Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINU ZAVRŠILI U MINUSU

SDP savjete Alexa Brauna platio 4,6 milijuna kuna!

Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
29.12.2016.
u 15:52

Rashodi za "usluge promidžbe i informiranja" 2015. su im porasli gotovo sedam milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu

SDP je  za usluge promidžbe i informiranja u 2015. potrošio preko 9 milijuna kuna, za intelektualne usluge više od osam milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću te stranke, koja je godinu završila s manjkom od 774 tisuće kuna i dobila bezuvjetno mišljenje državne revizije.

Prema nalazu revizije, SDP je 2015. ostvario 46,3 milijuna kuna prihoda, a rashodi su im bili  47,2 milijuna kuna.

Iako su godinu završili s negativnom bilancom, dobili su  bezuvjetno mišljenje državne revizije. U stranci kažu da su veći rashodi u odnosu na prihode normalni u godini kada se održavaju parlamentarni izbori, te da će ti "minusi" biti pokriveni do idućih izbora.

U 2015., u kojoj su provedeni parlamentarni izbori, SDP je angažirao američkog političkog konzultanta Alexa Brauna, koji ih je, doznaje se u stranci, koštao 4,6 milijuna kuna

Braun je bio zadužen za predizborno popravljanje imagea stranke i njezina predsjednika Zorana Milanovića, a stranka je angažirala od studenoga 2014. do prosinca 2015. Neimenovani izvor u stranci tvrdi da su ga mjesečno plaćali 36.500 tisuća eura bez PDV-a.

Dodaje i da su troškovi Braunova smještaja i prehrane u Zagrebu dodatno stranku stajali 61 tisuću kuna, no i da je to "uobičajeno u poslovnom svijetu". 

Troškovi američkog konzultanta otprilike odgovaraju porastu SDP-ovih rashoda "za intelektualne i druge usluge" u 2015. za oko pet milijuna kuna (u odnosu na 2014.). 

Rashodi za "usluge promidžbe i informiranja" 2015. su im porasli gotovo sedam milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.    

Što se prihoda tiče, SDP je u 2015. raspolagao s nešto više od 46 milijuna kuna, a najviše novca (oko 30 milijuna kuna) dobili su iz državnog proračuna, dok su iz donacija dobili oko 580 tisuća kuna. 

Iz državnog proračuna dobili su 29,8 milijuna kuna, a dio tog iznosa, 22,2 milijuna kuna, odnosi se na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a 7,6 milijuna kuna na naknadu troškova izborne promidžbe za parlamentarne izbore.

Iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ostvarili su prihode u iznosu od 8 milijuna kuna, od čega se 7,7 milijuna kuna odnosi na sredstva za redovito godišnje financiranje stranke, a oko 320 tisuća kuna na naknadu troškova izborne promidžbe.

SDP je 2015. od članarina dobio dva milijuna i 256 tisuća kuna, no dug članova SDP-a prema stranci u proteklih osam godina popeo se na 15 milijuna kuna.

U stranci kažu da je razlog taj što gotovo polovina od službeno 40-ak tisuća članova stranke ne plaća mjesečnu članarinu od 20 kuna za zaposlene, pet kuna za umirovljenike i jednu kunu za nezaposlene SDP-ovce.

Iako ne plaćaju članarine, njih se, unatoč odredbama statuta, već godinama ne izbacuje iz stranke tako da uživaju sva prava – uključujući i sudjelovanje u izboru predsjednika stranke po sistemu jedan član – jedan glas.

>> 'Nikad nismo bili stranka samo zbog vlasti, kad je najteže, u SDP-u ima najviše inata'

>> Bernardić nahvalio Milanovićevu Vladu i najavio prvi potez SDP-a u 2017.

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
16:24 29.12.2016.

Eh da nije bilo Alexa Browna, najgora vlada ikada ne bi nikada skupila 56 mandata... Inače, to je cijena koju je platio SDP, ne zaboravimo da je Alex Brown savjetovao i vladu. Jest da su to bili isti ljudi, ali ide iz druge blagajne. E tu cifru bi bilo interesantno vidjeti...

GO
goran31
16:22 29.12.2016.

Smrdi na izvlačenje novca iz sdp-a, Milanoviću to ne bi bilo prvi put. Postoje svjedoci koji su se javili dorhu zbog tog kriminala u režiji Milanovića i njegovog bliskog prijatelja Igora Kneževića, ali Milanovićev sluga Cvitan je sve to ignorirao. Nadam se da neki novi državni odvjetnik neće selektivno raditi svoj posao i ignorirati svjedoke koji prozivaju trenutno nedodirljivog Milanovića.

DU
Deleted user
16:50 29.12.2016.

Sitnica za "ljevičare" no kak vidim ni im pomoglo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije