Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Perković

SDP osamljen u želji da proradi povjerenstvo

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
1/3
03.01.2014.
u 16:26

Dok se vodi sudski postupak, to saborsko tijelo i ne može raditi

Iako je Sabor još prije gotovo tri mjeseca donio odluku o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, do danas ga SDP, koji je tu ideju i inicirao, nije uspio oformiti. Osim činjenice da se gotovo nitko ne slaže s radom takvog povjerenstva, trenutačno bi on bio i protuzakonit jer traje procedura izručenja Perkovića Njemačkoj upravo zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu Đurekovića, a zakon kaže da se to saborsko tijelo ne može osnovati “za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče”. Mišljenja su podijeljena i o tome može li povjerenstvo raditi dok traje postupak u Njemačkoj.

Nema ni potporu partnera

SDP u ovom planu nema potporu ni svog partnera HNS-a, koji ne vidi smisao osnivanja istražnog povjerenstva.

– Nećemo opstruirati rad povjerenstva, ali nećemo ni sudjelovati u njegovu radu – kaže nam HNS-ov zastupnik Igor Kolman. Bivša premijerka Jadranka Kosor jedina je spremna sudjelovati u radu tog povjerenstva kad i ako se stvore uvjeti za njegov rad, u što ona sad već i sumnja, ali je ipak, kaže, kao političarku i pravnicu, zanimaju sve okolnosti u slučaju Đureković.

– Ako kao dio oporbe budem predložena za članicu povjerenstva, pristat ću na to, ali ne ako budem jedina iz oporbe. U tom slučaju ne želim sudjelovati ni u kakvoj farsi ni cirkusu – rekla nam je Kosor. HDSSB pak od prvog dana govori da je istraga ubojstva Đurekovića posao pravosuđa, ali i da su povjerenstva nepotrebna jer se dosadašnja nisu pokazala učinkovitima. Jednako misli i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji kaže da je apsurdno da vlast predlaže osnivanje povjerenstva kada su ona izmišljena kao institut oporbe.

HDZ oštro protiv

– Povjerenstva su oružje oporbe da propituje vlast, nezabilježeno je da ih vlast predlaže kada ima sve institucije sistema da sama istraži slučaj – tvrdi Lesar. Klub SDSS-a još nije odlučio hoće li sudjelovati u radu povjerenstva, prije toga je, kaže Milorad Pupovac, potrebno razgovarati o svrsi i sadržaju tog povjerenstva. S obzirom na to da na čelu Povjerenstva uvijek sjedi šef oporbe, esdepeovci tu žele Tomislava Karamarka, koji bi morao i svjedočiti kao bivši šef tajnih službi iako je HDZ jasno poslao poruku da je rad povjerenstva protuzakonit.

– Ubojstvo Stjepana Đurekovića slučaj je za pravosuđe, a cijeli cirkus oko istražnog povjerenstva pokušaj je Kukuriku koalicije da se prikrije prava istina – poručili su jučer iz HDZ-a te primijetili da vlast time želi skrenuti pozornost sa svog nerada.     

Komentara 8

CV
crna vrana
16:49 03.01.2014.

Parlamentarna istražna povjerenstva su svugdje u svijetu institut na kojem inzistira oporba , samo kod nas vladajući traže istražno povjerenstvo na kojem bi manipulirali činjenicama , kao što je to činio i Perković u 8 nastavaka u Večernjaku , nebi li spinovima i samoreklamiranjem zadobio simpatije dijela javnosti za neizručenje Njemačkoj. Taj svojevrsni pritisak na pravosuđe Večernjaku ne služi na čast, jer je time omogučio osumnjičeniku za sudjelovanje u zločinu svojevrsnu obranu na krivom mjestu i time stvorio uvjete za moguće nepoštivanje EU uhidbenog naloga od strane pravosuđa, što Hrvatsku može koštati izolacije, u kojoj na određeni način jesmo još od donošenja tzv. lex-Perković.

CR
crocro
17:47 03.01.2014.

Sramno je ime povjerenstva-istražno. Što će ono istraživati u slučaju Perković koji se sumnjiči za ubojstva? Da li su članovi povjerenstva profesionalni istražitelji ili su političari? Ako su članovi političari raznorodnih zanimanja, oni bi trebali istraživati samo prijestupe političara. Mislim da nitko nije ovlašten istraživati kaznena djela osim policije i pravosudnih tijela. Da zlo bude veće a sramota još izraženija, oni žele paralelnu političku istragu. I čija će biti kompetentna, neka to netko javno kaže. Žalosno je da nas današnji demokratsku sustav u nekim elementima još uvijek asocira na "komesarske istrage i suđenja". Ja mislim da je samo i jedino nadležan sud i pravomoćne odluke suda. Sve drugo je "šarlatanstvo". A što bi se dogodilo ako bi oni svojom istragom ustanovili nevinost Perkovića? Ako će politička tjjela istraživati pojedince uključene u kaznene sporove na sudu, onda valja sudove ukinuti i uvesti "politički komesarijat". Bez obzira tkoja je politička opcija na vlasti.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
18:54 03.01.2014.

SDP bi malo mutio po dobroj staroj udbaškoj navadi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije