Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz: Makedonija ne može sama u izbjegličkoj krizi, problem Grčka

"Moramo ograničiti priljev izbjeglica. Prošle smo godine u Austriji primili 90 tisuća ljudi, a ove godine ih ne možemo toliko primiti"
08. veljače 2016. u 14:15 1 komentara 958 prikaza
Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz upozorio je danas u Sarajevu kako članice Europske unije pa i njegova zemlja više nemaju kapaciteta primiti veliki broj izbjeglica kao 2015., istaknuvši kako se Makedonija ne može sama nositi s velikim priljevom izbjeglica te da je ključ problema Grčka.

 On je pozvao na suradnju svih država pogođenih migrantskom krizom ne bi li se taj problem stavio pod učinkovitu kontrolu, čime bi se ujedno izbjegla moguća destabilizacija zapadnog Balkana.

Sarajevo je prva postaja Kurzove regionalne turneje tijekom koje će posjetiti balkanske države na udaru migrantske krize, no u razgovorima što ih je vodio u glavnom gradu BiH dominirala su pitanja europskih integracija i bilateralnih odnosa. 

Kurz je novinarima ipak kazao kako je izbjeglička kriza problem za sve države-članice EU i zapadnog Balkana te one stoga moraju zajednički djelovati i to prije svega kako bi se spriječio nekontrolirani priljev ekonomskih migranata.

"Moramo ograničiti priljev izbjeglica. Prošle smo godine u Austriji primili 90 tisuća ljudi, a ove godine ih ne možemo toliko primiti. Zahvalni smo državama poput Makedonije na suradnji, no s Grčkom na žalost nije bilo većeg pomaka", kazao je Kurz dodajući kako je nerealno očekivati da se Makedonija sama nosi s tako velikim problemom.

Za grčku vladu kazao je kako nije spremna prihvatiti pomoć EU u rješavanju migrantske krize. Grčka je, po riječima austrijskog šefa diplomacije, ključ problema, jer izbjeglice tamo mogu biti sigurne, a vlada u Ateni ih naprosto prebacuje u druge članice Unije.

"Njemačka, Austrija i Švedska ne mogu beskonačno primati izbjeglice. Moramo zaustaviti nekontroliranu migraciju", kazao je Kurz pojašnjavajući kako je trenutačni cilj rasteretiti Makedoniju jer bi u protivnom u probleme mogao zapasti cijeli zapadni Balkan.

Moguće otvaranje novih ruta za izbjeglice

Otvorenost i kultura dobrodošlice "u nekim europskim zemljama", kako je konstatirao Kurz, dovela je do nekontroliranog povećanja broja izbjeglica za koje nema budućnosti u EU. Potvrdio je kako je u sadašnjoj situaciji moguće otvaranje novih ruta za prolazak izbjeglica.

"Za nas je to preveliki izazov i stoga moramo razgovarati na vrijeme o mogućem otvaranju novih ruta kako ne bi bilo nesporazuma među nama", kazao je Kurz nakon što je odvojeno razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom

Kurz je potvrdio kako će Austrija poduprijeti nastojanja BiH da dobije status kandidata za članstvo u EU, no uvjet za to ostaje ispunjenje jasno postavljenih preduvjeta.

Miro Kovač HRVATSKI MINISTAR Kovač za Tagesspiegel: Moramo očuvati Europu migranti Nova tragedija Najmanje 33 migranata utopilo se na putu od Turske u Grčku

"Mi ćemo poduprijeti BiH na njenom putu ka EU, kao i u svim reformama", kazao je Kurz istaknuvši kako je odlučujuće da BiH što prije usuglasi mehanizam unutarnje koordinacije odnosa s EU, jer je to najznačajnije za odobravanje njezina kandidatskog statusa.

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak je potvrdio kako će 15. veljače predstavnici vlasti BiH u Bruxellesu predati zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, dodajući kako je uvjeren da će idućih dana biti konačno dogovoren mehanizam koordinacije na kojemu se trenutačno inzistira da bi taj zahtjev uopće bio razmatran.

"Od Austrije je stigla eksplicitna potpora provedbi reformi i brzom približavanju EU uz uvažavanje svih naših posebnosti", kazao je Crnadak.

Šef austrijske diplomacije Kurz u popodnevnim satima iz Sarajeva putuje u Beograd.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Avatar EU MOJCA
    EU MOJCA:

    Svojedobno je MVP Pusić lijepo ugostila Kurza i pritom bila ushićena.