Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klub zastupnika

SDP-ovci traže ocjenu ustavnosti za tri zakona

Zoran Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.03.2016.
u 15:37

U ime 46 zastupnika podnijeli su zahtjev Ustavnom sudu RH za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih dopuna zakona o obrani, o nadzoru državne granice te o sanaciji javnih ustanova

Saborski Klub zastupnika SDP-a podnio je danas, u ime 46 zastupnika, Ustavnom sudu RH zahtjeve za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih dopuna zakona o obrani, o nadzoru državne granice te o sanaciji javnih ustanova, priopćeno je iz SDP-a.  

Saborski zastupnici smatraju da su sva tri zakona u neskladu s Ustavom Republike Hrvatske, na što su ukazali već u saborskoj raspravi, ali je vladajuća većina to ignorirala, navode iz SDP-a i podsjećaju da je spomenute zakone Hrvatski sabor donio 21. ožujka, a u Narodnim su novinama objavljeni 25. ožujka.  

– U zahtjevima vezanim za Zakon o obrani i Zakon o nadzoru državne granice posebno je istaknuta neustavnost zakona u odredbama kojima se daju ovlasti oružanim snagama za obavljanje policijskih poslova, dok se po pitanju Zakona o sanaciji javnih ustanova neustavnim smatra zadiranje u nadležnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, posebice u pogledu nametanja dodatnih financijskih obveza te imenovanja upravnih tijela – navode iz SDP-a. 

Napominju i da je, sukladno ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, za podnošenje zahtjeva bilo potrebno prikupiti potpise najmanje jedne petine, odnosno 31 zastupnika. 

>> 'Poigravanje s temeljnim ustavnim institucijama prerasta u opasan državni eksperiment'

Komentara 20

Avatar NeNormalan
NeNormalan
16:31 29.03.2016.

Kada će uvesti testiranje političara na droge? Rezultati bi bili spektakularni!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:27 29.03.2016.

Sada ovi hoce ocjenu ustavnosti zakona o granicama? Stvarno? strava!

Avatar imotska115
imotska115
16:15 29.03.2016.

Kako odjednom si pametan i uporan hoces mijenjati ustave a gi si bio zadnjih 4 godine, bavio se sa korupcijom samog sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije