Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

SDP ni za ovaj zahtjev neće tražiti odluku Ustavnog suda

referendum
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
Autori: Ivanka Toma, Dražen Ćurić
07.10.2014.
u 16:30

Nepotpuni podaci – U udruzi kažu da još nisu dobili podatke iz nekoliko županija pa će potpisa biti i više

Udruga “U Ime obitelji” po svemu sudeći uspjela je skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona.

– Zasad možemo potvrditi da imamo oko 350.000 potpisa, a još nismo dobili podatke iz nekoliko županija. Siguran sam da imamo potrebne 374 tisuće potpisa za raspisivanje referenduma, osim ako nam sada ne kažu da treba skupiti 400.000 potpisa – izjavio je za Večernji list Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative “U ime obitelji”.

Smatra da je riječ o iznimnom uspjehu s obzirom na to da su se protiv referenduma izjasnili HDZ i SDP, dvije najjače i najutjecajnije političke stranke. U udruzi naglašavaju da je riječ o nepotpunim podacima s otprilike 75 posto mjesta izjašnjavanja. Očekuju da će potpune informacije o broju potpisa imati u sljedećih nekoliko dana kada će se i iz najudaljenijih mjesta prikupiti sve potpisne knjižice.

Treba više od 450.000

Radi maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima.

- Prema tumačenju Odbora za Ustav iz 2010. godine i Ustavnog suda, za raspisivanje referenduma potrebno bi bilo skupiti 452.613 potpisa - kaže ministar uprave Arsen Bauk pojašnjavajući da je to deset posto od ukupnog broja birača upisanih u registar. Takvo tumačenje ne ubraja samo birače koji su u Hrvatskoj, nego obuhvaća i one iz dijaspore koji također mogu podržati referendumsku inicijativu, pa se tom logikom i oni ubrajaju u postotak potreban za pokretanje referenduma.

- Kada prikupljeni glasovi dođu u Ministarstvo uprave, oni će se prebrojiti i dostaviti Saboru koji će dalje postupati - kaže Bauk i napominje kako bi, da se pita SDP, bilo dovoljno prikupiti 200.000 glasova. Takav je, naime, bio prijedlog ustavnih promjena koje zbog nedostatka podrške na kraju nisu bile izglasane.

Planinić, pak, nije želio komentirati sukobe između HDZ-a i udruge “U ime obitelji” koji se proteklog vikenda pretvorio u pravi mali rat između glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića i Željke Markić.

Potreban konsenzus

Ponovili su da se prikupljanje potpisa provodilo u otežanim uvjetima zbog uskraćivanja dozvola za postavljanje štandova u nekima od najvećih hrvatskih gradova. Ova će vijest izazvati dodatno komešanje na hrvatskoj političkoj sceni. Iz vrha SDP-a neslužbeno saznajemo da je stav predsjednika stranke Zorana Milanovića prema ovom referendumu Željke Markić isti kao i prema prethodnom. Ako “U ime obitelji” skupi dovoljno potpisa, onda referendum treba i raspisati, a ne slati na ocjenu Ustavnom sudu, tvrdi naš sugovornik iz vrha stranke.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) rekao je da neće ništa komentirati dok ne budu poznati službeni rezultati. Na pitanje je li još uvijek moguć dogovor političkih stranaka, ali i “U ime obitelji”, Grbin je samo odgovorio da bi bilo dobro da se izborni zakon donese konsenzusom.

>>U ime obitelji: Imamo dovoljno potpisa; Bauk: Treba vam još 100 tisuća

>>Karamarko o referendumu: Ponuđeni paket je smiješan, podvala i manipulacija

>>Autor pitanja za referendum otvoreno potkopava demokraciju i parlament

Komentara 36

NE
Neonacionalist
16:45 07.10.2014.

Ministar Bauk laže , dovoljno je vidjeti facu tog bračanina da odmah procjeniš kako je pokvaren do srži , na licu sve lijepo piše, a jučer je u onoj emisiji Studio 4 na HRT-u lijepo objasnio onaj tip što jeje bio gostovao sa Leticom da u Hrvatskoj ima oko 3.8 miljuna popisanih glasača a 10 % od toga nije 450.000, tobožnjih 4.5 miljuna je čista fikcija i slobodna procjena jer nigdje ti u inozemstvu nisu popisani niti oni sudjeluju u glasovanju , svega njih oko 15.000 vanka se popisalo u registar glasača.

BU
Bulaba
16:45 07.10.2014.

Šeks će na kraju od jada predložiti prohibiciju na referendume. :)

BU
Bulaba
16:44 07.10.2014.

Konačno se za nešto pita Arsen Bauk. Bauk je sada jedina nada hadezeovcima za spas, on mi je sada važniji i od Tuđmana i Sanadera zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije