Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interpelacija o radu Vlade

SDP: Vlada mora podmirivati obaveze i smijeniti nesposobne uprave

zgrebec
Igor Kralj/24sata
24.02.2010.
u 17:31

Esdepeovce brine što je krajem prošle godine iznos nepodmirenih naloga iznosio čak 27,1 milijardu kuna. Postoji mogućnost i da to nije konačan iznos jer mnogi poduzetnici ne poduzimaju sudske mjere za prisilnu naplatu potraživanja jer za njih to uglavnom znači i prekid poslovnih odnosa.

Saborski zastupnici raspravljali su o SDP-ovoj interpelaciji o utjecaju Vlade na smanjenje nelikvidnosti u državi. Glavni argument im je podatak da već 18 mjeseci u zemlji stalno raste nelikvidnost u sustavu što je jedan od najvećih problema hrvatskoga gospodarstva.

Esdepeovce brine što je krajem prošle godine iznos nepodmirenih naloga iznosio čak 27,1 milijardu kuna. Postoji mogućnost i da to nije konačan iznos jer mnogi poduzetnici ne poduzimaju sudske mjere za prisilnu naplatu potraživanja jer za njih to uglavnom znači i prekid poslovnih odnosa. U svojoj interpelaciji esdepeovci su upozorili i da ova situacija izravno utječe na smanjenje gospodarske aktivnosti jer produljivanje rokova neplaćanja unosi nered u platni sustav, a nereagiranje na takve pojave ugrožava aktivne i sposobne gospodarske subjekte.

- Posljedica je toga dijelom smanjenje bruto dobiti poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci prošle godine imali smanjenu bruto dobit za 30 posto - rekla je SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

SDP zato inzistira na tome da Vlada osigura podmirenje obveza iz proračuna u roku od 30 dana, a državnih i javnih poduzeća u roku od 60 dana. Također traže da članove nadzornih odbora državnih i javnih poduzeća obveže da utvrde odgovornost uprava zbog kašnjenja u podmirenju obveza te da se pokrene postupak njihova razrješenja.

Komentara 6

GA
gala
18:47 24.02.2010.

Viktor Lenac - afera u kojoj je sanirano privatno brodogradilište Račanovog prijatelja i kuma Slavka Linića ,Damira Vrhovnika dok je ovaj u isto vrijeme imao mjesečnu plaću – sto pedeset tisuća kuna.

GA
gala
18:48 24.02.2010.

Riječka banka- uz to što je devizni diler Nodilo knjigovodstvenim malverzacijama uspio sakriti 100 milijuna dolara gubitaka, nalazi Hrvatske narodne banke o poslovanju Riječke banke pokazali su i mnoge druge nepravilnosti za koje je uprava banke na čelu sa Ivanom Štokićem morala znati. No, Linić je i unatoč tome žestoko branio branio Štokića izjavama tipa: \"ni nakon krađe 100 milijuna dolara, a ni nakon što su građani digli gotovo 250 milijuna eura štednje, ta banka nije doživjela kolaps\". Takva Linićeva stajališta dovela su do ozbiljnih okršaja sa liderima petorke koji su, u slučaju Riječke banke, kulminirali kada su ovi tek iz novina doznali da je Riječka banka prodana jednoj austrijskoj banci, premda nisu dali suglasnost za prodaju.

VI
Vinko37
05:54 25.02.2010.

Linic se mora pod hitno uclaniti u Kra de ze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije