Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crodemoskop

SDP sve bliže HDZ-u, BDP, švicarac, vaučeri za struju... očito pomažu

Milanović i Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.09.2015.
u 20:19

Manji koalicijski partneri HDZ-a i SDP-a unatoč njihovoj brojnosti nose manje od tri posto dodatnih glasova

SDP je ozbiljno smanjio zaostatak nad HDZ-om u utrci za pobjedu nad skorašnjim parlamentarnim izborima, pokazala je anketa Cro-Demoskop koju je od 31. kolovoza do 3. rujna provela agencija Promocija plus. HDZ prema istraživanju ima podršku 31,1 posto birača, dok je SDP kao stranka na vlasti izbor za 29 posto birača.

To je velik skok za SDP jer je mjesec dana ranije imao podršku oko 26,6 posto biračkog tijela. U kolovozu javnosti su predstavljene odluke o subvencioniranju električne energije za siromašne, podizanju potpora za socijalno ugrožene te zakonsko rješenje za kredite vezane uz švicarski franak i rast BDP-a pa se pretpostavlja da je na tragu predizbornih obećanja ojačala pozicija stranke Zorana Milanovića. Dvije najveće stranke tako same drže u rukama više od 60 posto glasova.

Koalicijski partneri ne pridonose mnogo ni jednom ni drugom takmacu u borbi za Banske dvore. Naime, Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS dobiva podršku od 32,8 posto, dok je koalicija SDP-HNS-IDS-HSU-Laburisti-AHSS-ZS) izbor 31,1 posto birača. Široke koalicije, dakle, donose manje od tri posto vodećim strankama koje su u ovoj anketi temeljenoj na pretpostavci da je Hrvatska jedna izborna jedinica jedine i prešle izborni prag. Od trećih stranaka najbolje stoje ORaH i Živi zid sa 4,6 posto, odnosno 4,4 posto, ali tim se opcijama tope glasovi koji su im prošle godine davali i 15 posto podrške. I dok HDZ i SDP u anketi vode, njihovi su lideri Tomislav Karamarko i Zoran Milanović najnegativniji političari.

>> HDZ i dalje najjača stranka, Grabar-Kitarović najpopularnija političarka

Komentara 197

Avatar docCL
docCL
10:55 04.09.2015.

Ocekuje se rast sdp-a prije izbora i prelazak u vodstvo. Ove narucene ankete su samo zelja Caneta i ostalih nesposobnih klimavaca iz njegovog okruzenja. Sljede izbori i siguran poraz najnesposobnije i najgore hrvatske vlade.

Avatar de_niro
de_niro
11:01 04.09.2015.

Ma koja podrška SDP-u!? Njihovi članovi već sad bježe glavom bez obzira iz te partije...

BO
borovina1981
11:02 04.09.2015.

Još jedna anketa naručena od strane SDP-a. Razlika je debelo veća u korist HDZ-a i to će se vidjeti na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije