Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Ustavnog suda

Odbijena tužba SDP-a za povrat prostora SKH u Biogradu

Davor Bernardić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
18.07.2017.
u 17:32

I 2014. godine SDP je dobio odbijenicu za zgradu i dvor od 1064 četvorna metra u Valpovu, a već 20 godina vode spor za nekretninu u Zagrebu

SDP još uvijek do posljednjeg daha vodi pravne bitke uglavnom protiv RH tvrdeći da im pripada nekadašnja društvena imovina koju je u Jugoslaviji koristio Savez komunista Hrvatske.

Ustavni sud odbio je još jednu njihovu ustavnu tužbu u povodu spora koji se ovaj put vodio oko poslovnog prostora u Biogradu na moru. Suci Ingrid Antičević Marinović, dr. sc. Mato Arlović i Josip Leko, kao bivši članovi SDP-a izuzeli su se od raspravljanja i odlučivanja.

Izgubili spor u Zadru

SDP je tvrdio da je pogaženo njihovo (izvanknjižno) pravo vlasništva stečeno 1984. godine sporazumom o sufinanciranju s općinom pa se na spornu nekretninu nije mogao od 1. siječnja 1997. primijeniti Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija. Po tom zakonu “društvene” nekretnine koje su koristile bivše političke organizacije postaju vlasništvo države. I Ustavni sud zaključio je da je 1997. Republika Hrvatska postala vlasnikom nekretnine te da za političke organizacije ne vrijedi Zakon o vlasništvu prema kojem korisnik nekretnine postaje vlasnik. Taj poseban režim osim na SKH, odnosi se i na Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske, Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Hrvatske i Savez socijalističke omladine Hrvatske. Ali, prema Zakonu o političkim organizacijama iz 1990. godine registrirane političke organizacije i dalje imaju pravo koristiti te nekretnine, s tim da nepokretnu imovinu ne mogu otuđiti.

SDP je i 2014. dobio odbijenicu od Ustavnog suda tada za “zgradu i dvor” od 1064 četvorna metra u Valpovu. Tada su Republici Hrvatskoj osporavali pravo da se upiše kao vlasnik te nekretnine, koju je nekoć koristila općinska organizacija Saveza komunista. Kao njihovi sljednici, SDP je tvrdio da su zamjenom nekretnine 1991. s općinom Valpovo stekli vlasništvo prije nego je stupio na snagu Zakon o pretvorbi.

SDP u Zagrebu 20 godina vodi spor, za koji ne znamo je li okončan, oko nekretnine u prizemlju Nad lipom 22 sa Zagrebačkom pivovarom pozivajući se na to da su sljednici Općinskog komiteta SKH koji je to dobio od Mjesne konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda. Ta je organizacija Zagrebačkoj pivovari navodno u zamjenu za dano društveno zemljište dala prostor u prizemlju zgrade koju su izgradili.

SDP je izgubio i spor oko vlasništva atraktivne zgrade na Trgu pet bunara u Zadru u kolovozu 2012. gdje je sjedište zadarskog SDP-a. U zemljišnoj knjizi država je upisana kao vlasnik, ali SDP je podnio reviziju Vrhovnom sudu tvrdeći da su oni bili upisani kao vlasnici prije Zakona o pretvorbi. Tu je upisana i zabilježba o sporu koji je pokrenuo Svetozar Peričić čijoj je obitelji u bivšoj državi oduzeta nekretnina.

Još od devedesetih SDP vodi spor s državom i oko vile “Irena” uz plažu u Makarskoj poznatijoj kao “partijska škola” gdje su se uspjeli upisati kao vlasnici pa ih je država tužila i prema informacijama koje je objavila Slobodna Dalmacija slučaj je na Vrhovnom sudu u povodu žalbe SDP-a.

Prodali vilu u Opatiji

Nekoć nacionaliziranu Vilu Topić u Opatiji na površini od 4059 metara četvornih, koju je preuzeo Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske, SDP je uspio 1995. prodati za 700.000 tadašnjih njemačkih maraka pod višestruko spornim okolnostima o kojima su mediji pisali. Tu je operaciju proveo upravo danas ustavni sudac Josip Leko kojeg je kao poslovnog direktora ovlastio Ivica Račan.

Prema svojedobno objavljenim podacima Ministarstva pravosuđa, SKH je raspolagao s 15.131 četvornim metrom zemljišta, 227 stanova i 102 poslovna prostora. Prema nalazima državne revizije, koncem 2015. SDP je imao nekretnine vrijedne 29 milijuna kuna. A HDZ 9,7 milijuna kuna i prema Državnoj reviziji preklani su od imovine uprihodovali 124.619 kuna, dok SDP od zakupa i iznajmljivanja poslovnih prostora godišnje zarađuje oko dva milijuna kuna.

Od prodaje stanova na kojima je u bivšoj državi postojalo stanarsko pravo temeljem ugovora o prodaji s ugovorenim obročnim plaćanjem na 30 godina SDP godišnje dobije oko 150.000 kuna. Njihova dugoročna potraživanja od kupaca stanova su 3,5 milijuna kuna temeljem ugovora zaključenih od 1992. do 1995. godine. 

Komentara 81

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
18:18 18.07.2017.

Kako to da sdp polaze pravo na partijske nekretnine, novac i zlato ali na likvidaciju preko 200 000 Hrvata od 1945 do90 NE!?

ZA
zanaše1
17:42 18.07.2017.

Ajde Bero daj zaplači.

BE
BeroII
18:58 18.07.2017.

Gdje su sada svi oni "komentatori" koji po portalu lažu kako partija (SDP) nije nikada govorila da je pravni slijednik SKH -SKJ. A čak se i sude sa državom kako bi kao takvi maznuli i ovo što još nije njihovo. Nigdje ih nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije