Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena

SDP: Zahtijevamo da zaštita homoseksualaca uđe u Ustav

gej-gal4
Anto Magzan
11.05.2010.
u 13:55

Popusti li HDZ oko dijaspore, SDP bi mogao odustati od amandmana, boje se aktivisti gay udruga

U sklopu promjena Ustava SDP će predložiti i unošenje odredbe o zabrani diskriminacije po spolnoj orijentaciji. U praksi to znači da bi, nakon što su se žestoko lomila koplja oko Zakona o sprječavanju diskriminacije, u Ustav ušla i zaštita homoseksualaca po istoj osnovi po kojoj se zabranjuje diskriminacija prema rasi, političkim uvjerenjima, vjeri, nacionalnom podrijetlu...

Samo dorada članka

– Ne znači to nikako bitno proširivanje prava homoseksualnih osoba. Samo želimo da se u Ustavu doradi članak 14. da bi odgovarao Zakonu o sprječavanju diskriminacije. Tko bi mogao imati išta protiv toga? – rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Iako šef najjače oporbene stranke, koja je u stalnom sukobu s HDZ-om oko ustavnih promjena, ne očekuje veliko protivljenje, teško je zaboraviti koliko se HDZ opirao i Zakonu o sprječavanju diskriminacije baš zbog homoseksualaca.

– SDP nije formalizirao taj zahtjev u obliku amandmana, kao što je to učinio kada je u pitanju pristup informacijama i jačanju ovlasti pučkog pravobranitelja. Neka SDP formalizira taj svoj zahtjev pa će Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav to razmotriti – kazao je Vladimir Šeks, predsjednik Odbora za Ustav. Podsjetio je da su izmjene članka 14. u javnoj raspravi zagovarali udruge Iskorak i Kontra. Nije, međutim, želio iznijeti kakav je stav HDZ-a o tom pitanju.

– Lobirali smo i za izmjenu članka 14., ali i za izmjenu članaka 17. i 39., koji također govore o diskriminaciji, te za izmjene članka 61. koji govori o obitelji. Izmjenama Ustava poslala bi se poruka javnosti o neprihvatljivosti diskriminacije – rekla je Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontra.

SDP više neće provocirati

SDP bi uskoro trebao poslati svoj amandman u saborsku proceduru, no već se čuju glasovi da bi mogao odustati od izmjena ovog članka dobije li od HDZ-a značajne ustupke na drugim poljima. Opoziciji je u ovom trenutku ipak najvažnije rješavanje glasovanja dijaspore i problem pokretanja referenduma. Popusti li HDZ dovoljno na tim poljima, SDP bi mogao odustati od provociranja te konzervativne stranke tim teško joj probavljivim zahtjevima. Dio udruga već se pribojava takvog raspleta.

Komentara 144

OB
-obrisani-
22:12 11.05.2010.

---->tetak laku noć

OB
-obrisani-
08:52 12.05.2010.

Naj glasni su oni koji su konsernirani dakle jasno se vidi! Londonac Marokanac na posao?

Avatar tetak
tetak
21:58 11.05.2010.

JUMPI, 5 +++++

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije