Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
amandman

SDP traži porez od 60 posto na plaće veće od 30 tisuća kuna

maras
PIXSELL
17.06.2010.
u 11:26

- Izmjenama se pristupa na krivi način jer porezno opterećenje pada na srednji sloj. One koji su na kredit kupili stanove ne bismo trebali smatrati bogatašima - istaknuo je Gordan Maras (SDP).

SDP će amandmanom zatražiti da se plaće više od 30.000 kuna oporezuju stopom od 55 ili 60 posto.

- Izmjenama se pristupa na krivi način jer porezno opterećenje pada na srednji sloj. One koji su na kredit kupili stanove ne bismo trebali smatrati bogatašima s viškom novca - istaknuo je Gordan Maras (SDP) prilikom rasprave na Odboru za financije.

Odbor je podržao prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, ali uz protivljenje oporbe koja smatra da ne bi trebalo smanjivati oporezivanje najviših primanja uz naznaku da će predložene izmjene dovesti u nezavidan položaj jedinice lokalne samouprave kojima će znatno pasti proračunski prihodi.

Maras je upozorio da, bez obzira na to što najviših plaća nema puno, oni koji imaju više, moraju platiti više.
Brine ga kako će opstati lokalni proračuni, s obzirom na to da će županije, gradovi i općine temeljem izmijenjenog zakona ove godine uprihodovati 700 milijuna kuna manje nego lani.

Zlatko Koračević (HNS) smatra da bi u poreznoj reformi "konačno trebalo ući u prostor isplaćene dobiti, uz oslobađanje isključivo reinvestirane dobiti". Kaže da su  strani vlasnici lani iz Hrvatske iznijeli 12 milijardi kuna dobiti te upitao nije li se od toga mogao uprihodovat značajan iznos.

Predsjednik Odbora Goran Marić usprotivio se prijedlogu dijela vanjskih članova da se kao porezna olakšica, uz izdvajanja za treći mirovinski stup, poslodavcima prizna i životno osiguranje.

Oštar je, kao i obično, bio u ocjeni da je osiguranje u Hrvatskoj "najveći izvor korupcije". Ustvrdio je da jedinice lokalne samouprave imaju najviše prostora za uštede.

- U nekim najmanjim općinama načelnici imaju visoke plaće, službene automobile i vozače i nisu učinili ništa da se prilagode u krizi - bez ustezanja je dodao Marić.

Komentara 24

PE
Perc
23:04 21.06.2010.

Je li to ovaj na slici, onaj koji vodi partijsku blagajnu i koji je Partiju doveo u dug od 12 milijuna kuna ? i oni bi preuzeli \"odgovornost za vođenje države\" , kako se vole izlaprdati? Ma dajte-najte niste ue u stanju ni kućne režiijske troškove uredno voditi, a kamoli državu !!!

ST
stefj
15:55 17.06.2010.

Čemu uopće porez? Jednostavno, ako neko zaradi više od 30.000 Kn, treba mu sve preko uzeti. Tko je uopće vidio zarađivati toliko. Sram ga bilo...

GR
gromCH
12:22 17.06.2010.

koje gluposti stim nasim porezima. zasto porez veci za oni koji imaju vecu placu? pa isti % za sve i ne taj nenormalni 60% ........................... znaju li nasi da postoje cifre kao 5,6,7,8 itd. a ne to je premalo za lopove,jer najmanje 30,40.50 itd. preporuka ministrima ili vladi ako neznaju da rade svoj posao neka malo obilaze zemlje gdje se to koristi preko 100 godina...........bez poreza se nemoze,ali to sto nasi nude je preslo sve mjere ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije