Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNO PRIJEPODNE U HRVATSKOM SABORU

SDP: Što u Vladi radi B. Matković? Bianca: Imam puno posla

bianca
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
19.11.2009.
u 12:16

Zastupnici oporbe rešetali su pitanjima premijerku Kosor, a najviše ih je zanimalo kako će se riješiti problem poduzeća Đuro Đaković Holding d.d.

Zastupnici oporbe nizom pitanja rešetali su premijerku Jadranku Kosor i ministre na aktualnom prijepodnevu. Temperaturu je u sabornici podigao Boro Grubišić (HDSSB) pitanjem premijerki do kada ona i ministri misle nekorisnim posjetima Slavonskom Brodu kupovati vrijeme i “pomagati” Đuri Đakoviću?

Premijerka Jadranka Kosor uzvratila je kako je tamo bila na neradni dan te da radi 16 sati dnevno. I tako svaki dan.

- Đuro Đaković nije u pretežitom vlasništvu države, ali pokušavamo pomoći. Ne bježimo ni od čega, za razliku od nekih koji bježe od zakona i preko granice. Nećemo učiniti ništa protuzakonito vezano za Đuru Đakovića. Ova Vlada ne bježi nego rješava probleme - poručila je Kosor.

Cinično je dodala da predlaže da se Grubišić i nalogodavac ovog pitanja pojave u Đuri Đakoviću te da će biti slikani odozdo i odozgo. Grubišić je na to uzvratio da se zna tko je najveći bjegunac te da je to bivši premijer koji je ostavio državu u ovakvu stanju, a ne oni koji su zbog njihove represije dovedeni u takvu situaciju.

Neugodno pitanje premijerki postavila je i Mirela Holy (SDP) ustvrdivši da je premijerka odmah na početku mandata počela s povećanjem poreza uvođenjem "harača".

- Dodatno ste osiromašili građane. Svaki mjesec bez posla ostaje 500 radnika, a najavljujete dodatno stezanje remena. Imate li Vi i Vaša Vlada ijedno rješenje koje će zaustaviti pad standarda i krizu - pitala je Holy.

- Dakako da imam, i ja i Vlada u cjelini. Sve što Vlada radi ide za time da se izvučemo iz krize kako bismo zabilježili rast standarda. Ima naznaka poboljšanja o čemu govore i podaci o zaustavljanju pada BDP-a. U prvom tromjesečju padao je 6,7, a sada 6,3 posto. Vlada je poduzela niz mjera za rješavnje problema nelikvidnosti, akcijskim planovima uštedjeli smo dodatno 1,3 milijarde kuna. Idemo i dalje s time, i dalje tražimo smanjenje plaća u javnim poduzećima za dodatnih 10 posto, razmišljamo i o restrikcijama u povlaštenim mirovinama. Proračun koji radimo ide na smanjenje rashoda svugdje gdje je moguće. Ministar financija i ja upravo radimo na jednom projektu kojim ćemo potaknuti prodaju stanova.

No Holy je uzvratila premijerki:

- Puno ste govorili, a ništa niste rekli. Dok zemlje iz okruženja izlaze iz krize, Hrvatska se sve dublje zakopava. Zato nas poštedite i prepustite vođenje Vlade onima koji znaju i umiju!

Lugarić: Bianca, što vi radite u Vladi?

Marija Lugarić (SDP) kazala je Bianci Matković da joj nije jasno što ona radi u Vladi, no da će je pitati zbog čega su u HAC-u zaposleni ljudi za koje se ne zna što rade, a primaju velike plaće. Radi se o ljudima koji su dovedeni iz mirovine, bivši zastupnici, policajci članovi HDZ-a.

Matković je uzvratila da se bavi koordinacijom na usklađivanju zakonodavstva s EU, gospodarskom diplomacijom, na umrežavanju i ispunjavanju obveza prema EU i na pripremi svih projekata iz NATO saveza.

- Imam jako puno posla, a to što vi ne znate što radim, znači da ne pratite moj rad. Nisam nikada bila članica uprave ili Nadzornog odbora HAC-a, pa nisam niti adresa za vaše pitanje - odgovorila je ministrica Matković.

Esdepeovac Gordan Maras izazvao je ministra financija Šukera konstatacijom:

- Vratili ste se iz Amerike i poručili 'zadužio sam Hrvatsku za 1,5 milijardi dolara'. Rekli ste, 'mogao sam i više, mogao sam i za tri'. To sigurno nije dobro za zemlju koja ima 41 milijardu dolara vanjskog duga. Jeste li svjesni da je svaki građanin dužan 10 tisuća eura. Do kada mislite zaduživati hrvatski narod i do kada ćete se time hvaliti?

Ministar financija Ivan Šuker uzvratio je:

- Da je u Hrvatskoj financijska situacija takva kao što vi tvrdite, nitko joj ne bi posudio novac. Velik dio tog novca za koji se sada zadužujemo otpada na otplatu duga iz vremena Račanove Vlade. Hrvatska je dobila sjajne ocjene na američkom tržištu. Promovirate se kao financijski znalac, a ne znate da se tim plasiranjem obveznica dobiva ponuda da ih se plasira još, a raste im i vrijednost. Bila je 98 dolara, a sada je 105. To pokazuje da je hrvatsko financijsko tržište likvidno. Da je u ovom trenutku Hrvatska članica EU, imali bismo daleko bolje uvjete zaduživanja i zato morate podržati Arbitražni sporazum sa Slovenijom.

Komentara 115

OB
-obrisani-
17:13 19.11.2009.

.bogami ce im tribati puno vitra ..

KO
kompa
17:45 19.11.2009.

bar lijepo izgleda i kad je vide diplomati imat ce vecu naklonost prema hrvatskoj, sto mislite da je Stazic onako ruzan na njenom mjestu

RA
ramirna
13:01 19.11.2009.

OVOM IDIOTU ROBINZONU DAJEM NEGATIVNU OCJENU A BALIJICA TO OKRENE U POZITIVNU, BRAVO JADNI BALIJICE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije