Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-ov model: Inu treba kupiti holding tvrtki, i to kreditom

Model nije razrađen, a uključuje i aktiviranje državnog novca
19. siječnja 2017. u 10:48 0 komentara 720 prikaza
18.01.2017. Zagreb, HND - Strucna rasprava INA, HEP i energetska neovisnost Hrvatske u organizaciji SDP-a. Sinisa Hajdas Doncic, Mirando Mrsic, Orsat Miljenic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

SDP nije razradio model kojim bi se od MOL-a otkupile dionice Ine, ali drži da bi se to moglo napraviti osnivanjem energetskog holdinga koji bi kreditom otkupio dionice.

U toj bi akviziciji sudjelovala, ako je pitati SDP, dijelom i država koja bi se zadužila, ali strateg najveće oporbene stranke, Branko Grčić, drži da takvu akciju države ne treba promatrati kroz javni dug, nego je interpretirati kao ulaganje u izglednu budućnost, a to je Ina.

– HEP i druge energetske tvrtke u državnom vlasništvu imaju potencijal za realizaciju te transakcije i to je puno bolja opcija nego da se prodaje HEP – zaključak je Grčića koji drži da je ulaganje u Inu financijski isplativo.

10.03.2014., Koprivnica - INA-ine crpke za vadjenje nafte na ulazu u selo Lepavina. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL OPERACIJA VRAĆANJA NAFTNE KOMPANIJE Svi kritiziraju Vladu, ali nitko ne nudi svoj model kupnje Ine HEP PREDSTAVLJAJU 90% ZAPOSLENIH Sindikati traže da se odustane od prodaje HEP-a: 'Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi' andrej plenković 'DALIĆ SE PONAŠA U INTERESU VLADE' Plenković o Đikićevom pismu: Temu koja nije toliko bitna za sudbinu države ću tretirati onako kako ja smatram da treba

Na okruglom stolu o budućnosti Ine koji je organizirao HEP sudjelovao je i državni tajnik za energetiku Ante Čikotić koji se pridružio raspravi rekavši da su svi modeli koji ne uključuju podizanje javnog duga prihvatljivi.

Upitan može li potvrditi da je model koji je osmislio Most vrlo sličan onome koji je u srijedu prezentirao SDP, Čikotić je rekao tek da je na događaj stigao kao predstavnik Vlade, a ne kao predstavnik političke stranke pa nema komentara.

Komentar, i to detaljan, o tome zašto IPO Hrvatske elektroprivrede u ovom trenutku nije dobra ideja, imao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica koji inzistira i apelira da se prije privatizacije HEP-a regulira tržište kako bi se izbjeglo ponavljanje grešaka privatizacija Ine i HT-a.

Naglašava da HEP ima tri monopola, i to onaj na infrastrukturu kroz HOPS, distribuciju te kao jedini dobavljač plina za kućanstva istočno od Požege.

Također, ima i dvije važne funkcije socijalne politike i to kroz HEP Toplinarstvo koje, kako objašnjava Tica, transferira dobit HEP-a prema kućanstvima te kroz činjenicu da je cijena distribucije jednaka u Zagrebu i najudaljenijim područjima Hrvatske što nije načelo kojim bi se profitna tvrtka vodila.

Zato apelira da se urede ti monopoli i socijalne uloge kroz regulaciju tržišta prije nego što se pristupi IPO-u HEP-a. Na okruglom stolu dalo se čuti i argumente koji idu u prilog nacionalizaciji Ine i to ponajprije kroz objašnjenja o zalihama nafte i plina te utjecaju tog bogatstva na profitabilnost naftne tvrtke u budućnosti.

Tako je Pavle Uroda, dugogodišnji direktor u Ini i jedan od većih stručnjaka na području nafte, istaknuo da Hrvatska ima zalihe plina koje uz ulaganja u istraživanje i eksploataciju mogu osigurati dovoljne količine za idućih 50 godina, a i dovoljno nafte na dokazanim istražnim poljima za idućih 20 godina.

Da bi se taj potencijal do kraja iskoristio, trebalo bi dodatno ulagati u eksploatacije i ojačati taj dio Inina poslovanja.

Naftni stručnjak Davor Štern nema ništa ni protiv zaduženja države za desetak milijardi kuna, a drži i da bi jedna od opcija mogla biti i spajanje Ine i MOL-a u jaku regionalnu naftnu tvrtku.

I dok Grčić drži da se Ina valja nacionalizirati, njegov stranački kolega Peđa Grbin izrazio je sumnju u opravdanost tog poteza sve dok ne postoji jasna strategija što želimo od te kompanije, koliki je ukupan trošak njezina preuzimanja, kolika su nužna ulaganja u nju da bi je se osovilo na noge te odluka o tome koliko će radnika u njoj raditi i tko će je voditi. 

>> Evo kako bi bivši ministar Andrija Hebrang riješio otkup dionica Ine

Koji je najbolji model otkupa dionica Ine?

  • HDZ-ov – Prodati 25% dionica HEP-a, s tim novcem kupiti dionice Ine 8,55%
  • Mostov – Novac za otkup dionica Ine osigurati osnivanjem društva posebne namjene. To društvo izdalo bi obveznice na dulji rok, iz kojih bi se financirao otkup MOL-ova udjela 23,88%
  • SDP-ov – Osnovati energetski holding koji bi otkupio dionice Ine 9,08%
  • Akademika Zelića – Smatra da bi interes za sudjelovanje u otkupu Ine imali i hrvatski građani i bogati iseljenici. Zalaže se za to da Ina nakon nacionalizacije bude državna tvrtka. 58,49%

Za Inu su ponuđena različita rješenja

'Regionalni div' 

Ne treba odbacivati ni opciju zaduženja države za kupnju dionica Ine od MOL-a, ali ni mogućnost da se spajanjem Ine i MOL-a osnuje ozbiljna regionalna naftna kompanija. 

Davor Stern, nezavisni naftni stručnjak

 

'Svi modeli prihvaljitvi'

Svi modeli koji ne uključuju javni dug prihvatljivi su za razmatranje. Ina je nacionalni interes i nadilazi pitanje jedne stranke ili vlade. To je pitanje za svakog građanina ove države     

Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku

 

'Ne prodavati HEP'

HEP ima tri monopola, onaj na infrastrukturu u HOPS-u, za distribuciju i na dobavu plina za kućanstva istočno od Požege, a štiti i standard građana. Prije nego što se to riješi, ne treba ga prodati     

Josip Tica, profesor Ekonomskog fakulteta

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.