Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene u zakonu

SDP traži zabranu kandidiranja osuđenih za teška kaznena djela

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.02.2015.
u 17:06

Još danas ujutro na sjednici Odbora za Ustav, na kritike oporbe i GONG-a da dopuštaju da se ratni zločinci i kriminalci kandidiraju na izborima, zastupnici SDP-a tvrdili su da bi takva odluka bila sporna

SDP će sutra u proceduru uputiti amandman na svoj prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva kojim predlaže zabranu kandidiranja osuđenima za najteža kaznena djela, ali i onima protiv kojih postoji pravomoćna optužnica. To bi uvelike moglo promijeniti buduću političku scenu u Hrvatskoj.

Još danas ujutro na sjednici Odbora za Ustav, na kritike oporbe i GONG-a da dopuštaju da se ratni zločinci i kriminalci kandidiraju na izborima, zastupnici SDP-a tvrdili su da bi takva odluka bila sporna. Nenad Stazić nije bio siguran kako bi ta zabrana prošla na Ustavnom sudu.

– Sve ispod pravomoćno osuđenih je široko polje za manipulacije. To bi značilo davanje DORH-u da bira tko će na izbore, a tko neće. Može se onemogućiti bilo koga da se kandidira nekakvom izmišljenom optužnicom koju poslije izbora može povući – govorio je ujutro Stazić. Ni dva sata kasnije, preokret, SDP ide s amandmanom, i to korak dalje od onoga što su svi od njega tražili, zabranu kandidiranja predlaže i za one protiv kojih se vodi kazneni postupak za osobito teška kaznena djela.  

– Bitna dopuna će se odnositi na osobe protiv kojih je potvrđena optužnica za posebno teška kaznena djela, a to bi po našem mišljenju trebala biti ona kaznena djela za koja je izrečena kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina – objašnjava SDP-ov Peđa Grbin. Mogućnost manipulacije ili korištenja kaznenih prijava ili vođenja kaznenih postupaka samo radi predizbornih svrha, koje je Stazić spominjao, izbjegle bi se baš zato što odredba propisuje da zabranjuje kandidiranje tek nakon potvrđivanje optužnice – dodaje Grbin. Zbog ovog amandmana jasno je da HDSSB neće podržati izmjene izbornog zakonodavstva koje SDP predlaže, ali bi sada podršku mogao dati HNS kojemu je bio sporan ovaj dio, kao i izbor zamjena zastupnika, gdje će, čini se, SDP također popustiti.

Laburisti su danas upozorili i kako je nužno izmijeniti i izborne jedinice zbog neravnomjerne raspodjele broja birača, pogotovo s obzirom na izvješće Ustavnog suda iz 2010. godine.

– Ne prihvati li Sabor naš prijedlog o šest izbornih jedinica, bilo tko ima ustavno i moralno pravo pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene ustavnosti izbornih rezultata – poručio je Dragutin Lesar.

>>SDP traži jedan preferencijalni glas i kvotu od 10 posto, ukidanje nositelja liste i žensku kvotu

>>'Ne promijeni li Sabor Zakon o izbornim jednicama svi mogu osporavati izborni rezultat'

Komentara 16

DU
Deleted user
17:12 10.02.2015.

WOW!!! Ako to prodje, ostati ce SDP bez polovice zastupnika!!!

Avatar navijač
navijač
17:13 10.02.2015.

Zašto ne zatraže i zabranu za abolirane četnike?

KL
Klarahrv
17:28 10.02.2015.

Sta ce biti sa Zarkom Sekulic?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije