dubrovnik i za 3000 kuna

Gradska svakodnevnica u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
22.06.2020.
u 23:15

Odmor bez gužve ove je godine moguć i u Dubrovniku, i to po nižim cijenama, a kreću i čarter-letovi

Dok se epidemiolozi i liječnici bore s koronavirusom, turistički radnici bitku biju da na Jadran ipak stigne nešto gostiju. Kako se granice otvaraju, brojke – iako virus nije nestao – uistinu i rastu. Protekli vikend u Hrvatskoj je registrirano 115.000 turista, a jučer čak 205.000.

Uvelike dominiraju stranci, kojih je trenutačno kod nas 154.000. Većina ih je stigla iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke, a gosti su najviše turističke živosti donijeli Rovinju, Viru, Umagu, Malom Lošinju i Medulinu. Većina je turista odsjela kod domaćina u obiteljskom smještaju, potom i u kampovima i hotelima.

Unatoč kontinuiranom rastu turističkih posjeta posljednjih nekoliko tjedana, dio hotela svejedno će ovog ljeta ostati zatvoren. Za sve koji otvaraju svoja vrata cijene su jedan od važnijih alata za privlačenje gostiju. Popusti od 20, 30 posto pljušte, a nerijetko se dobije još deset posto sniženja ako se plaća gotovinom. Sve je izglednije da će ova koronasituacija učiniti dostupnijim i neka od najskupljih jadranskih odredišta. Na Hvaru, recimo, privatni iznajmljivači naveliko prepolovljuju cijene, a i Dubrovnik već ima cjenovno itekako atraktivnih aranžmana.

Cijene po mjeri domaćih

– Godinama gledamo kako su sedmodnevni aranžmani za Dubrovnik mnogim domaćim gostima nedostupni, i to prvenstveno zbog visokih cijena smještaja, ali i zbog cijene dolaska do destinacije i, na koncu, skupe izvanpansionske ponude. Zato smo sada, kada stranci izostaju, u dogovoru s tamošnjim hotelijerima osmislili sedmodnevne paket-aranžmane avionom iz Zagreba po vrlo prihvatljivim cijenama – otkriva Dalibor Čanaglić iz agencije Palma travel.

Odmor bez gužve u Dubrovniku, što se donedavno nije moglo ni zamisliti, bit će tako u razdoblju od 2. srpnja do 1. listopada svakoga tjedna dostupan avionom već od 3070 kuna po osobi. U najpopularnijoj hrvatskoj destinaciji uz domaće se, inače, u većim brojkama nadaju i gostima iz susjedne Slovenije. Iz Ljubljane su već s 25. lipnja za Dubrovnik najavljeni redoviti tjedni čarter-letovi kojima će svakog četvrtka, kako je plan, stizati 180 gostiju. Brojne aviokompanije reaktiviraju svoje planove i najavljuju od kraja lipnja letove za Hrvatsku, a među njima, recimo, i Air Serbia čiji će avioni, osim u Dubrovnik, slijetati i u Pulu, Zadar i Split.

Gušći promet tek u srpnju

Gušći promet i na našim cestama i na nebu iznad Hrvatske očekuje se ipak tek u srpnju kada bi, kako kažu turistički čelnici koji očekuju da će se ove godine ostvariti trećina lanjskog broja noćenja, trebao osjetnije rasti broj gostiju u našoj zemlji. Sve, naravno, pod uvjetom da situacija s koronavirusom ostane pod kontrolom. 

Više od 1,8 milijuna građana, odnosno 56 posto stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina, otišlo je lani na višednevno privatno putovanje unutar Hrvatske. Oko 25 posto ih je putovalo i unutar zemlje i u inozemstvo, a 19% isključivo u inozemstvo, pokazalo je istraživanje Državnog zavoda za statistiku “Turistička aktivnost stanovništva RH”.

Od inozemnih je destinacija najpopularnija bila Bosna i Hercegovina, koju je izabrao svaki peti putnik iz Hrvatske. Na drugom je mjestu Njemačka, koja je bila izbor za nešto više od 12% građana, a treća je Italija (10,2%). Najčešće se putovalo u posjet rodbini i prijateljima (32,7%) i na more (30,2%), ali popularni su bili i razgledi grada, izleti te putovanja zbog kulturnih događanja i zabave (12,1%).

Redoslijed se promijenio u odnosu na 2018., kad je vodeći motiv za putovanje bio odmor na moru. Domaći turisti ove godine zbog koronavirusa manje putuju. No hrvatski domaćini veće minuse bilježe kad su u pitanju strani gosti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
17:48 23.06.2020.

Dobra cijena...i ja bih...

Avatar EtTore
EtTore
14:15 23.06.2020.

NO!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije